ROME, ITALY - SEPTEMBER 30: Ludvig Aberg and Viktor Hovland of Team Europe react on the sixth green during the Saturday morning foursomes matches of the 2023 Ryder Cup at Marco Simone Golf Club on September 30, 2023 in Rome, Italy. (Photo by Jamie Squire/Getty Images)

PGA-tourens flaggskip-turnering The Players Championship har 50-årsjubileum denne uka, og vår egen Viktor Hovland skal prøve å bli kvitt frustrasjonen sin ved å følge opp fjorårets T3 på TPC Sawgrass.

Viktor går ut i Marquee group med Rory McIlroy og Jordan Spieth kl 13.35 på torsdag og kl 18.40 på fredag.

Vi skal se på hva TPC Sawgrass krever, hvordan Hovland har prestert i turneringen tidligere, og hva ekspertene mener og tror om Viktors sjanser. Men først en statusoppdatering på Hovland etter forrige turnering.

Nye ustabile faktorer

Hovland har tapt slag rundt greenen i alle fire turneringene i 2024, noe som ikke har skjedd siden starten i fjor. At nærspillet varierer er ikke unormalt, men at utslagene til Viktor er svake, bryter mer med normen. Tar man bort styrken til feltet, så tapte Hovland så vidt slag fra tee mot feltet.

Det er kun andre gang på de siste 31 turneringene at han taper slag fra tee. Senere ser vi på hvor viktig det blir å finne tilbake til den gode gamle linjal-driven.

Åberg kan overta Hovlands 4.plass

Viktor har kun innkassert 7,8 verdensrankingpoeng i 2024. Som er minst blant topp 32 spillere i verden og kun 11 spillere blant topp 100 i verden har tatt færre poeng enn Hovland i år. Både Clark, Shauffele, Cantlay, Homa og Ludvig Åberg kan alle gå forbi Hovland på verdensrankingen ved seier i helgen.

Hovland blir observert både tidlig og sent på rangen med sin nye trener Grant Waite denne uken. Det er tydelig at han jobber målrettet med svingen og gjør det han kan for å få sesongen inn på et bedre spor.

Espen Blaker kunne også rapportere om mer øving på nærspill på dagens innspillsrunde enn det Viktor selv sier han har tatt seg tid til de siste ukene.

TPC Sawgrass

 • Driver blir bare brukt på 56,5% av utslagene
 • I fjor økte de roughhøyden fra 2,5″ til 3,5″
 • GIR fra roughen falt fra 50% til 41%
 • Gjennomsnittlig avstand til hullet fra roughen er 50,3 feet, som er noe av det lengste på touren
 • Scrambling fra den nye høye roughen var den laveste på touren med bare 46,9%
 • 16 hull med vannhinder! Flest av alle baner på touren
 • I snitt 0,71 straffeslag per runde
Hull 17 “Island Green” på TPC Sawgrass. Foto: Craig ONeal

I fjor økte de altså høyden på roughen, som har gjort store utsalg på hvor viktig presisjonen fra tee er. Datagolf kan bekrefte at nøyaktig på utslagene har unormalt mye å si på denne banen sammenlignet med en gjennomsnittsbane på PGA-touren.

Hentet fra datagolf.com

Det blir spennende å se om Hovland finner tilbake til linjal-driveren sin, eller om nok en tøff bane skal avsløre den pågående formduppen og straffe han hardt.

Tidligere i The Players

De to siste årene har Viktor hevdet seg i PGA-tourens egen flaggskip-turnering. Fjorårets tredjeplass ble sikret etter fire stabile og jevnt over gode runder, selv om han havnet hele 7 slag bak overlegne Scottie Scheffler.

Viktors historikk

 • T3           Score: -10 (2023)
 • T9           Score: -7 (2022)
 • CUT       Score: +2 (2021)
 • n/a         Score: -4 (2020) Avsluttet etter 1.runde grunnet covid.

Tidligere vinnere

 • Scottie Scheffler               Score: -17 (2023)
 • Cameron Smith                Score: -13 (2022)
 • Justin Thomas                  Score: -14 (2021)
 • Kansellert pga Covid                         (2020)
 • Rory McIlroy                    Score: – 12 (2019)

Power rankings og bookmakere

Hovland sniker seg akkurat inn på PGAs  power rankning der han blir ranket som nummer 15 i helgens felt.

Rob Bolton argumenterer med at det ikke er noen steder å gjemme seg på TPC Sawgrass og at det blir en lakmustest for formen til Viktor.

Den svake formen til Viktor blir lagt merke til blant bookmakerne også. Hovland hadde kun to spillere foran seg forrige uke, mens fem golfere har lavere odds enn denne uka. Viktor fikk 15 i odds forrige helg, men får 23 i odds av Norsk Tipping denne helgen.

Hentet fra Norsk Tipping