PIF-sjef Yasir Al-Rumayyan. Foto: Wikicommons

PGA Tour-kommisjonær Jay Monahan bekreftet mandag kveld at han og spillerdirektørene møtte Saudi-Arabias offentlige investeringsfonds (PIF) guvernør og styreleder for LIV Golf, Yasir Al-Rumayyan tidligere på dagen, i følge rapporter fra Golf Digest.

Møtet fant sted på Bahamas, bare én dag etter Players Championship, og før spillerdirektørene skulle ombord på et fly til Saudi-Arabia for andre offisielle møter.

Konstruktive samtaler

Monahan ville ikke gå inn på for mange detaljer, og sa bare at samtalen var “konstruktiv og representerer en viktig del av vår nøye undersøkelsesprosess i valg av potensielle investorer for PGA Tour Enterprises.”

– Dette gjenspeiler tilnærmingen vi brukte tidligere i år da vi vurderte et investeringstilbud fra Strategic Sports Group, skrev Monahan. – Under økten hadde Yasir muligheten til å presentere seg for våre spillerdirektører og snakke om sin visjon, prioriteringer og motivasjoner for å investere i profesjonell golf.

– Mens vi fortsetter disse diskusjonene med PIF, vil vi oppdatere dere så mye som mulig, men vær så snill å forstå at vi må opprettholde vår posisjon om ikke å føre forhandlinger offentlig. I den hensikt vil vi ikke gi ytterligere kommentarer til media for øyeblikket.

PGA Tour ønsker altså å fortsette diskusjonene privat.

PGA Tour i bedre posisjon i forhold til PIF etter avtale med SSG

PGA Touren har endret maktstruktur etter det opprinnelige tilbudet som ble foreslått, med tiltak tatt for å sikre mer gjennomsiktighet for spillerne samtidig som spillerne får mer kontroll over tourens fremtid. I tillegg står touren sterkere takket være investering SSG. Selv om touren kunngjorde i januar at avtalen med SSG vil tillate medinvestering fra PIF i fremtiden, er det fortsatt regulatoriske utfordringer å overvinne, inkludert amerikanske antitrustbegrensninger.

TV-bilder fra første møte mellom Yasir Al-Rumayyan og Jay Monahan i juni 2023

McIlroy positiv til PIF-investering i PGA Tour

Rory McIlroy fortalte dagen før PIF-møtet, i forbindelse The Players Championship, at han tror PGA Tour er en bedre investering for Saudi-Arabias offentlige investeringsfond (PIF), fremfor LIV Golf:
– Jeg har tilbrakt tid med Yasir, og menneskene som har representert ham i LIV tror jeg har gjort ham en bjørnetjeneste – Norman og disse gutta. Jeg tror du har PIF på én side og LIV som gjør sin egen ting.

– PIF er et statlig investeringsfond, de vil parkere penger i tiår og ikke bekymre seg for det. De vil investere i smarte og sikre bedrifter, og PGA-touren er definitivt en av disse, spesielt hvis de ser på å investere i sport på en eller annen måte.