
Noen golfere velger å benytte seg av forbrukslån eller kjøpsfinansiering. Her kan du lese mer om fordelene og ulempene med hvert alternativ.
Et lån uten sikkerhet
Låner du penger uten sikkerhet vil det koste deg mellom 7,5 og 40% i effektiv rente. Banken bestemmer hvilken rente du betaler i henhold til din personlige kredittverdighet.
Regelen er at renten faller desto mer sikker banken er på at pengene vil betales tilbake.
Tips: Du kan sammenligne prisene på et forbrukslån her: https://www.forbrukslån.no/.
Du kan søke om forbrukslån uten sikkerhet fra 5.000 til 600.000 kr.Maks tilbakebetaling er 5 år. Du kan til gjengjeld betale tilbake pengene så raskt du vil uten at det koster deg noe ekstra.
Kjøpsfinansiering
Kjøpsfinansiering er i prinsippet akkurat det samme produktet som et forbrukslån. Det skiller seg ut ved at det er selve golfbutikken som tilbyr finansieringen, ofte i samarbeid med en bank.
Sagt på en annen måte – Med kjøpsfinansiering må du forholde deg til butikkens rentetilbud. Du kan derimot sammenligne priser flere steder hvis du velger et forbrukslån.
Denne finansieringsformen har som regel en høyere rente. Det finnes unntak, men mangelen på konkurrerende tilbud gjør at du som oftest ender opp med å betale mer.
En annen årsak til at det koster mer er tilbudet om utsatt betaling. Mange selgere velger å tilby utsatt betaling på inntil 6 måneder. Ulempen er at rentene fortsetter å løpe i tiden mellom kjøpet og den første innbetalingen.
Ekstrakostnader
Når du finansierer nytt golfutstyr med usikret finansiering vil det påløpe flere ekstra kostnader. Her ser du en enkel oversikt:
- Gebyr for opprettelse av lånet: Også kjent som etableringsgebyr. Du betaler her et beløp til banken/selgeren for at finansieringen skal opprettes. Det er ment å dekke omkostningene for opprettelse av gjeldsbrevet.
- Gebyr for vedlikehold av gjeldsbrev: Dette kalles ofte et termingebyr. Det er ment å dekke inn bankens kostnader for å holde avtalen ved like. Som regel vil du betale et sted mellom 30 og 60 kroner per termin, som er hver fjerde måned.
- Fakturagebyret: Hvis du velger å motta faktura på papir, vil det medføre et ekstragebyr på rundt 70 kroner.
Slik sparer du penger
Det billigste alternativet er såklart å betale for golfkjøpet med egne penger. Skal du først finansiere kjøpet bør du gjøre som følger:
- Sammenlign tilbudene: Loven sier at bankene ikke kan kreve penger for å behandle en søknad om finansiering. Du kan derfor hente inn flere konkurrerende tilbud fra ulike banker, uten å måtte betale for det.
- Fokuser på riktig rente: Fokuser på det riktige rentenivået. Du må alltid se på lånets effektive rente og ikke den nominelle satsen.
- Ikke velg betalingsutsettelse: Å utsette tilbakebetalingen av lånet fører med seg unødvendige ekstrakostnader.
Lag en plan for tilbakebetaling: Sørg for at du betaler tilbake pengene så kjapt som mulig. Sett opp en plan over hvor mye du kan betale ned på lånet per måned.
Sponset innhold
Dette sponsede innlegget inneholder et produkt som er relevant for våre lesere, samtidig som våre redaksjonelle retningslinjer for å være objektive og pedagogiske ivaretas.