Kelly kan ha blitt feilaktig disket fra kampen om Kongepokal

FIKK IKKE OMSPILL: Jason Kelly er norsk statsborger og medlem av klubb tilsluttet et nasjonalt golfforbund. Men fikk ikke være med i omspill om NM-tittelen. Her på hull 8 på Skjeberg GK siste NM-dag. Foto: Jan E. Espelid

Fem minutter før siste runde i NM på Skjeberg ble Jason Kelly diskvalifisert fra å kunne kjempe om Kongepokal. Nesten tre uker senere er det fortsatt uklart om avgjørelsen var riktig.

Da siste putt var satt i kampen om Kongepokal i NM søndag 20. august, stod Ole B. Ramsnes og Jason Kelly likt med -2, som beste spillere under det norske flagget.

NM inngikk i Nordic League, under navnet Norwegian Open. Det var derfor et internasjonalt startfelt, der Ramsnes og Kelly kom på tiendeplass i Nordic League-turneringen, men på delt førsteplass i NM-turneringen.

KELLY SLO SEG TIL RO MED OPPLYSNINGEN om at han ikke var berettiget til å få omspill om seieren, og at årets Kongepokal gikk til stavangerspiller Ramsnes.

Kelly forteller til Golferen at det var kommunikasjonssjef Tom Rosenvinge i NGF som formidlet beskjeden til ham bare minutter før start av siste runde. Begrunnelsen som ble gitt var at Kelly, som er norsk statsborger, ikke er medlem av en norsk golfklubb.

— Jeg gikk ut fra at beslutningen var riktig siden arrangøren hadde diskutert saken. I situasjonen der og da følte jeg at jeg ikke hadde noe annet alternativ enn å akseptere avgjørelsen, forteller Kelly til Golferen.

Oppfyller kravet til Kongepokal

Etter NM funderte Kelly mer på saken, og bestemte seg for å sjekke NGFs NM-informasjon på nytt. Han ville nok en gang lese gjennom, nøye gjennom, hvordan reglene for premiering egentlig er utformet.

I informasjonen til NM-spillerne skriver NGF at for å kunne vinne Kongepokal, pokaler, gull, sølv eller bronsemedalje i Norgesmesterskapet for damer og herrer må en norsk statsborger ha «gyldig medlemskap i golfklubb tilsluttet NGF eller annet nasjonalt golfforbund». 

Kelly kan dokumentere at han oppfyller dette kravet. Han er medlem av Wentworth i London, som igjen er medlem i det engelske golfforbundet. Og han er norsk statsborger.

Kongepoikal Jason Kelly

MEDLEMSKORT: Jason Kelly har sendt dette bildet til Golferen, og til NGF, av sitt medlemskort i Wentworth i London. Foto: Privat

Se også: Slik kommer «Wentworth» fram i søk på EGUs hjemmeside

— Jeg har vært medlem av Wentworth siden jeg var ti år, forsikrer Kelly.

I påmeldingen til NM står Kelly oppført som representant for Eligo Club Europe, som er et profesjonelt golflag. At Eligo Club ikke er medlem av noe nasjonalt golfforbund er muligens med på å forvirre NM-arrangøren.

Regelen for å være berettiget til premiering i NM sier imidlertid ingenting om hvem spilleren skal representere, men hvilket krav som stilles til medlemskap i en golfklubb.

— Dette er helt vanlig i profesjonell golf. Svært mange spillere får betalt av sponsoren for å stå under deres navn på start- og resultatlisten, slik jeg gjør, sier Kelly.

Også norsk golf har slike eksempler: Cecilie Lundgreen, som også var med i NM på Skjeberg, har i mange år representert sponsoren Wallenius Wilhelmsen Logistics. Hun er medlem av Borregaard GK. Hun forteller til Golferen at det har vært uproblematisk hele tiden.

— Det har aldri blitt stilt noe spørsmål ved det, eller vært nevnt som noe problem, at jeg er medlem av Borregaard men representerer Wallenius Wilhelmsen Logistics, forteller hun til Golferen.

Ikke gått prestisje i vanskelig sak

Tom Rosenvinge i Norges Golfforbund ønsker ikke å bekrefte at det var han som ga Kelly beskjeden om at han ikke var berettiget til å kunne kjempe om Kongepokal i NM.

Rosenvinge forsikrer imidlertid at NGF-ledelsen tar saken med største grad av alvor.

— Vi er også opptatt av at dette skal bli riktig. Det har overhodet ikke gått prestisje i denne saken fra vår side. Det er en komplisert sak, og vi vil gjøre vårt ytterste for å finne en god løsning, sier Tom Rosenvinge til Golferen.no.

En del av problemet er at det engelske golfforbundet, i motsetning til i Norge, ikke registrerer profesjonelle spillere i sine registere. Derfor kommer ikke Kellys navn opp på forbundets lister.

NGF MENER DET GJØR DET VANSKELIG å verifisere at Kelly virkelig er medlem av en klubb tilsluttet det nasjonale forbundet.

Golferen vet imidlertid at også NGF har fått oversendt kopi av Kellys medlemskort i Wentworth. Og vi har konstatert at ett enkelt søk på det engelske golfforbundet EGUs nettsted bekrefter at Wentworth er medlem hos dem.

— For meg har dette med stolthet å gjøre. Jeg har representert Norge siden jeg ble profesjonell. Å bli nasjonal mester ville være en stor ære, avslutter Kelly.

Leste du denne? Daffinrud og Ramsnes NM-vinnere

Aftenposten karakteriserer diskingen av Kelly som en kjempebrøler, og kan fortelle at golfpresident Marit Wiig ikke var blitt informert om at det var noen kontrovers rundt NM da avisen snakket med henne for få dager siden.

Har du noe forslag til hvordan NGF bør løse saken? Bruk kommentarfeltet under, send oss en epost på tips@golferen.no eller si din mening på Golferens Facebook-side.

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

 •  

 • PGA Tour: MhMasters Tournament Med Viktor Hovland (6. -9. apri

  lChallenge Tour : The Challenge presented by KG med Kristoffer Reitan og Elias Bertheussen ( 28. -31. mars )

  Korn Ferry Tour:
  Astara Chile Classic ( 30. mars - 2. april)

  LPGA; Dio Implant LA O pen med Celine Borge ( 30. mars - 2. april) •  
 • Golferen.no på YouTube

  Jørgen Hillås Slå sanden ut av bunkeren

  Bestemødrene på Evje

  Order of Merit besøker Gamle Fredrikstad GK

  Lommedalens grønne lunge

  Mange meter å hente med tilpasning av driveren

 • NGF: Norwegian Paragolf Open (Para Norgescup #3) Kongsvingers GK (.- 13.-14. . august)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.