Daglig lederen i Asker Golfklubb, Tone Malm Meinich Hvam. Foto: Privat

“Golf er ikke bare en sport, det er en livsstil”

— Den jobben vil jeg ha!

I det Tone nettopp hadde innlosjert seg i familiens nye hytte på Onsøy golfbane, tikket det inn på facebook at Asker-sjefen: «Matthias skal slutte»!

For en dame som omfavner sitatet “Golf er ikke bare en sport, det er en livsstil”, var den ledige stillingen som daglig leder i Asker Golfklubb en mulighet hun ikke kunne la gå fra seg.

Som å komme hjem

Tone har tidligere bodd rett ved banen på Asker.

— Barna vokste opp her, og hele familien var hyppige brukere av golfbanen, og gutta var årlig med på golfcampene og juniortrening, forklarer hun.

Banen brukte de også til turer, både sommer og vinter

Utsikten når du kommer til utslaget på syveren er altså det råeste. Hun tenker tilbake til de mange golfrunder, skiturer og gåturer hun har gjort der. — Det gir deg et kick å se Oslofjorden der, og du kan stå og se Color Line komme inn. Rådhuset i Asker ligger godt synlig, og forbi dette ser du helt inn til Oslo og langt inn i Groruddalen.

Utsikt fra hull 8 ned mot hull 7 og 13. Asker og Oslo i bakgrunnen. Foto: Asker Golfklubb.

Utfordringene står i kø fra første dag

Den nye daglige lederen av Asker Golfklubb, Tone Malm Meinich Hvam, får en hektisk start på drømmejobben.

Utfordringene står allerede i kø når Tone 1. februar tråkker inn på sitt nye kontor: Det er en prekær mangel på banemannskap, og restauranten gikk nylig konkurs. Bare dager før Tone startet hadde to av fire helårsansatte på banen sagt opp.

Head greenkeeper Jimmy fra Sverige er heldigvis der. Han har vært en god støttespiller de første ukene, selv om han også er forholdsvis ny; han kom inn rett før sesongstart i fjor etter at klubben den gang mistet både head- og assistent greenkeeper.

Tone vet at dette må ordens opp i fort. Hun jobber nesten døgnet rundt for å få landet alt sammen. Også, bare to uker etter at hun startet, og bare timer før Golferen får tak i henne, fikk hun signert en ny greenkeeper. «Check!», eller i hvert fall halvveis «check». For Tone går de første ukene slag i slag.

Neste på agendaen er restauranten som gikk konkurs. Nå må de finne nye drivere.

Og for å oppfylle Tones visjon om at klubben skal være en destinasjon, ikke bare for golfere, men også som et førstevalg til forskjellige anledninger for naboer, familie og næringsliv i området, så trenger de kvalitet.

— En driver med sjel er vel egentlig det jeg drømmer om.

Tone vil bruke det første året til å skape gode rammevilkår for restauranten, — men de blir nødt til å kunne stå på egne ben, understreker hun.

— For å være helt sikre på hvordan vi skal gå frem med tanke på restauranten, så har vi laget en spørreundersøkelse for medlemmene, forklarer Tone. — Og bare over én helg, så fikk vi 500 svar, avslutter hun tydelig stolt over medlemmenes engasjement.

Og i minuttene før Golferen fikk tak i henne, var hun faktisk i samtale med en veldig god kandidat for restauranten.

Skreddersydd for jobben

Det er fantastisk å være her! Det er fantastisk å være tilbake igjen i golfbransjen.

Asker Golfklubbs nye daglig leder Tone Malm Meinich Hvam. Foto: Privat

Som en av få kvinner i Norge vet Tone nemlig alt om å bygge opp en golfklubb, fra scratch: I 2002 ble hun første daglig leder på Grini Golfklubb.

— Jeg ble ansatt året før banen åpnet. Og hadde da hverken pult, datalinjer eller klubbhus. Ingen komiteer var opprettet annet enn styret. Klubben hadde bare leiet noen lokaler i kjelleren på Grini Gård. Alt måtte skapes fra scratch, og det var kun meg og Head Greenkeeper.

— Det helt spesielle var at banen akkurat var ferdig sådd. Det så ut som et ørkenlandskap.

— «Ville det noen gang bli grønt?» fleipet vi med, ettersom banen var bygget av Veidekke.

Det ble grønt, og det ble klubbhus i etasjen over, og klubben ble og er en suksess!

Etter 14 år på Grini gikk turen videre til Bærums største breddidrettslag, som daglig leder i Fossum Idrettsforening. Der gjennomførte hun en rekke større byggeprosjekter, inkludert fotballbaner, utvidelse av klubbhuset, rulleskiløyper, snøproduksjonsanlegg og mye mer.

Og med til slutt et halvannet års opphold som prosjektleder i Asker Næringsforening, hvor hun i forbindelse med avskjeden i vinter ble beskrevet som “…en brobygger”, som har “…bidratt til å øke vår næringsforenings styrke og mangfold”, har Tone nå den perfekt miksen av erfaring og kompetanse til å skape en sterk Asker Golfklubb for fremtiden.

Med seg av erfaring har Tone kompetansen til bygge alt fra golfbaner til sponsorpooler, samt sitter med masse kompetanse innen alt fra kommunikasjon til kontraktforhandlinger

Trygghet og gode rammer for de ansatte

— Jeg har allerede planen klar, forsikrer den nye lederen. — Det som på en måte blir min viktigste jobb nå, det er å skape trygghet og gode rammer for de ansatte, slik at vi får tilbake den stabile «kjernefamilien» som skal stå for driften.

