Gjestebloggeren:
Nils Jørgensen

Regelendringene for 2012 er ikke så voldsomme som man har opplevd noen ganger tidligere, mener Nils Jørgensen.
  • Webuser Webuser
  • Publisert: 25. okt 2011
  • Sist oppdatert: 25. okt 2011
Gjestebloggeren:Nils Jørgensen
Nils Jørgensen står bak Golfregler.com. Han er en av landets mest regelkyndige og var i mange år en av våre fremste golfdommere.

Jeg har alltid hevdet at det å kunne definisjonene er viktig for å vite hvordan man skal oppføre seg på banen.

I år er det kommet en viktig endring på en definisjon i de nye reglene vi skal følge de neste fire årene fra årsskiftet. Nemlig den som omhandler adressering. Tidligere het det at man hadde adressert ballen når man hadde satt føttene der man vill ha dem under utførelsen av slaget, og hadde grunnet køllen.

Det siste gjaldt ikke i et hinder, der holdt det at du hadde satt føttene på riktig sted. Den nye teksten er mye kortere, og jeg må ta den på engelsk siden det foreløpig ikke eksisterer noen oversettelse:

«A player has “addressed the ball” when he has grounded his club immediately in front of or immediately behind the ball, whether or not he has taken his stance.»

I det øyeblikk spilleren har satt køllen i bakken (grunnet den), har han fullført adresseringen, og har ansvar for hva som skjer med ballen. Hvor ble det av det med føttene? Vi skal forsøke å komme tilbake til det når vi kommer til hindre.

Andre endringer
Regel 1-2 har en mindre forandring. Den gjør det klarere enn tidligere at en spiller fortjener straff hvis han påvirker i en eller annen retning forholdene til en av sine medkonkurrenter eller motspillere. Om han gjør noe med sin ball er dette fortsatt ivaretatt i regel 13-2.

Alle som har deltatt i NGF-turneringer har opplevd den lokale regel at man blir ilagt to straffeslag ved å komme for sent til start, så sant forsinkelsen er innenfor 5 minutter. Nå er denne «5-minutter’n» blitt en permanent del av regel 6-3 om startider.

Det er gjort på den måten at det fortsatt er et krav at spilleren plikter å være klar til sin oppsatte tid. Men kommer han inntil 5 minutter for sent, står det i regelen at straffen er tap av hull i matchspill eller to straffeslag i slagspill. tidligere var det ubønnhørlig diskvalifikasjon om ikke den lokale regel var i kraft.

Regel 12-1 omhandler leting etter og identifisering av ball, Og her blir det helt sikkert mye diskusjon og uenighet om straffeslag.

Regel 21-1 åpner med følgende: «A player is not necessarily entitled to see his ball when making a stroke.»

Og deretter skiller regelen tydelig på leting i en bunker og leting andre steder. Hvis du må lete etter ballen fordi den er begravet i sand i en bunker, kan du gjøre nærmest hva du vil. Om du flytter på ballen under leting, er det ingen straff så sant du legger den tilbake.

Men leter du etter ballen din i et hinder (bunker er også i et hinder) og ballen er dekket av løv (eller som det heter i regelboken: løse naturgjenstander), skal du være forsiktig. Hvis du skulle flytte på ballen din under leting når den er dekket av løv, pådrar du deg straff. Egentlig nøyaktig det samme som hvis du kommer borti ballen din under leting i roughen. Men forskjellen på ball i sand og ball under løv er det nok viktig å være klar over.

Jeg har vært med på å gi spillere straffeslag for å dra riven etter seg gjennom en bunker på vei til ballen. De har gjort dette for å stelle med bunkeren, men en slik handling har vært betraktet som testing av forholdene.

Nå er det slutt på det. Note nr 2 i regel 13-4 sier kort og godt følgende: «At any time, the player may smooth sand or soil in a hazard provided this is for the sole purpose of caring for the course and nothing is done to breach Rule 13-2 with respect to his next stroke. If a ball played from a hazard is outside the hazard after the stroke, the player may smooth sand or soil in the hazard without restriction.»

I klartekst: Hvis en spiller drar riven etter seg på vei bort til ballen, er det ingen straff. Heller ikke hvis han samtidig rydder bort litt løv og lignende, under forutsetning at det var som en del av banepleien.

www.golfregler.no har jeg tidligere skrevet om spillere som ufortjent har fått straff fordi en ball som etter adressering hadde flyttet seg, ikke ble lagt tilbake. Dette har tidligere rammet Padraig Harrington, Jimènez og andre. De har selv ikke kunne bedømme om ballen flyttet seg, men TV-kameraet har i ettertid vist at jo da, ballen flyttet seg en millimeter eller to ...

Nå er det slutt! I regel 18-2b (om spillerens ball i ro) er det kommer følgende unntak: «If it is known or virtually certain that the player did not cause his ball to move, Rule 18-2b does not apply.» Det er på tide!

Regel 20-7c - dommernes mareritt
Vi skal ikke gå mye inn på denne regelen. Den har med en spiller å gjøre som spiller fra feil sted. I gitte situasjoner kunne spilleren ha brutt flere regler, og - teknisk sett - ha pådratt seg mange straffeslag. Nå skjærer R&A igjennom og fastslår at i slike forvirrende situasjoner skal man begrense seg til to straffeslag.

