Viktor Hovland fra da han besøkte Norge i 2023.

Fra Favoritt til Fiasko på Augusta

Alt tydet på at Viktor Hovland snart kunne friskmeldes fra sine golfutfordringer da han startet The Masters 2024 med glimrende spill og fire under par på de første ni hullene. Åpningsrunden på torsdag endte til slutt 1 under par, og optimismen var høy blant både fans og eksperter.

Men fredagens runde forandret alt. De ekstreme værforholdene med kraftig vind forårsaket kaos på Augusta National, og Hovland ble en av de mest prominente ofrene. Han åpnet andrerunden med en rekke feil, inkludert en ødeleggende trippelbogey på det 2. hullet, etterfulgt av flere enkle og doble firkanter på scorekortet.

Katastrofen kulminerte på det 15. hullet hvor han bommet på en svært kort parputt og påfølgende tap-in. Det endte med en marerittrunde på 81 slag, 9 over par, noe som førte til at han misset cut’en for første gang på 32 turneringer.

Trekker seg fra neste ukes turnering

Etter den skuffende opptredenen i Masters, har Hovland bestemt seg for å trekke seg fra neste ukes RBC Heritage. Dette besluttes for å fokusere på trening fremfor konkurranse, noe Hovland har prioritert tidligere denne sesongen for å jobbe på sine grunnleggende ferdigheter og sving. RBC Heritage, som avholdes på Harbour Town Golf Links, vil gå uten den norske golfstjernen.

Hovland blir dessverre ikke å se på den flotte Harbour Town Golf Links hvor RBC Heritage spilles uken etter Masters. Foto: Sea Island Resort.

Nytt trenerbytte i forkant av Masters

Etter fem turnerings-opptredener så langt i år, står Hovland med 19.- plassen i Genesis Invitational som den beste, men har allikevel ikke misset noen cutter før Masters. Både eksperter og fans klør seg i hodet over Hovlands vaklende trenervalg etter den sterke 2023-sesongen.

I starten av 2024-sesongen kom det frem at Hovland valgte å avslutte samarbeidet med suksesstrener Joe Mayo, og i stedet begynne å jobbe med Grant Waite.

Etter flere turneringer uten å finne noe ny magi ut av samarbeidet med Waite, ble det klart i forkant av Masters at Hovland igjen hadde byttet trener, og vendt tilbake til sin gamle trener, Dana Dahlquist, som hjalp ham da han først ble proff. Det har virket som om strategien nå dreier seg om å finne tilbake til sitt gamle jeg, heller enn å leter etter nye vidunderformler.

Eksperter kommenterer Hovlands krise

I følge Discoverys golfekspert Marius Thorp er det viktig å huske på at selv om det kan virke som dårlige beslutninger fra utsiden, har Hovland alltid tatt valg som i siste ende har ført ham til toppen av golfverdenen.

Ekspertene peker også på at golf er en uforutsigbar sport og at Hovland muligens trenger denne tiden for å justere teknikken og finne tilbake til toppformen.

Discovery-ekspert Per Haugsrud uttrykker bekymring over Hovlands mange trenerskifter og lange pauser fra turneringsspill, i følge Nettavisen.

“Nå er det mye trenere inne i bildet, og jeg skjønner ikke helt hvorfor han skal begynne med det der. Det er jo egentlig en skandale at han har begynt å vingle så mye rundt dette her,” sier Haugsrud. Han legger til at selv om Hovland vet hva han driver med, virker det opplegget han nå kjører, med nye trenere og lange turneringspauser, som “utrolig merkelig”. Haugsrud frykter at uten en stabilisering kan Hovland møte en lengre periode med dårlige resultater, likt det som har hendt med andre toppgolfere som har falt dramatisk i form.

PGA Tour Pro Michael S. Kim skriver på x.com og tidligere PGA Tour-proffen Henrik Bjornstad, anerkjenner at alle golfspillere, inkludert legender som Tiger Woods, opplever nedturer i sin karriere. Kim påpeker at det er gjennom disse utfordringene en spiller virkelig lærer om sin teknikk og hva som fungerer.

Veien videre for Hovland

Med flere viktige turneringer, inkludert PGA Championship i mai, foran seg, vil Hovland utvilsomt tilbringe mye tid på treningsfeltet for å justere og forbedre sitt spill.

Etter nedturen i Masters, og den påfølgende tilbaketrekningen fra RBC Heritage, vil golfverdenen følge nøye med på hvordan han håndterer de kommende utfordringene.

Fokuset vil være på om han kan gjenvinne sin tidligere form og igjen være en dominerende kraft i golf.