Hun poengterer at masse allerede fungerer utrolig bra, målet ikke er å gjøre radikale endringer, men å bygge videre på det som er.

Også er det viktig for Tone å skyte inn at hun vil skryte av innendørssenteret Peggen: — Karl, Karina og deres team har gjennom en intern turbulent periode gjort Peggen til et varmt og koselig hjerte i klubben, noe jeg er utrolig stolt av.

Bærekraft og miljø blir viktig

En av de viktigste tiltakene er å få klubben Miljøfyrtårn-sertifisert.

— Jeg er veldig opptatt av det. Både med tanke på hva vi putter ned i jorda her og ikke minst fotavtrykket med alt vi kjøper inn av gjødsel, frø og sand; emballasje; alt vi produserer i restauranten; emballasje fra varer levert…, Tone ramser opp en rekke tiltak, inkludert å renske dammene for golfballer. — alt det der, det kommer til å få kjempefokus her etter hvert.

— Men dette blir ikke fokus før 2025, nå må jeg rigge mannskapet først, understreker hun, før hun fortsetter: — Også må vi spille på lag med medlemmene, som skal få en fantastisk flott bane i år.

Banen skal bli bra i år

— Vi fikk oppgradert maskinparken bra i fjor, og når vi nå også får på plass et bra team på banen, som også har god erfaring, så blir banen bra!

Tone håper de kan få til en bra bane i år, med gode greener. Der gjør de noen ekstra grep nå.

Et av de viktigste tiltakene Asker fikk på plass i fjor var at de fikk installert et stort pumpeanlegg. Så nå er de godt rustet for å håndtere tørke.

Med tanke på klimatilpasning, må de også rigge seg til for store vannmengder.

Høsten i fjor var søkk våt, og særlig helgen med KM i fjor, fikk gjennomgå. Asker var en av få baner som faktisk klarte å gjennomføre to turneringsdager.

— Så banen tåler egentlig ganske mye vann. Det som ikke tåler så mye vann, det er trallestier, og sånn sett det å kjøre golfbil på banen.

Golfbilen har kommet for å bli, mener Tone. — Yngre spillere er opptatt av å komme seg raskt og komfortabelt gjennom sine 18 hull. Også er det spillere som er totalt avhengig av bil, for å kunne kjøre helt frem til ballen, de vil ha særlig glede av de oppgraderinger vi gjør.

God drenering vil derfor være viktig fremover. I kombinasjon med utvikling av golfbilveier.

— Er det vått, så er det vått. Vi må ikke bare lage disse veiene, og bruke alle pengene på det, vi må heller sørge for at vi har god drenering, for banen blir jo klissvåt for de som skal gå der også.

De økende vannmengder har også medført at klubbens signaturhull, green 18, vil bli ombygget. Arbeidene der starter i september

Greenen hull 18, med klubbhus oppe til venstre. Foto: Asker Golfklubb.

Mer åpen og lettspilt på bane

På sikt er planen å gjøre banen mer åpen, med et velpleiet spillefelt.

— Vi må rett og slett shape banen litt mer. Så den blir enda bedre, enda morsommere å spille, forklarer Tone.

— På sikt håper jeg vi får etablert flere utsalgsteder, for å tilpasse banen ytterligere til spillere på ulikt nivå: Barn, yngre juniorer, kvinner og eldre seniorer er grupper hvor man ofte ikke har nok tee steder til sett opp mot hverandre, i f.eks. konkurranser.

Dobling av kapasiteten på driving rangen, samt et stort nytt treningsområde perfekt for nybegynnere eller barn, er også tiltak som etter hvert vil komme.

Åpner for Flere medlemmer

I dag har Asker omtrent 2000 medlemmer totalt, hvorav 1500 spilte aktivt i 2023.

— Og det er ikke mange. Ikke på en 18-hulls bane. Forklarer Tone.

På ventelista er det blitt omtrent 200. Og går alt som de håper, får de plass til disse allerede i år. Og flere til!

Klubben har sett nøye på hvem og hvilke kategorier som spiller mest på banen. På den måten har de skaffet seg en god forståelse på hvilke medlemsformer de kan tilby og hvordan finne rom til nye medlemmer. Det blir absolutt mulig å få spilletid!

Livlig på kvelden

Det begynner å bli sent, vi har pratet lenge, men fortsatt er det full aktivitet i klubbhuset.

— Det er et yrende ungdoms-, og yngre voksne-liv her hver eneste kveld. Vi har så mange unge.

— Og vi digger at de er her. Så vi skal tilrettelegge for at de skal mingle her enda mer. Vi skal ha tilbud som gjør at de yngre trives like godt som de eldre.

Tone hører det dundrer i etasjen under henne.

— Nede er det fullt, og det smeller i veggene hele tiden, forteller hun fornøyd.

Selv midt på vinteren er det enkelte dager godt over 100 innom simulatorsenteret Peggen, golfere fra fjern og nær.

Tone prater videre om hvor koselig hun synes klubbhuset på Asker er: — Hyttestilen med gress på taket, og det spesielle villmarks-panelet på veggene er helt nydelig. Og på fremsiden har klubbhuset fått et lekkert glassrekkverk på en dobbelt så stor veranda.

— Det er super idyllisk, forteller hun smilende imens hun trasker rundt i klubbhuset. — Jeg ser over på husene som ligger på den andre siden, bak utslaget på hull 18, de lyser i mørket, og bare det er jo superkoselig nå i vintermørket. Det er rett og slett kjempekoselig her!