Rory McIlroys imponerende dominans på begge sider av Atlanterhavet og de klareste tegn hittil på potensialet i Kina skapte de største overskriftene i det som kan vise seg å være året der ting virkelig endret seg.
slik-ble-verdensbildet-endret-i-2012

VERDENS UBESTRIDTE GOLF-ENER: Rory McIlroy, Den keltiske tigeren, tok verdensherredømme i året som er i ferd med å ebbe ut.

slik-ble-verdensbildet-endret-i-2012

slik-ble-verdensbildet-endret-i-2012

slik-ble-verdensbildet-endret-i-2012


Kroningen av McIlroy som spillets desiderte ener ble bekreftet på oppsiktsvekkende måte da nordiren cruiset inn til sin andre majortittel med åtte slags rekordmargin i PGA Championship på Kiawah Island i august.

Etter å ha gått under kjælenavnet Underbarnet i hjemlandet det siste tiåret har McIlroy til fulle vist at han fullt ut fortjener sitt andre kallenavn: Den keltiske tiger.

23-åringen fulgte i fotsporene til Luke Donald da han ble den andre spilleren som vant pengelisten i både Europa og USA, og han styrket sin stilling som verdens nummer én med en ekstraordinær spissing av formen.

Parkerte Woods

McIlroy har lenge vært den mest tydelige arvtakeren etter Tiger Woods som golfens største spiller. Og i 2012 overtok han virkelig rollen øverst på tronen.

Til tross for at Woods fant tilbake til vinnersporet med tre triumfer på PGA Tour, har den tidligere så suverene amerikaneren måttet finne seg i en sesong der han har sittet i baksetet.

Med 1989 som fødeår kommer McIlroy helt sikkert til å være en dominerende skikkelse i golf i minst ett tiår.

Men han må holde øynene åpne for en 14-år gammel kineser. Guan Tianlang er en sterk indikasjon på at noe er i ferd med å skje i Midtens rike. Og at det skjer fort.

Guan sørget for at han blir den yngste spilleren noensinne til å delta i The Masters da han vant Asia-Pacific Amateur Championship i forrige måned, og er et tydelig bevis på det enorme golfpotensialet i det kinesiske markedet.

Verdens mest folkerike nasjon hadde fem måneder tidligere feiret et nytt kupp da Shanshan Feng (22), tok LPGA Championship med to slag i Rochester, New York.

Hun ble med det den første personen fra Fastlands-Kina til å vinne en av golfens majortitler. Og for å sette det hele i et annet perspektiv: Feng ble født bare fem år etter den første golfbanen ble åpnet i Kina.

Høydepunkter i kø

Det var flere andre høydepunkter i løpet av 2012.

Kanskje stod Bubba Watson for det aller største da han tryllet fram det som uten tvil ble årets slag da han vant The Masters i omspill mot Louis Oosthuizen.

For mange ble det mest følelsesladede å se Ernie Els ende sin ti år lange majortørke da han vant sitt andre British Open.

Kontroversene

Mageputteren ble også kastet inn i rampelyset da Webb Simpson, i US Open, og Els, på Royal Lytham, sluttet seg til vinneren av 2011-utgaven av PGA Championship, Keegan Bradley, som de eneste spillerne som har triumfert med lang putter i majorturneringer.

Triumfene har fått et økende antall yngre golfere til å forankre putteren sin til hake, bryst eller mage. Som igjen har fått golfens regelmakere til å foreslå et forbud mot forankringsteknikken, og som kan tre i kraft i 2016.

Prisvinnergrossisten

Det er imidlertid liten tvil om at McIlroys fantastiske spill rundt om i verden ga golffans deres største minner i 2012.

Han hadde fire seire og ti topp-10-resultater på bare 16 starter på PGA-touren. Som resulterte i kåringen som PGA of America Player of the Year, PGA Tour Player of the Year og som vinner av Vardon Trophy for den laveste gjennomsnittsscoren.

Dessuten tok McIlroy Arnold Palmer Award som PGA-tourens pengevinner med 45 millioner kroner (8.047.952 dollar) innspilt. Og var klar som tilsvarende vinner på europatourens Order of Merit da fortsatt to turneringer gjenstod.

— Å vinne den andre majortittelen hadde allerede gjort det til en fabelaktig sesong. Men å deretter følge Luke i å bli nummer én i både Europa og USA er glasur på kaken etter en fantastisk sesong, sier McIlroy.

Tidenes comaback?

Årets utvilsomt største comeback, og kanskje det største til alle tider, kom i Ryder Cup i september da Europa vant etter å ha ligget under 10-6 før siste dag.

Til slutt ble USA beseiret med 14½ mot 13½ poeng. I avdøde Seve Ballesteros ånd sendte Europa ut sine beste spillere tidlig i singlematchene, og red på en bølge av blå tall helt til avgjørelsen falt, og trofeet beholdt, da Tysklands Martin Kaymer slo Steve Stricker 1 opp.

— Seve vil alltid være til stede med dette laget, sa en tårevåt europakaptein Jose Maria Olazabal om sin landsmann, venn og mentor.

— Han var en avgjørende faktor for denne hendelsen, for den europeiske siden.

I samme måned stormet sørkoreanske Shin Ji-yai inn til seier med ni slag i kvinnenes British Open på Royal Liverpool i England. Med det satte hun punktum for en fantastisk asiatisk grand slam i kvinnenes majorturneringer.

Shins landsmann Yoo Sun-Young vant Kraft Nabisco Championship i playoff på Rancho Mirage i april mens Choi Na-yeon, også Sør-Korea, tok sin første majortittel med fire slags margin i US Women Open i Kohler, Wisconsin, i juli.

Hva synes du har vært høydepunktet i internasjonal golf i år? Bruk kommentarfeltet under, på Golferens Facebook-side eller ta diskusjonen hos vår samarbeidspartner Golfsnakk.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.