Er momskompensasjon en julegave, eller er det penger klubbene uansett skulle hatt? Diskusjonen begynte da forbundsorganet nylig karakteriserte utbetalingen som «julegave».

«Golf Norge får 28 millioner i julegave», skrev forbundets eget nettsted på beste nyhetsplass tirsdag.

— Javisst er det en julegave, sier daglig leder Åge Erichsen i Moss og Rygge Golfklubb, som i uke 52 får 367.000 kroner igjen av staten, 20.000 kroner mindre enn klubben fikk i momskompensasjon i fjor.

— Det er en julegave fordi at vi for fem år siden fikk ingenting igjen av den momsen vi betaler. Blir det en kulturmoms på 8 prosent, slik det ble foreslått i 2008, eller 10 prosent, som det foreslås i 2016-budsjettet, vil det være enda bedre. Men i dagens situasjon er momskompenasjon en julegave for oss ute i klubbene, mener Erichsen.

Blir som feriepenger

— Nei, momskompensasjon er slett ingen julegave, hevder daglig leder Tore Waagø i Miklagard Golf .

— Det er bare penger vi skal ha igjen, og som vi burde ha fått fradrag for gjennom året, slik andre bedrifter får, mener han.

— Momskompensasjonen blir akkurat som feriepenger; det er fint likviditetsmessig. Men det blir helt feil å fremstille det som en julegave, mener Waagø, som leder en golfklubb som får 816.000 avgiftskroner igjen. Det er omtrent som i i fjor.

Irriteres av énkilde-journalistikk

Leder i Mørk GK, Åge Wedøe, legger ikke skjul på at han misliker golfforbundets énkilde-journalistikk.

— Golf-Norge jubler, og det offisielle golforganet er panegyrisk i sin hyllest av årets mva-refusjon. Det omtales som julegave og det som bedre er. Dersom journalisten hadde gjort jobben sin, ville han fort funnet ut at årets refusjon ikke er mye å skryte av. Tvert i mot, tordner Wedøe i en epost til Golferen-redaksjonen.

På golfforbundets Facebook-side utdyper han, og forteller at Mørk GK får halvannen prosent mindre igjen i år enn i 2014:

— Helt ubegripelig at det er mulig å juble over årets resultat, mener Wedøe, og sier at med fjorårets modell skulle Mørk GK i år ha mottatt 63.000 kroner mer enn de 215.000 kronene klubben får i momskompensasjon.

— Nå må vi snart samle oss og stille krav, og vi gjør det ikke alene! Resten av Idretts-Norge er like forbannet og skuffet som jeg er. Bortsett fra golfen da, som jubler og er i lykkerus. Merkelig, konstaterer Wedøe.

Får mer enn i fjor

De fleste klubbene Golferen.no har snakket med får, som Mørk og Moss og Rygge, mindre i momskompensasjon i år enn i fjor. Men ikke alle. Og slett ikke den klubben som får mest!

— Vi får 30.000 kroner mer i år, avslører daglig leder Niels Vik i Oslo GK, som med 1,5 millioner kroner får 550.000 mer igjen enn klubb nummer to på listen, Losby.

— Men vi skulle selvfølgelig gjerne fått igjen all den momsen vi betaler, sier Vik, og mener også han at kulturmoms klart er bedre enn dagens ordning.

Flere klubber har søkt

Kritikerne av golfforbundets kommunikasjon mener at det er å være på bærtur å snakke om julegave. Og også at det blir feil av forbundet å påstå at det i år er rekordstor utbetaling av momskompensasjon.

Det er nemlig ikke snakk om rekordstor utbetaling for den enkelte klubb. Bare totalt. Og grunnen til det er at langt flere klubber har søkt, påpeker klubblederne Golferen.no har pratet med.

Det har de helt rett i. Årets utbetaling til golf er totalt 25,7 millioner kroner, som er 8 prosent høyere enn i fjor. Beløpet fordeles på 155 klubber, som er 9 prosent flere enn de 142 som søkte i 2014.

— Det er gledelig at stadig flere klubber benytter denne unike sjansen til å få tilbake penger, kommenterer NGFs kommunikasjonssjef, Tom Rosenvinge.

Krever 7 prosent

Selv om både kritikerne og forbundet har rett i sine formuleringer og utregninger, så mener Åge Wedøe at idretten ikke bør være fornøyd med årets 5,5 prosent i momskompensasjon.

— Vi bør kreve at staten fyller opp til 7 prosent. Ikke bare være strålende fornøyd med 5,5 og kalle det for julegave. Hvorfor skal ikke idretten få kompensert moms som andre bedrifter? spør han. Og gir selv svaret:

— Fordi vi jobber gratis for samfunnet!

Blir golf, og annen idrett, stemoderlig behandlet når det gjelder moms? Bruk kommentarfeltet under eller gå inn på Golferens Facebook-profil.