Foto: Jan E. Espelid

Det blir feil å bygge topp-kompetanse på alle knauser rundt om i landet, mener Atle Øi.

Golfforbundet vil desentralisere talentutviklingen, leser jeg på Golferen.no.

De første reaksjonene er positive sies det. Jeg kjenner ikke begrunnelsen for å tro på dette nye veivalget, men dette kan umulig være smart.

Ambisiøse spillere vil neppe slå seg til ro med mangelfull kompetanse i hjemklubben sin og vil nok søke mot klubber i egen region som gjør seg lekre for dem. Med andre ord en mini-sentralisering, og når en først tror på sentralisering så er det vel naturlig å tro at en kan få ytterligere effekt av ytterligere sentralisering.

Atle Øi
Atle Øi (55) er tidligere markedssjef i NGF. Foto: Privat

Jeg føler meg ganske sikker på at denne endringen bare vil vare frem til man igjen ser at det ikke finnes noen vei utenom å samle toppidrett-kompetansen på ett sted.

Norge er et lite, men langstrakt, land med begrensede ressurser. Da nytter det ikke å tro at den beste måten er å bygge topp-kompetanse på alle knauser rundt om i landet.

Spillerne bor der de bor, og vil selvsagt trene mye i egen klubb. Men skal du få dem til å bli i hjemklubben sin må du sikre dem et nasjonalt tilbud med de beste ressursene tilgjengelig.

Golfforbundet bommer, og vil innse det etterhvert. Bare så trist at dette krever mer bortkastet tid, og ikke minst mer penger, før fornuften til slutt vil vinne.


NGF svarer: Å desentralisere suksessformel i all idrett

Redaksjonen har bedt Norges Golfforbund gi en kommentar til innlegget.

Lest denne? Mer talentutvikling flyttes ut i klubbene

Tom Rosenvinge, kommunikasjonsansvarlig i NGF, påpeker at dreiningen mot mer tilstedeværelse ute i Golf-Norge først og fremst er rettet mot talentutvikling av utøvere til og med 19 år.

Rosenvinge henviser videre til forbundets nyansatte Head coach, Rickard Lindberg.

Lindberg understreker overfor Golferen at modellen med å desentralisere har vært suksesskriterium nummer én i all idrett:

Å bygge en bredere base gir både større bredde og muligheten til å få en spissere topp! 

Han avviser at omleggingen bort fra Team Norway skulle bety at lagtankegangen  avvikles.

— Tvert i mot! Vi har jo et team hver gang vi er ute på oppdrag, mener Head coach Rickard Lindberg.

Og legger til at NGF  i mye større grad være ute hos klubbene og bistå dem lokalt.

Vil det å erstatte Team Norway med lag som tas ut ved hver enkelt anledning gi større bredde og spissere topp? Del din mening med oss i kommentarfeltet under, eller på Golferens Facebookside.