Foto: norskgolf.no/Ward

Tonje Daffinrud, Vestfold GK, og Ole B. Ramsnes, Stavanger GK, tok sine første kongepokaler. I herreklassen hindret kontrovers om klubbtilhørighet omspill om tittelen.

Daffinrud avsluttet turneringen med sterke minus tre på siste ni på Skjeberg, og endte dermed ett slag foran Marita Engzelius fra Oslo GK. Bronseplassen gikk til Madelene Stavnar, også hun fra Vestfold GK.

— Hva skal jeg si? spør Tonje Daffinrud retorisk når vi ber henne oppsummere finalerunden søndag ettermiddag.

— Det var bedre enn fredag. I dag ga jeg meg selv mange flere sjanser (til birdie), men jeg omsatte de ikke. Jeg skal så absolutt senke flere putter enn det jeg gjorde.

— Kan det skyldes greenene?

— Ja, det har nok noe å si. Greenene var blitt slitt etter så mye trafikk de siste dagene, de var litt mer ujevne i dag, så det ble vanskeligere å holde ballen på linjen. Men det blir jo likt for alle, mener norgesmesteren.

Ole B. Ramsnes fra Stavanger GK startet dagen et stykke bak i feltet, men med en solid avslutningsrunde samtidig som de andre norske falt av, kunne også han heve kongepokalen. Sølvmedaljen ble delt og gikk til Sigurd Aune fra Trondheim GK og Bård Skogen fra Haugaland GK.

Norgesmesterskapet i golf har i år fått en ny vri. Turneringen inngår i Nordea Tour (herrer) og Nordea Tour/LET Access (damer). Startfeltet var derfor vesentlig sterkere enn tidligere norgesmesterskap fordi også utenlandske profesjonelle deltok. Kun norske utøvere med norsk hjemmeklubb kan imidlertid bli norgesmestere.

Daffinrud endte for øvrig på femteplass i turneringen, som ble vunnet av svenske Linda Wessberg. Ramsnes ble nummer ti i herrenes turnering, som ble vunnet av Oscar Lengdén fra Sverige.

Kontrovers i herreklassen på Skjeberg

I herreklassen kom norskengelske Jason Kelly på delt tiendeplass med Ramsnes. Men kongepokalen og NM-tittelen gikk til sistnevnte uten omspill. Fordi Kelly representerer Eligo Club Europe.

Hadde Kelly fortsatt vært medlem av Wentworth GC i London, ville det blitt omspill. For selv om han er norsk statsborger kan han verken bli norgesmester eller medaljevinner i NM med Eligo Club Europe som hjemmeklubb.

I NMs turneringsreglement står det at pokaler og medaljer til en norsk statsborger krever gyldig medlemskap i golfklubb tilsluttet NGF eller annet nasjonalt golfforbund.  Eligo Club Europe er en privat golfklubb, etablert av tolv europeiske golfklubber i 2009 og er ikke medlem av noe nasjonalt golfforbund.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jason Kelly Skjeberg
FIKK IKKE OMSPILL: Jason Kelly er norsk statsborger, men Eligo Club Europe er ikke medlem av et nasjonalt golfforbund. Det hindret ham å være med i omspill om NM-tittelen. Her innspillet på hull 8 på Skjeberg i siste runde av NM. Foto: Jan E. Espelid

— Det var en helt merkelig opplevelse. Jeg ble informert om dette 40 minutter før siste runde. Selv da var de (arrangørene, red,. anm.) ikke helt sikker, og måtte diskutere det. Jeg mottok endelig bekreftelse fem minutter før start, forteller Kelly til Golferen.

— Jeg vet, og aksepterer, at regler er regler. Men når en klubb som Miklagard lar meg trene og spille der gratis, så tenkte jeg aldri på at jeg også burde skrive ut en sjekk til dem (for medlemskap). For meg høres dette helt baklengs ut, fortsetter han.

— For du er jo norsk statsborger, ikke sant?

— Som du sier, jeg er norsk statsborger. Jeg har norsk pass, og norsk personnummer. Jeg er skuffet. For meg handler dette om stolthet. Jeg har representert Norge helt siden jeg ble profesjonell. Å bli norsk mester ville være en skikkelig ære. Og noe min mor ville elsket også, avslutter en skuffet Jason Kelly.

