NM-VINNER TIL SLUTT: Jason Kelly fikk NM-medalje tre måneder på etterskudd. Foto: Jan E. Espelid

Rett før finalerunden i NM fikk Jason Kelly beskjed om at han var disket. Likevel fullførte han, protesterte, og vant fram da NGF denne uken avgjorde at Kelly er norgesmester.

Hadde ikke Kelly blitt feilaktig disket skulle han og Ole B. Ramsnes ha gått ut i omspill om NM-tittelen 20. august. Med Kelly diskvalifisert gikk kongepokalen til Ramsnes.

Stavanger-spilleren får beholde kongepokalen, men må finne seg i at også Jason Kellys navn står inngravert på sølvtrofeet. I og med at det kun finnes én kongepokal, må Jason Kelly ta til takke med en gullmedalje samt et hyggelig pengebeløp i stedet for en pokal å kunne sette på peishyllen.

— Men jeg er likevel veldig glad! Det å kunne sette nasjonal mester på CV-en min var det aller, aller viktigste for meg, sier Kelly til Golferen.

— Vi burde egentlig ha avgjort mesterskapet med et omspill. Men så lenge etterpå er det praktisk umulig å få det til nå i sesongavslutningen. Jeg må først og fremst konsentrere meg om europatourens Q-School, og jeg lever godt med at tittelen deles mellom Ole og meg, forsikrer norskengelskmannen fra London.

Disket på svakt grunnlag

— At det endelig ble en løsning, er en gladsak, puster NGFs idrettssjef Øyvind Rojahn lettet ut. Sammen med generalsekretær Tor-Anders Hanssen har han utarbeidet forslaget til avgjørelse. Samt lagt det fram for, og fått aksept hos, Jason Kelly og kongepokalvinner Ole B. Ramsnes.

Det som ligger til grunn for at situasjonen i det hele tatt oppstod, er imidlertid ingen gladsak. Derimot et eksempel på dårlig kommunikasjon og muligens manglende vilje til å se utenfor boksen. Det springende punktet var nemlig: Er Jason Kelly medlem av Wentworth Golf Club i London, og er Wentworth medlem av det nasjonale golfforbundet i England?

— Ja! Jeg er medlem av Wentworth, og har vært det siden jeg var 10 år gammel, hevdet Kelly hardnakket da situasjonen ble lagt fram for ham siste NM-dag. Men han kunne ikke legge fram et medlemskort som bevis da han så å si stod på finalerundens startstrek.

NMs turneringsledelse, som ble ledet av Ruth-Anne Bjørnstad fra Losby GK, valgte diskvalifikasjon. Som altså ble meddelt Kelly noen få minutter før start.

Forbundet skylder på administrasjonen

I den offisielle pressemeldingen fra NGF fritas turneringsledelsen for ansvaret for situasjonen. Skylden legges istedet på golfforbundets administrasjon, som hevdes for å ha endret turneringsbestemmelsene uten tilstrekkelig godkjenning.

Kun norske utøvere kan bli norgesmester, under forutsetning at de er «..norsk statsborger, med gyldig medlemskap i golfklubb tilsluttet NGF eller annet nasjonalt golfforbund», forteller NGF i pressemeldingen.

NGF skriver videre at det er siste del av setningen over (i kursiv), som har skapt den uheldige situasjonen for NGF:

«Tillegget har nemlig kommet med i turneringsbestemmelsene uten at endringen har blitt godkjent i de rette instanser. Således var heller ikke turneringsledelsen i NM eller NGF oppmerksomme på endringen i de offisielle turneringsbestemmelsene som lå tilgjengelig på nett da Norgesmesterskapet ble avholdt. Det er tillegget i sistnevnte setning (i kursiv) som har skapt den uheldige situasjonen. Tillegget har kommet med i de offisielle turneringsbestemmelsene, uten at endringen var godkjent i rette instanser – ei heller påpekt overfor turneringsledelsen. Det er viktig for NGF å understreke at arrangøren Skjeberg ikke har noen skyld i dette, feilen ligger i sin helhet i NGFs administrasjon.»

Leste du saken? Kan ha blitt feilaktig disket fra kampen om kongepokal

Da snøballen begynte å rulle ved publiseringen av Golferens NM-reportasje var det allerede for sent. Kongepokalen var utdelt, og lå godt plassert i Ramsnes’ håndbagasje på flyet hjem til Stavanger.

MEN DET VAR FØRST DA KELLY KUNNE DOKUMENTERE overfor NGF noen dager senere at han vitterlig hadde papirene i orden, og dermed var blitt feilaktig disket, at det virkelige problemet oppstod: Hvordan løser vi dette?

— For oss har det aller, aller viktigste vært å finne en god og riktig løsning på saken. Det gikk overhodet ikke prestisje i dette fra vår side. Det var bare veldig vanskelig å finne en god nok løsning, forsikrer forbundets kommunikasjonssjef, Tom Rosenvinge, som svar på spørsmålet om hvorfor det har tatt så lang tid å få ryddet opp.

— Overfor meg har golfforbundet påtatt seg all skyld for feilen, og alt annet som så gikk galt, bekrefter Jason Kelly.

Kan få konsekvenser

En sentral kilde medgir til Golferen at veldig mye gikk feil i forbindelse med NM-diskvalifikasjonen.

— Men om det får konsekvenser for noen av de involverte er det for tidlig å si. Det blir i så fall en ny prosess, som først må gjennomføres, fortsetter kilden.

I tillegg til det som skjedde på Skjeberg GK stiller enkelte spørsmålstegn ved at golfpresident Marit Wiig først ble informert om NM-diskvalifikasjonen i en telefonsamtale med Aftenposten 17 dager etter NM.

For Jason Kelly gjenstår ikke lenger så mange spørsmålstegn. Han kan derimot se fram til å offisielt motta sin NM-medalje under en tilstelning i forbindelse med et europatour-møte London i oktober.

— Å bli Norgesmester er en ære. Jeg skulle gjerne avgjort på Skjeberg, men når situasjonen har blitt som den har blitt, er jeg glad for at vi har funnet en god løsning, sier Jason Kelly i NGFs pressemelding.