Viktor Hovland fra pressekonferanse i forkant av The Masters 2024

Årets helligste golfuke er godt i gang, og enhver golfer retter øynene sine mot den splittede golfverdenen som skal samles på Augusta for å kjempe om den velkjente grønne jakken. Og spørsmålene er mange. Vinner en LIV-spiller? Er Tiger Woods frisk? Kan Rory endelig vinne den ene majorene han mangler, eller fortsetter Scottie Scheffler å dominere?

Det er også et stort spørsmåltegn knyttet til vår egen Viktor Hovland og hans form. Som har prioritert trening og samling med det nyoppstartede norske profflaget Nextup, foran konkurranser de siste tre ukene. I tillegg har Viktor nylig byttet tilbake til sin gamle trener fra 2020, Dana Dahlquist.

Hovland er i featured group på torsdag med Wyndham Clark og Cameron Smith kl 16.54 norsk tid.

Spiller færre turneringer
I 2024 har han kun spilt 5 turneringer. PGA-spillerne som er over Hovland på verdensrankingen, Scottie, Rory, Wyndham Clark og Xander har spilt henholdsvis 10, 9, 9 og 8 turneringer i 2024.

På de få turneringene har Hovland sanket nest færrest verdensrankingpoeng blant topp 50-spillerne, kun Rickie Fowler har færre poeng i 2024.

Hovland i Masters
Tidligere prestasjoner

  • T7 Score: -6 (2023)
  • T27 Score: +4 (2022)
  • T21 Score: E (2021)
  • T32 Score: -3 (2019)

Etter en solid debut som beste amatør i 2019 har det stadig gått bedre for Viktor på Augusta. Og ser vi på statistikken er det håp å spore.

Solid putting
De to siste årene har det lange spillet med driver og jern vært på normalt solid Hovland-nivå. Nærspillet har variert, men det han har mestret best er de ondulerte og krevende greenene på Augusta.
På SG:putting har han tatt rundt +1,0 slag på feltet hver runde på Augusta de to siste årene, i år som han har snittet +0,39 og +0,23 slag på touren med putteren.

Vanskelig Masters-søndag
Augusta er kjent for å ha knekt flere storheter på søndager. Rory i 2011 og Spieth i 2016, der begge rotet bort store ledelser på siste turneringsdag.
Viktor har ikke gitt bort en seier i Masters, men han har svake søndager tre år på rad (73-73-74).
I fjor lå Viktor på 3.plass når siste runde startet, med kun 3 slag opp til leder Brooks Koepka. Brooks gikk på en 75-runde, men Hovland brukte 74 slag selv og klarte heller ikke å utnytte en svak runde av amerikaneren.

Været

Ellers blir det spennende å se hvordan spillerne takler greener som sannsynligvis forandrer seg fra dag til dag. Regn på torsdag kan gi mottakelige greener på torsdag og fredag, med stadig raskere gress utover uka.

Power rankings og odds
PGAs Power ranking rangerer de 15 spillerne som journalist Rob Bolton mener er favoritter til neste turnering. I år blir faktisk ikke Hovland nevnt som en av de 15 spillerne verdig denne listen.
Og oddsmarkedet er enige. Oddsen til Hovland var tidligere nede i 15, men oddsen har doblet seg til 30 etter de siste månedene.