TILBAKE! Anders Kristiansen satser igjen. Foto: Jan E. Espelid

2003: Europas beste 13-åring. 2006: Juniorverdensmester. 2012: La om til å spille fra venstre. 2016: Klarte cutten i NM, etter to dagers trening fra høyre. Les den utrolige historien.

Sesongen 2012 ble den siste Golf-Norge hørte om Anders Kristiansen. Europas golfekspertise hadde spådd en lysende karriere på europatouren for 22-åringen fra Borregaard GK, og mange mente å se en framtidig Ryder Cup-spiller i ham.

Men i august det året bare forsvant han fra radaren. La plutselig opp.

— Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg la aldri opp. Jeg har satset hele tiden, forteller Anders Kristiansen til Golferen under NM i forrige uke.

— Jeg tror få har trent så mye som ham de siste fire årene, sier mor, og for anledningen caddie, Mette.

Kvalet fra venstre, spilte NM fra høyre

Mette gikk caddie for Anders også i eccoturneringen Mørk Masters i 2012. Det ble misset cut og så langt fra suksess som en ambisiøs 22-åringen kunne forestille seg.

— Nå legger jeg om til å spille fra venstre! forteller Metteat Anders sukket oppgitt, men bestemt, etter Mørk-turneringen. Men han spilte én turnering til fra høyre: Norwegian Challenge på Byneset uken etterpå. Den endte også i misset cut.

Artikkelen fortsetter under bildet

Anders Kristiansen Mørk h9
BESTEMMELSEN TAS: «Nå legger jeg om til å spille fra venstre», sa Anders Kristiansen til mor og caddie Mette under eccoturneringen Mørk Masters i 2012. Her på vei ned siste hull i den turneringen. Foto: Jan E. Espelid

Siden har få utenfor klubbmiljøet i Borregaard sett noe til golfspiller Anders Kristiansen. Men ryktene har gått om at han faktisk var på vei til å bli riktig god fra venstre.

Anders har trent og trent i fire år, bare fra venstre, men uten å spille turneringer. I vår bestemte han seg for å finne ut om spillet fra venstre holdt mål på et noenlunde nivå.

Men det var viktig for ham å velge en turnering der han fortsatt kunne forbli under radaren dersom det skulle gå riktig dårlig. Valget falt på en turnering på den amerikanske minitouren. Det endte i misset cut, men bare såvidt.

— Det ga ham inspirasjon til å spille NM-kval på Evje mandag, forteller Mette.

Anders la om igjen to dager før NM

Kvalet gikk såpass at Anders klarte å kvale inn til NM, som startet tre dager senere. Tirsdag i NM-uken, altså to dager før første runde, kom tvilen: «Er jeg likevel god nok fra venstre?»

For første gang på fire år tok Anders fram høyrekøllene, og tok en treningsøkt der han igjen spilte «den riktige veien». Det gikk så pass bra at han virkelig fikk noe å tenke på.

Onsdag kveld, et halvt døgn før sin første NM-start på fire år, bestemte Anders Kristiansen seg for å spille det lange spillet fra høyre, det korte fra venstre, og satte sammen en bag med jern og wooder fra høyre, wedger og putter fra venstre.

— Han slår nemlig drivene lengre fra høyre enn fra venstre, forteller Marit.

Torsdag morgen, før han satte seg i bilen for å kjøre den drøye halvtimen til NM-banen Moss og Rygge Golfklubb, endret Kristiansen bagen igjen: Venstrewedgene ble byttet mot wedger fra høyre.

Dermed startet han NM med 13 høyrekøller og en putter fra venstre, og fortsatte slik gjennom tre NM-dager. Han klarte cutten, og endte til slutt som delt 55 med +7 etter 77-71 de to første rundene på Moss og Rygge samt tre over par, 75, i finalerunden på Skjeberg.

— Hva nå da? Blir det fortsatt spill fra høyre, og satsing på å komme tilbake der du var?

— Dette var jo ikke så verst, treningsgrunnlaget tatt i betraktning. Jeg slo vel rundt 100 baller fra høyre før NM, de eneste slagene jeg har slått fra høyre på fire år. Jeg tar vel en avgjørelse om veien videre i løpet av en ukes tid, avslutter 26-åringen fra Borregaard Golfklubb.

Anders Kristiansen scorecard NM
TRE NM-RUNDER: Anders Kristiansens scorekort fra de tre rundene i NM, første to på Moss og Rygge GK, så finalerunde på Skjeberg GK.