The Masters Tournament er en av de mest prestisjefylte golfturneringene i verden og en av de fire major-turneringene, sammen med US Open, The Open Championship (British Open), og PGA Championship.

Å være den første major-turneringen spilt hvert år, gir The Masters en unik posisjon i golfsesongen. Det markerer starten på major-sesongen og er en favoritt blant både spillere og fans.

Evolusjonen av The Masters Tournament til en anerkjent major-turnering er en fascinerende historie som gjenspeiler veksten i profesjonell golf. Selv om The Masters først ble spilt i 1934, var dens oppstigning til major-status en gradvis prosess som kulminerte tidlig på 1960-tallet, en periode preget av betydelige endringer i golfverdenen.

Opprinnelig besto de fire major-turneringene av to britiske hendelser—The Open Championship og The Amateur Championship—og to amerikanske hendelser, U.S. Open og U.S. Amateur. Ettersom profesjonell golf økte i popularitet og fokus skiftet bort fra amatørkonkurranser midt på 1900-tallet, begynte major-turneringene å endre seg. The Masters, introdusert i denne avgjørende tiden, var perfekt posisjonert for å stige i prestisje.

Bobby Jones

Bobby Jones var en amerikansk golfspiller som er best kjent for å være en av de mest talentfulle amatørgolferne gjennom tidene. Han er den eneste som har oppnådd en ekte Grand Slam, da han i 1930 vant alle de fire store turneringe, som den gang var British Amateur, British Open, US Open, og US Amateur.

En stor folkemengde samlet for å hilse på Bobby Jones og hans kone i 1930 da de ankommer det nye rådhuset i Atlanta, Georgia

Suksessen gjorde Jones til en av de mest berømte sportsfigurene i verden. Hans berømmelse førte til at han nesten ikke hadde noe privatliv lenger på golfbanen. Jones trakk seg fra konkurransegolf i en alder av 28, og drømte i stedet om å skape en privat golfklubb hvor han og hans venner kunne nyte spillet i fred og ro.

Jones lette i flere år etter et egnet sted i nærheten av Atlanta, Georgia, før han ble tipset om eiendommen i Augusta. Eiendommen hadde tidligere vært en arboretum og indigoplantasje siden borgerkrigen.

Augusta National-banen ble designet av Bobby Jones og Alister MacKenzie, og den nye klubben åpnet tidlig i 1933 med hensikt å huse golfturneringer. Jones hadde håpet at U.S. Open kunne spilles på Augusta, men baneforholdene var ikke passende om sommeren når Open ble spilt.

Grantland Rice, redaktør for American Golfer, foreslo å holde en turnering for sportsjournalister som var på vei hjem etter å ha dekket vår-treningen i Florida. Denne turneringen, opprinnelig kjent som Augusta National Invitational, ble arrangert i mars 1934 og var en umiddelbar suksess som tiltrakk seg mange av verdens fremste spillere fra starten. Jones kom ut av pensjonisttilværelsen for å spille, hovedsakelig på en utstillingsbasis, og hans tilstedeværelse sikret enorm mediedekning og økte den nye turneringens berømmelse.

I 1939 ble turneringen omdøpt til The Masters, og har siden da vokst til å bli en av golfens mest prestisjetunge og respekterte turneringer.

Vakker og utfordrende bane

Augusta National er like beryktet for sin skjønnhet som for sin vanskelighetsgrad. Designet for å utfordre selv de mest erfarne golfere, kombinerer banen naturlige landskapselementer med nøye utformede hindringer som setter spillets finesser på prøve. Hvert hull på Augusta National er planlagt med stor presisjon, fra de subtile konturene i greener til de strategisk plasserte bunkersene, noe som krever gjennomtenkte slag og taktisk planlegging. Det mest berømte strekket, Amen Corner, omfatter hull 11, 12 og 13, og er kjent for å være spesielt nådeløst, hvor vindforholdene og vannhindrene ofte avgjør spillernes skjebne i turneringen.

Bryson DeChambeau følger med på sitt andre slag på hull nummer 13 under andre treningsrunde for Masters på Augusta National Golf Club, tirsdag 9. april 2019. Foto: Rolex.

Strategiske Invitasjoner

Fra starten av har invitasjonspolitikken til The Masters vært nøye utformet for å opprettholde turneringens status som en samling av verdenselite innen golf. I de tidlige årene var dette spesielt tydelig, da invitasjoner ble tildelt basert på strenge kriterier for å sikre at kun spillere med betydelige prestasjoner og et høyt nivå av spill kunne delta. Ved å inkludere tidligere vinnere av major-turneringer, samt andre ledende spillere fra ulike internasjonale turneringer, sørget arrangørene for at konkurransen ved The Masters ikke bare var en utstilling av talent, men en ekte utfordring blant de beste.

Denne praksisen med strategisk invitasjon har bidratt til å heve turneringens prestisje og sikre at dens felt representerer golf på sitt ypperste. Videre har det å holde kvaliteten på deltakerne på et konsekvent høyt nivå bidratt til at The Masters har vært en nøkkelarena for historiske øyeblikk i golfsporten. Gjennom årene har dette ikke bare forsterket Masters’ omdømme som en elitekonkurranse, men også som en sentral influens i utviklingen av golf som en globalt anerkjent sport.

Gruppen bestående av Masters-vinneren Gary Player fra Sør-Afrika, Masters-vinneren Jack Nicklaus og Masters-vinneren Tom Watson går ned langs hull nummer 1 under Par 3-konkurransen på Augusta National Golf Club, onsdag 4. april 2018. Foto: Rolex

Media og Popularitet

Medienes rolle kan ikke overdrives når det gjelder å løfte The Masters til major-status. The Masters var blant de første golfturneringene som fikk omfattende dekning på radio, og senere på farge-TV. Denne tidlige adopsjonen av ny teknologi og mediadekning hjalp med å øke turneringens synlighet og prestisje globalt.

Herbert Warren Wind, en fremtredende golfjournalist for Sports Illustrated, spilte en avgjørende rolle i denne transformasjonen. I 1960 brukte han betegnelsen “major” for å beskrive Arnold Palmers jakt på å vinne de største turneringene i golf, startende med hans seire i The Masters og U.S. Open det året.