Mer talentutvikling flyttes ut i klubbene

SNUR AKSEN: Golfforbundet gir talentutviklingen en ny, mer desentralisert struktur. Foto: NGF

Fra kommende sesong erstatter golfforbundet Team Norway-lagene med en ny struktur. Hensikten er å skape større nærhet til klubbene, og gi klubbene eierskapet til spillerne.

I 2019 legger NGF om elitesatsingen. Talentutvikling har hittil vært drevet ved å ta ut spillere til proff-, amatør-, junior- og talentlag. Nå ønsker forbundet i stedet å ta ut spillere til samlinger, internasjonale mesterskap og turneringer basert på tydelige og forhåndsdefinerte kriterier.

I en pressemeldingen uttaler forbundets nye Head Coach, Rickard Lindberg, at et uttak skal ikke være en falsk trygghet for de som klarer å kvalifisere seg til et av lagene ved sesongstart.

Talentutvikling med likere forutsetning og mer konkurranse

Lindberg ønsker likere forutsetninger og mer konkurranse om plassene når utøvere skal representere Norge internasjonalt. De nye kriteriene for uttak vil første gang bli benyttet  til uttak som skal gjøres i desember.

talentutvikling

ERSTATTER TEAM NORWAY: Head Coach Rikard Lindberg. Foto: NGF

Hensikten er å innføre et Mer klubb mindre forbund-prinsipp, som skal føre til at talentutvikling skjer så nært klubbene som mulig, sier Lindberg:

— NGF skal ikke ha eierskap til utøverne. Det eierskapet skal ligge til klubben. Sånn sett vil 2019 representere et overgangsår. Går alt etter planen vil vi fra 2020 ha på plass en talentutviklingsstruktur der NGF-coacher i større grad er til stede og bistår golfklubbene innenfor et geografisk område.

 

Fått med deg kommetaren? Riktig å desentralisere talentutvtiklingen?

Lindberg  sier han er opptatt av at utøverne skal få mulighet til å utvikle seg ut fra egne forutsetninger:

— Det er vanskelig å forutse hvordan en utøver vil utvikle seg i ung alder. Den nye strukturen bidrar til å opprettholde motivasjonen til flere. Det er alle tjent med.

For de profesjonelle spillerne skal Team Norway Golf bli en åpnere satsing, der flere vil få tilbud om samlinger og oppfølging. Forutsetningen er at utøvere legger ned den jobben som kreves for å kunne hevde seg internasjonalt, avslutter Lindberg:

— For å lykkes i golf kreves det evne og vilje til å jobbe knallhardt over tid. Hvorvidt utøverne er villig til å legge ned det nødvendige arbeidet kommer til å være avgjørende for om man blir invitert med på satsingen eller ikke. 

Hvem tar regningen?

De første reaksjonene til Golferen fra klubber er at det er mye positivt i golfforbundets nye plan for talentutvikling.

Lederen for en mellomstor klubb, som har utviklet flere av de norske talentene, advarer mot at omleggingen kan gjøre forskjellen mellom store toneangivende klubber og mindre klubber større.

Han forteller at da en av klubbens spillere var 16 år gammel, fikk de en telefon fra forbundet. Der ble det i klare ord sagt at videre satsing på spilleren betinget at vedkommende skiftet hjemmeklubb til en av de ledende klubbene på Østlandet, forteller klubblederen. Og fortsetter:

— Jeg ser en mulig utvikling der enda flere av talentene blir samlet i de største klubbene, mens vi i periferien har båret brorparten av kostnadene ved å utvikle dem. En fare ved forbundets nye satsing er at enda mer av kostnadene kan bli skjøvet over på oss som utvikler talentene, mens forbundet skummer fløten og tar æren.

 

Omlegging til det bedre? Si din mening i kommentarfeltet under, eller på Golferens Facebook-side.

 

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

   

  PGA Tour: PGA Championship  med Viktor Hovland (19. – 22. mai)

  Korn Ferry Tour: AdventHealth Championship  (19. – 22. mai)

  Challenge Tour: Challenge de España  med Kristoffer Reitan og Kristian Krogh (19. – 22. mai)

  Nordic League: Stora Hotellet Fjällbacka Open  med Axel A. Berner Einan, Mats Heien, , Martin Ulseth,Mikkel Antonsen, Elias Bertheussen, Sebastian Eidsæther Syhr, Jarand Arnøy, Jørgen Winther, Sander Andreassen og Sander Blikom Hagen, og  (18. – 2o. mai)

  Ladies European Tour:Jabra Ladies Open med Marianne Skarpnord, Maiken Bing Paulsen, Karoline Lund, Madelene Stavnar og Michelle Forsland (19. – 21 mai)

  LET Access Series: PGA Championship Trelleborg med  Julie Boysen Hillestad, Stina Resen, Celine Karlung,  , Tina Mazarino og Dorthea Fobrigd  (19. – 21. mai)

  Epson Tour IOA Golf Classic  med Celine Borge (20. – 22. mai)

  Junior Srixon Tour 3 Holtsmark GK   21. – 22. mai)

  Para:  Para Norgescup #1 Nøtterøy Golfklubb  22. mai)

  College:  NCCA Columbus Regional med Markus Wilhelmsen og Mats Ege (16.-18. mai)

  College:  NAIA Men’s Golf Championship med akob Stavang Stbhaug og Alexander Idland (17.-20. mai)

  College:  : NCAA Women’s Championship med Emilie Øverås (20.-25. mai)

   

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

  ×