Viktor Hovland sikter inn putten sin på det 18. hullet under den tredje dagen av DP World Tour Championship på Jumeirah Golf Estates 12. desember 2020 i Dubai. (Foto av Andrew Redington/Getty Images)

Etter at Hovland noe overraskende trakk seg fra WM Phoenix Open, skal han igjen utfordre Tiger Woods og resten av verdenseliten på The Riviera Country Club.

Det er knyttet stor spenning til om Hovland klarer å finne tilbake til høstens storform, eller om formduppen vedvarer i sesongens andre signature event.

Viktor slår ut 18:01 med Sam Burns og Nick Taylor til torsdag. Gruppen følges tett i Marquee group på discovery+ fra 18:00.

Dette må Hovland fikse før Genesis Invitational

Vi skal se på hva banen krever, hvordan Hovland har prestert i turneringen tidligere, og hva ekspertene mener og tror. Men først, hva må Hovland fikse før helgen?

Hva må Hovland finne ut av?

At noe ikke stemmer for tiden, er både Viktor og alle som følger han enig om. Sammenligner man tallene fra i høst og det lille vi har av datagrunnlag i 2024, ser vi at alle deler av spillet er svekket, men det er én statistikk som skiller seg ut: Jerna sitter ikke som før.

Sammen med driveren, er det lange jernspillet avgjørende for Hovlands suksess. Fra tee presterer han fortsatt bra, men jerna er ikke der de pleier å være.

Strokes Gained per runde: Approach siste 9 turneringer

Sjelden svak form

På statistikken til venstre ser vi hvor mange slag Viktor har tjent eller tapt til feltet per runde med jernspillet. Vi ser seks bunnsolide turneringer fra juli-november, etterfulgt av tre svake.

Enkeltprestasjonen på Pebble Beach kan ikke vektlegges for mye, men tre svake turneringer på rad er meget uvanlig kost. Ikke siden mars-april 2021 har Hovland tapt slag med jerna i tre turneringer på rad.

Er jerna viktige på Riviera?

Jernspillet må tilbake til normalen for at Hovland skal hevde seg, men er jernspillet viktig på The Riviera Country Club?

Sammenlignet med en gjennomsnittlig PGA-bane er det flere jernslag fra 150-200yds enn normalt og dermed færre wedger inn til green. Hovland må prestere spesielt godt med mellomjern og de lavere jernene for å klatre på leaderboarden.

Tabellen viser hvilke lengder det gjennomsnittlig er inn på «approach to green» på Riviera Country Club, sammenlignet med en gjennomsnittlig PGA-bane Kilde: Datagolf.com

At det er mange slag fra denne distansen betyr dermed ikke at jernspillet er viktigere enn normalt.

Jernspillet er alltid en viktig faktor, men relativt til andre baner vektlegges nærspillet ekstra tungt for å prestere på Riviera ifølge datagolf.com.

Greenene er de fjerde største på touren, men hvis du først misser green er det meget dype bunkere som straffer spillerne.

Grafikken viser hvordan ulike deler av spillet blir belønnet
på Riviera sammenlignet med en gjennomsnittlig bane på PGA-touren

Oppløftende historikk

Historikken i Genesis Invitational er mer oppløftende enn nåværende form og statistikk. Viktor har spilt turneringen ved tre anledninger og kan skilte med like mange solide prestasjoner og sedvanlig jernspill.

  • T20 Score: -5 (2023)
  • T4 Score: -14 (2022)
  • T5 Score: -7 (2021)

Tiger stiller til start

Touren gjør seg nå ferdig med the West Coast Swing, og feltet som kjemper om 20 millioner dollar og 700 FedExCup-poeng er topptungt.

50 av topp 60 i verden stiller og vert for turnering Tiger Woods, som på underlig vis fikk en sponsor exemption, stiller til start med sin nye kleskolleksjon «Sun Day Red».

Tidligere vinnere i Genesis Invitational

  • Jon Rahm Score: -17 (2023)
  • Joaquin Niemann Score: -19 (2022)
  • Max Homa Score: -12 (2021)
  • Adam Scott Score: -11 (2020)
  • J.B Holmes Score: -14 (2019)

Optimisme å spore hos eksperter og odds

PGA.com rangerer Hovland som nummer 12 til turneringen. De nevner formduppen, men argumenterer med at han sjeldent mister spillet sitt over tid.

De tidligere topplasseringene i turneringen blir også trukket fram som en grunn at han kan snu den vonde trenden.

Oddsmarkedet er mer optimistisk på Hovlands vegne. Norsk Tipping gir 14,5 i odds på norsk turneringsseier og vurderer kun verdensener Scottie Scheffler og Rory McIlroy som større favoritter.

Oddsen hos Norsk Tipping.