Oslo Golfklubb, 100 år i 2024. Foto: Oslo GK

I 2024 markerer Oslo Golfklubb, landets eldste og mest prestisjefylte golfklubb, sitt hundreårsjubileum. Denne betydelige milepælen feires med en rekke aktiviteter og arrangementer som strekker seg fra tidlig juni til slutten av september.

Den Offisiell 100-årsmarkering gjennomføres torsdag 13. juni.

Programmet for jubileumsåret

  • Lørdag 8. juni: Finalen i Bogstad Masters. I 2023 ble Bogstad Masters lansert som et nytt turneringskonsept i klubben. Dette betyr at alle unike vinnere av utvalgte turneringer gjennom forrige golfsesong får muligheten til å delta i finalen, som markerer starten på klubbens jubileumsfeiring. Vinneren blir belønnet med billetter til den prestisjetunge Solheim Cup som spilles i USA i september.

  • Søndag 9. juni: Sarah og Carl’s Cup & Anthony’s Minipokal, sannsynligvis Europas største åpne juniorturnering med nesten 300 deltakere. Det er 38. gang turneringen arrangeres, og barn og unge fra ca. ett år til 19 år er hjertelig velkomne. De yngste spiller tilpassede hull med hjelp på veien, mens de eldste konkurrerer på hele banen i brutto og netto klasser. Kanskje vil noen av klubbens elitespillere delta og kaste glans over arrangementet.

  • 10 til 12. juni: I oppkjøringen frem til jubileumsdagen 13. juni vil klubben populære sosiale grupper; Dame-, Herre- og Senior Herre arrangere egne dager med spill med sosialt innhold.

  • Torsdag 13. juni: Offisiell markering av klubbens 100-års dag med gjester fra bant annet idretts-Norge, Oslo kommune, Bydel Vestre Aker, vennskapsklubber og representanter fra omkringliggende golfklubber.

  • Fredag 14. juni: Klubben ønsker å gi noe tilbake til samfunnet ved å arrangere en Veldedighetsturnering i samarbeid med den private stiftelsen “Aktiv mot Kreft”. Stiftelsen, som ble etablert av Grete Waitz og Helle Aanesen, jobber for at persontilpasset trening skal blir inkludert i standard kreftbehandling fra diagnosetidspunktet.

  • Lørdag 15. juni: Tidenes første Klubbmesterskap i putting og på kvelden er det Festaften for medlemmer med følge.

  • Søndag 16. juni: Jubileumsturneringen med servering på banen, spennende konkurranser og påfølgende bevertning og premieutdeling.

  • 27. til 30. juni: Norgesmesterskapet for Damer og Herrer arrangeres på Bogstad. Dette er en flott mulighet til å se Norges fremste golfspillere i aksjon.

  • Lørdag 31. august: Åpent Norsk mesterskap i Hickory golf arrangeres der spillerne bruker køller fra før 1935 og opprinnelige kleskoder.

  • Lørdag 28. september: “Klubbenes Mester” en turnering der alle klubbmestere for 2024 i landets 172 klubber møtes. Arrangeres som et samarbeid Oslo Golfklubb i samarbeid med Norges Golfforbund.


Les mer om jubileet på klubbens nettsider.

Ny daglig leder fra 1. august

Samtidig som klubben står midt i gjennomførelsen av jubileet kommer også Bjørn Halvard Knappskog inn som ny daglig leder fra 1. august 2024.

– Jeg gleder meg til å ta fatt på jobben i Oslo Golfklubb og sammen med teamet utvikle klubben videre, samtidig som vi tar vare på klubbens 100 års historie, sier Knappskog i en pressemelding.

Knappskog har en allsidig bakgrunn, blant annet som CEO i Arbaflame AS. Han har en master fra Norges Handelshøyskole, har 7 i hcp og er lidenskapelig opptatt av golf. I tillegg er han verdensmester i monopol!

– Vi er veldig fornøyde med å ha ansatt Bjørn som daglig leder. Med han styrker vi laget med ny kompetanse, energi og kreativitet. Sammen med Niels Vik, vår nåværende daglig leder som fortsetter i en viktig rolle som medlemsansvarlig, sikrer vi kontinuitet samtidig som vi ruster oss for å løfte klubben videre, sier styreleder Christopher Raanaas.

Bjørn Halvard Knappskog blir ny daglig leder av Oslo GK fra 1. august 2024

Et av Nordens fremste golfanlegg, med en rik historie og fremtidsrettet visjon

Golfbanen fremstår i dag som et av Nordens fremste golfanlegg. Klubben har over 2300 medlemmer og tilsvarende antall på venteliste for medlemskap. Juniorsatsingen i klubben er stor med mer enn 250 barn i trening hvert år.

Opprettelsen av Kristiania Golfklubb

Oslo Golfklubbs historie begynte i 1924, ved de maleriske breddene av Bogstadvannet. Grunnlagt som Kristiania Golfklubb, festet klubben arealer av Nini Egeberg, eier av Bogstad Gård. Klubben åpnet sin bane for spill i august samme år, men med kun ni hull til å begynne med. Det tok ytterligere åtte år før banen ble utvidet til 18 hull.

Bogstad Golfbane Illustrasjonsfoto
Hull 14 med Bogstadvannet og Bogstad Gård i bakgrunnen. Foto: Jan Espelid

“Norsk golfs far”

Det var Ragnar Halle (1888 – 1970) som var initiativtakeren bak klubben. Han fattet interesse for golfen gjennom lengre opphold i Storbritannia. Slik beskrev han sitt møte med golfen:

Den store fascination for golf oppdaget jeg høsten 1907 i Aberdeen i Skotland, men først da jeg kom til London i begynnelsen av første verdenskrig 1914 – 18 fikk jeg ordentlig anledning til å dyrke denne altoppslukende interesse. All den tid jeg kunne avse ble benyttet til golf, så det var ikke mange dager i årets løp jeg ikke spilte.

Ragnar Halle. Kilde golfhistorie.no

Etter hjemkomsten til Norge i 1921 startet han arbeidet med å få opprettet landets første golfklubb, og golfhistorie.no beskriver han som “norsk golfs far”.

Joe L. Ohman og Ragnar Halle

Krigen og utviklingen frem til i dag

I krigsårene ble golfbanen ble omdannet til åkerland for dyrking av poteter og grønnsaker for å bidra til matforsyningen.

Banen har gjennomgått flere endringer gjennom årene, og dagens layout ble opprinnelig designet i 1975, med en mindre justering under en omfattende baneoppussing i 2008.

Oppussingen i 2008 ble utført for å modernisere banen og inkluderte byggingen av en helt ny bane oppå den gamle. Prosjektet introduserte en rekke teknologiske forbedringer: Trippel drenering, fullautomatisk vanningsanlegg, sub-air systemer under alle greener, sandkappede fairwayer, og “sportcrete” i alle bunkere. Dette betyr at den nåværende banen er blant Europas mest teknologisk avanserte, og sørger for at banen aldri må stenge på grunn av værforhold.

Etter oppgraderingen av banen stod ikke lenger det gamle klubbhuset i stil med den nye standarden. I 2018 stemte derfor medlemmene for å investere i et nytt klubbhus. Det nye klubbhuset, som blant annet inkluderte restaurant og et simulatorsenter, åpnet i mars 2020.

Man kan lese mer om historien på klubbens hjemmesider.