LIV CEO Greg Norman gratulerer Niemann etter seier i LIV Mayakoba 2024. Foto: Greg Norman Instagram

Konflikten mellom LIV Golf League og Official World Golf Ranking (OWGR) fortsetter, med Greg Norman, CEO for LIV, som anklager OWGR for diskriminering av LIV. Norman fremhever at OWGR nekter å anerkjenne turneringene hans, og kritiserte dette som “latterlig”. OWGR avviste LIVs søknad om anerkjennelse i oktober, i følge Golfweek, og begrunnet dette med flere bekymringer knyttet til LIVs organisasjon og turneringsformat.

Spillere føler seg lurt

Mange LIV-medlemmer føler seg lurt da administrerende direktør Greg Norman tilsynelatende garanterte at OWGR-anerkjennelse var gitt. Med tredje sesong godt i gang, og OWGR-poeng fortsatt langt fra aktuelt, begynner Norman og spillere nå å bli utålmodige.

GolfDigest reiser spørsmålet om OWGRs legitimitet, gitt at det ikke lenger nøyaktig gjenspeiler talentstrukturen i profesjonell golf. Mange LIV-spillere, inkludert eliten som Brooks Koepka, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Cam Smith og Jon Rahm, samler ikke lenger poeng i de fleste turneringene de deltar i.

Sliter med å samle nok ranking-poeng

Konflikten får LIV-spillere til å melde seg på turneringer de kanskje ikke ville ellers, som for eksempel Asian Tour International Series Event i Oman, hvor flere enn 20 LIV golfere er til stede denne uken, i håp om å samle inn OWGR-poeng.

Problemet er at uten anerkjennelsen fra OWGR, kan ikke LIV-spillere kvalifisere seg til store mesterskap gjennom å være blant de 50 beste (Masters, British Open) eller topp 60 (US Open) i rangeringene.

Joaquin Niemann falt fra 18. til 81. plass på verdensrankingen da han signerte med LIV, og klarte ikke å kvalifisere seg til noen av de store mesterskapene, selv etter hans seier i LIV Golf Mayakoba. Niemann deler nå Norman’s bekymring og uttalte “jeg vil vinne mesterskap, men jeg må komme inn først”. Akkurat i Niemann sitt tilfelle løste det seg med tanke på Masters 2024, da han mottok spesialinvitasjon fra turneringsledelsen.

OWGR har lenge hatt sine kriterier, men LIV vil ha det på sin måte

Men LIV Golf har ikke automatisk rett til rangeringspoeng bare fordi de startet en turnering fra bunnen av: OWGR har en tolv måneders vurderingsperiode for enhver turnering som søker anerkjennelse, og styret har lenge satt kriterier som inkluderer: 72-hulls arrangementer med en 36-hulls cut; et feltstørrelse som gjennomsnittlig er 75 eller mer over en hel sesong; en årlig kvalifiseringsturnering holdt før starten av hver sesong. LIV har ingen av disse.