Så kan det trekkes frem at spillere og dommere har fått ytterligere hjelp til å bedømme situasjoner i og rundt vannhindere. Det heter i regelen at det skal være kjent eller så godt som sikkert at en ball er mistet i et vannhinder før spilleren kan ta med seg distansen på slaget og droppe ved vannhinderet istedenfor å gå tilbake og spille om. Ved årsskiftet kommer det noen decisions som hjelper til med hvordan man skal handle i slike tilfeller.

Hva skal vi si til slutt? Regelendringene er ikke så voldsomme som man har opplevd noen ganger tidligere. Totalt sett synes jeg det er blitt en grei opprydding. Men jeg frykter at enkelte regelfantaster vil hive ufortjente straffeslag etter noen spillere også i de neste årene. Det viktigste er å forholde seg til det som står aller først i boken «Play the ball as it lies, and play the course as you find it. And if you cannot do either, be fair!»

Og i tillegg må vi trekke frem at regelboken inneholder noen verdifulle sider med hjelp om hvordan man skal forholde seg i ulike situasjoner. Lykke til!
WiPlog

Relaterte artikler

Bli regelekspert — med Tutta som lærer!

Gratis R&A-kurs:

Bli regelekspert — med Tutta som lærer!

Sammen med Padraig Harrington er Suzann Pettersen R&A-ambassadør, der hun blant annet gratis guider deg gjennom R&A sitt imponerende regelakademi på nettet. Som du kan avslutte med regeleksamen. Les mer »
.
Sverige og Danmark neppe kandidater

Solheim Cup:

Sverige og Danmark neppe kandidater

Onsdag arrangerer Ladies European Tour seminar for potensielle tilbydere av Solheim Cup 2019. Der er også danske og svenske interessenter tilstede. Men i følge LET har Norge lite å frykte.Les mer »
.
Atle Øi: NSF beviser at Finn H. har rett

Atle Øi:
NSF beviser at Finn H. har rett

Skiforbundets ønske om å hjelpe andre nasjoner å bli gode viser hvor riktig golfpresidentens medieutspill før Ski-VM var, fastslår Atle Øi.Les mer »
.
Atle Øi: NGF har et demokratisk problem

Atle Øi:
NGF har et demokratisk problem

Presidenten fortjener ros for sitt siste medieutspill. Men hva med demokratiet i egen organisasjon? spør Atle Øi.Les mer »
.
Caroline Westrup i Team Norway–varmen

Endelig helt innenfor!

Caroline Westrup i Team Norway–varmen

Bare uker etter at hun fikk innvilget norsk statsborgerskap er Caroline Westrup offisielt en del av golfforbundets toppsatsing. Mens Vilhelm Bogstrand har valgt å tre ut.Les mer »
.
Anja Solevågseide: La oss gi RKS en helhjertet sjanse!

Anja Solevågseide:
La oss gi RKS en helhjertet sjanse!

Er vi for redde for å endre innarbeidede systemer i Golf-Norge? spør Anja Solevågseide.Les mer »
.

Mest lest siste døgn


Siste nytt

Fire spillere over 100.000 kroner:

Norske jenter historiske på europatouren

For første gang i golfhistorien har fire norske jenter hver spilt inn over 100.000 kroner på europatouren. Og det etter bare fem turneringer! Les mer »

Dametourene:

Daffinrud beste norske på 13.-plass

Med en avslutning påpar to under par, 69, ble Tonje Daffinrud beste norske spiller på delt 13.-plass i Lalla Meryem Cup med -5. Gwladys Nocera forsvarte seieren fra i fjor. Les mer »

Påskegolfen østpå:

Åpent, men stengt

De fleste østlendinger kan skyte en hvit pil etter golf på hjemmebane i palmehelgen. Men etter hvert som det smelter vil allerede åpnede baner raskt bli spillbare igjen. Les mer »

Norge blir for lite:

Golferen.no satser internasjonalt

Etter 11 år med Norge som marked går Golferen.no internasjonalt ved å oppgradere den engelskspråklige bloggen MigrantGolfer.com til et redaksjonelt nettsted, med hele verden som marked. Les mer »

Golferen.no

Siste nyheter
Reisenytt
Utstyrsnytt
Instruksjon
Klubbnytt
Baner i Norge

Golferen nyhetsbrev

[wipajax: name=form2mail symid=newsletter]

RSS-strømmer:

(Hva er RSS? … fra Wikipedia)
Nyheter
Magasin
Reise
Instruksjon
Utstyr
Klubbnytt
Har du hørt…?

Golferen-boks på din side

Enkel Golferen-boks
Detaljert Golferen-boks
Bred Golferen-boks

Golferen.no

Papaya Media
Papaya design & marketing AS
Kruses gate 11
0263 Oslo

Redaksjonen

+47 920 25 820
tips@golferen.no

Marked

Margaret Kallevig
+47 907 58 101
margaret@papaya.no

Annonser

Jarle Hegge
+47 917 98 690
jarle@papaya.no

Annonseinformasjon


Golferen.no er medlem av

og følger de presseetiske plakatene

Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Jarle Hegge | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no


Golferen.no utgis av Papaya Media, en avdeling i Papaya design & marketing AS
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. 2004–2014 © Papaya design & marketing
Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten, Redaktørplakaten og Tekstreklameplakaten

.