Kongepokal skal henge høyt!

Tonje Daffinrud er ikke bare begeistret for det nye NM-formatet, som blant annet førte til at kun fire norske jenter klarte cutten.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tonje Daffinrud Skjeberg
PÅ VEI MOT KONGEPOKAL: Tonje Daffinrud sikret kongepokalen og NM-tittelen etter tre under par de siste ni hullene. Her i sving på vanskelige hull 17. Foto: Jan E. Espelid

— Ideen om å la NM være en internasjonal turnering er god, men det blir veldig feil når vi bare er fire jenter som skal kjempe om kongepokalen. Det blir litt merkelig å få kongepokal for en femteplass, kongepokal skal jo være noe stort. Men jeg skjønner at NGF gjerne vil ha med proffene i NM.

— Kan det være en ide å heller gjøre NM til et åpent mesterskap uten kongepokal da?

— Det kan det være. Men om det skal spilles om kongepokal (i dette formatet), så må turneringen legges til et tidspunkt der alle collegespillerne kan være med . Nå har jo de aller fleste måtte reise tilbake til USA igjen til det nye skoleåret, avslutter årets norgesmester.

Blant våre beste collegegolfere var bare Mariell Bruun med i NM. Larvikspilleren endte på 49.-plass med +8, 13 slag bak NM-vinner Tonje Daffinrud og 21 slag bak turneringsvinner Linda Wessberg.

Resultater

Herrer

Damer


Runde 2: Fredag

NM har så langt være en markering av styrke på bredde blant herrene, mens damenes turnering nok er mer av en skuffelse når bare fire jenter klarer cutten.

Kongepokalene havnet i Vestfold GK og Stavanger GK.Nå skal det riktignok sies at cutten for siste runde på Skjeberg går ved forskjellig antall for damer og herrer.

Damenes NM-turnering er en kombinert Nordea- og LET Access-turnering, der cutten settes ved 4o spillere, og like. Herrenes NM inngår i Nordic League, og der er cutten satt ved de 65 beste, og like, på grunn av feltets størrelse.

Likevel blir det noe svakt når bare fire av 17 norske jenter klarer cutten, selv om NM arrangeres så sent at alle våre collegespillere er tilbake i USA.

Unge Madelene Stavnar fortsetter å imponere, og er fortsatt best av våre før siste runde på delt sjetteplass med -4 etter 71-69.

Charlotte Thompson fra England og Nina Muehl fra Østerrike leder på -10.  Tonje Daffinrud er bra med på -3 og delt ellevteplass etter 72-69 mens Mariell Bruun og Marita Engzelius er delt 26 på par.

Stavnar også best blant herrene

Sander Stavnar, bror til Madelene, er beste norske herre på delt niendeplass med -2 etter at vestfoldspilleren gikk på 68-74 hos Moss og Rygge Golfklubb torsdag og fredag.

Også for herrene spilles finalerunden på Skjeberg GK, og klassen ledes av svenske Oscar Lengdén med ett slag på -7. Norsk-engelske Jason Kelly og Bård Bjørnevik Skogen fra Haugaland GK er også under par på delt tolvteplass med -1.


Runde 1: Torsdag

Både for menn og kvinner hevder juniorer, og amatører, med etternavnet Stavnar seg best blant de norske. Bror Sander er på andreplass, søster Madelene på niende.

I herrenes turnering hos Moss og Rygge Golfklubb var Sander Stavnar lenge i teten med -4, men ble tilslutt passert med ett slag av svenske Hampus Nilsson.

Petter Mikalsen, også han amatør, er neste beste nordmann på delt sjuendeplass med -2.

Damene spiller på Skjeberg Golfklubb. Her leder den svenske amatøren Elin Esborn med to slag på -7- Madelene Stavnar og Mariell Bruun er på delt niendeplass med -9.

NM avsluttes på Skjeberg lørdag, der både herrene og damene skal spille sine finalerunder. Herrenes turnering inngår på Nordic League, damenes på LET Access Series.

Det betyr sterke internasjonale felt. Men bare spillere med norsk hjemmeklubb kan bli norgesmestere.