OL-skeptikernes fire ankepunkter som vi alle tok feil om

En av fordelene med å bli eldre er at man tør fortelle at man av og til tar feil, innrømmer Jan E. Espelid.

Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør av Golferen.no.

OL-skeptikerne var i flertall før den olympiske golfturneringen. I alle fall virket det slik for denne skribent. Som selv var en av dem i lang tid før OL-fakkelen ble tent.

Å utnytte OL-muligheten med en tradisjonell firedagers turnering over 72 hull mente jeg ville bli like spennende som å se en brunsnegle klatre oppover en murvegg. Nei, det måtte nytenking til!

Kanskje et slags Ryder/Solheim Cup-format var tingen? Altså nasjonslag, helst mixed, som kjemper mot andre nasjoner. Det må jo være noe fremfor en gørrkjedelig slagspillturnering!

Heldigvis gir stausen som Golferen-redaktør null og niks tyngde overfor de høye (og dessverre ofte falne) herrer i IOC. Heller ikke i International Golf Federation veier mine ord særlig tungt. Og det er jeg glad for i dag. Formatet var utmerket, og også folk som aldri har satt foten sin i et golfhull fant stor underholdning i å følge med på alt som skjedde på den olympiske golfbanen. Ikke minst takket være en forrykende herrefinale, som først ble avgjort av Justin Rose på siste green. 

Selv ikke min skuffelse over at den gjeveste medaljen likevel ikke gikk til Henrik Stenson — jeg var overbevist om at han ville stå igjen som gullvinner — kunne dempe gleden over det jeg så. Eller minske følelsen av at jeg, riktig nok fra tv-stolen, var vitne til noe historisk.

 

OL-skeptikerne sitt andre ankepunkt:

Banen

På forhånd ble jeg og resten av OL-skeptikerne tutet ørene så fulle over skandaler før og under bygging av OL-banen at jeg var overbevist om at alt bare ville bli tull.

De photoshoppede arkitektglansbildene var heller ikke egnet til å berolige meg. Så fikk jeg se banen live, 11. august. Hvilken bane Gil Hanse har satt sammen! Assosiasjonene gikk til sandbelt-baner i Australia og til sørafrikanske baner som Humewood, Royal Port Alfred og East London.

Banen viste seg å by på alt det som kan gjøre golf til spennende tv-underholdning. Som bringer meg til neste punkt:

 

OL-skeptikerne sitt tredje ankepunkt:

TV-produksjonen

Jeg hadde svært små forventninger til den olympiske tv-produksjonen fra golfarenaen. Golf er rett og slett en litt for spesiell sport til at det holder med producer-utdanning fra en eller annen medieskole, gjerne den i Volda, for at en ikke-kyndig person skal kunne klare å produsere noe med tilnærmet underholdningsverdi.

Når jeg ser bort fra han, eller henne, som hadde ansvaret for grafikken og oppsettet av leaderboardet, tok jeg feil på samtlige plan. Det ble produsert tv-underholdning på høyt nivå.

Med svært opplagte, entusiastiske, kunnskapsrike, underholdende og utholdende kommentatorer i Fredrik Kracht og Joakim Mikkelsen. De to bør aldri skilles igjen. Når vi snakker om golfoverføring fra en kommentatorboks. Hva de gjør ellers i livet skal jeg ikke legge meg opp i. Men fortsett å kommentere golf sammen, det må dere love!

 

OL-skeptikerne sitt fjerde ankepunkt:

Interessen

Jeg har jobbet så lenge med golf at jeg umerket godt vet at i Norge finnes det ikke golfinteresse. Annet enn blant oss 100.000 hard core entusiaster.

Selv om ikke golfen opplevde seertall på linje med håndballdamene, fulgte tusener på tusener med når Espen Kofstad, Marianne Skarpnord og Suzann Pettersen spilte OL-golf. Reaksjonene vi i Golferen mottok var mange. Fra dem som allerede spiller golf eller på annen måte er interessert i golfen. Men også fra mennesker med svært begrenset kjennskap til idretten.

Finaledagen for damene, lørdag 20. august hadde golfsendingen på Tv2 et snitt på 111.000 seere. På TV 2 Sumo var golfen blant de fem mest populære øvelsene totalt i Rio-OL. Dette er gledelige tall for en tross alt ganske liten idrett.

Såvidt jeg har klart å registrere har OL-golf bare klart å produsere et fåtall tapere. Med Jordan Spieth, Adam Scott, Rory McIlroy, Jason Day og 10-20 andre overbetalte puddinger i spissen.

I Tokyo, om fire år, er de med. Det føler jeg meg ganske trygg på.

Kommentarer

TAGS:

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

   

  PGA Tour:  Travelers Championship   (23. -26. juni)

  Korn Ferry Tour:  Live and Work in Maine Open  med Kristoffer Ventura (23. -26. juni)

  PGA Tour LatinoAmerica:  Bupa Tour Championship  med Andreas Halvorsen (23. -26. juni)

   DP World Tour: BMW International Open med Espen Kofstad  (23. -26. juni)

  Challenge Tour:  Blot Open de Bretagne  med Elias Bertheussen og Jarand Arnøy (23. -26. juni)

  Euro Pro Tour:  The Bendac Championship  med Mikkel Antonsen (22. -24. juni)

  Ladies European Tour: : Czech Ladies Open  med Maiken Bing Paulsen, Madelene Stavnar og Michelle Forslan ((24. -26. juni)

  LET Acess Seris: Golfvlandern Letas Trophy med Tina Mazaarino, Dorthea Forbrigd Julie Boysen Hillestad,   , Stina Resen og Celine Karlung  (23. -25. juni)

  Nordic League: UNICEF Championship  med tre nordmenn ( 22. -24. juni)

  LPGA:KPMG Women’s PGAChampionship   (23. -26 juni)

  Epson Tour: Iskabd Resort ChampionshipLPGA  med Celine Borge (24. -26 juni)

  Amatør: Jr NM Match Oppegård  19. -21. juni)

  Amatør: European Amateur Championship  med Bård Bjørnevik Skogen, Carl Didrik Meen Fosaas, Rune Bøkeid, Michael Alexander Mjaaseth og Mats Ege 22. -25. juni)

  Amatør: The Women’s Amateur Championship  med Vilde Marie Nystrøm, Anna Cathrine Krekling, Celine Brovold Sanne, Silje Torvund Ohma og Emilie Øverås 20. -25. juni)

  Junior: Icelandic Junior Midnight Challenge  med Johannes Sebastian Forsenius Larsen 26. -29. juni)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

  ×