Bakgrunnen til at jeg skriver dette er hendelsene på NM match i helgen, da fikk jeg nok, skriver golfmamma Janiche Henden.

Jeg savner et mer åpent og ærlig NGF! Og en stopp på den ukulturen som har spredd seg i miljøet.

Turneringen i helgen (NM i matchplay, red.anm) hadde vært litt omdiskutert blant spillerne i forkant, men jeg tror spillerne gledet seg til å spille. De stilte med et åpent sinn, at de hadde egne meninger om Shoot out-prinsippet må vel være greit.

Jeg sa også det jeg mente, for meninger må det være lov ha. Men ble fortalt at norske golfere bare er lite endringsvillige og sutrete. Som mor til en gutt som har spilt turneringsgolf i Norge på alle nivåer fra han var 6 år, har vi ikke opplevd annet enn endringer.

På juniortour, eller C-tour som det het den gangen, ante vi aldri hva som ventet oss, Blå tee? Rød tee. Gul tee? 9 hull, 18 hull? 6 hull? Premiering til alle eller bare til noen?

Ting har ikke vært så mye bedre på junior og herre elitenivå heller. Hvert eneste år har det vært innført noe nytt. Mange har lidd under dette, og det har tatt spillegleden fra veldig mange unge, lovende spillere som stadig led under nye regler og prinsipper. Konsekvens: NGF skaper tapere og ikke vinnere.

Norske golfere aksepterer endringer

Så kjære Golf-Norge, la meg bare poengtere én ting: Norske golfere er antagelig altfor endringsvillige. Konsekvensen av det er at ingen sier i fra når endringer blir gjort, da de er blitt altfor vant til endringer. Forbundet får fritt spillerom for sin kreativitet. Konsekvens: NGF skaper tapere og ikke vinnere.

NGF oppleves, i hvert fall av meg, som et meget lukket forbund. Mye foregår bak lukkede dører; landslagsuttak, turneringsprinsipper og annet. Det meste skjer i det skjulte, og ingen på utsiden vet egentlig hva som foregår. Hvis man spør finner dere alltid på en forklaring, og det er lett å bortforklare ting som ingen vet noen om. Denne tause ukulturen har spredd seg ut i golfmiljøet og klubbene.

Mobbing, utestenging, utfrysning og løgner

Jeg skal være så dønn ærlig å si at i løpet av disse årene som golfmamma har jeg opplevd og sett alt fra mobbing, utestengelser fra treningsgrupper, fryst ut fra klubben, løgner, merkelige inntak på Wang og NTG.

Jeg har sett Kjøpt og betalt-metoden bli brukt. Jeg har prøvd å si i fra, men har bare blitt skvist ut, og alt er blitt skjøvet under teppet. Mange vet, ingen tør å si ifra. For i golfen er trynefaktoren en meget viktig faktor. En diffus faktor som bare gavner noen få. Hadde det vært mer åpenhet i forbundet hadde kanskje denne faktoren ikke eksistert.

Så til det som skjedde i helgen. (Merk; dette er min opplevelse.) Etter endt innledende spill var det jo, som man burde ha forutsett når det var så mange gode spillere i startfeltet; veldig mange med lik poengsum. Alle slo alle. Det ble veldig vanskelig for turneringsledelsen å skille spillere og rangere de riktig. I én gruppe var det fem spillere som lå likt, i en annen tre spillere.

Vi ventet i bortimot fem timer, som en gjeng Norwegian-passasjerer som hadde fått flyet sitt kansellert, og som ventet på ny informasjon som aldri kommer. Det var kaotisk; spillere og foreldre som var inn og ut fra turneringsledelsens kontor. Også her foregikk det bak lukkede dører.

Ingen fellesinformasjon ble gitt. Jeg skal ikke spekulere på hvem og hva som foregikk bak disse dørene, men en ting er sikkert: Det var ikke en eneste representant fra NGF, som har utarbeidet denne turneringen, der inne. Ryktene sier dere er på ferie. Jeg unner dere ferie, men har man en jobb som er såpass sesongbasert på golf i Norge, tar man ikke ferie når en av årets viktigste happenings skjer. For å si det sånn: Er du jordbærplukker må du jobbe på sommeren.

Etter å ha sittet uvitende på gresset, (gudskjelov at det ikke regnet) i fire-fem timer fikk noen spillere endelig beskjed om at spillet kunne starte. Noen spillere fikk beskjed om at de var i A-puljen, og at de kunne begynne å spille. Blide og fornøyde de gikk ned til tee for å slå ut. Samtidig var andre spillere på turneringskontoret og diskuterte og argumenterte.

Så kom en ny beskjed til de spillerne som stod på tee, klar til å starte sitt A-sluttspill:

— Sorry dere er ikke i A-sluttspillet, dere er i B.

Skandalen formet seg

Nyansene av en skandale formet seg. I sinne dro en av spillerne hjem i protest. Jeg mener det var det eneste rette å gjøre i den situasjonen som oppstod. Det var bare så innmari synd ikke flere gjorde det samme. Vi var nok redde for trynefaktoren.

Turneringskomiteen hadde, bak sine lukkede dører, innført et poengsystem, et matematisk system for å redde skinnet sitt. Et poengsystem som ingen spillere hadde sett eller visste noen ting om. Man fikk 3 poeng for serier, 2 for å vinne shot out, 1 for å tape shoot out.

Bak noen lukkede dører i Drammen var plutselig bestemmelsene i et norgesmesterskap endret. Verken muntlig eller skriftlig beskjed ble gitt. Min personlig mening, der og da, var at det eneste riktige å gjøre var å boikotte det hele, nok er nok. Jeg så skandalen som ville komme, og at en verdig norgesmester ikke kunne kåres etter dette kaoset.

Jeg fikk liten respons, særlig blant de som var sikret en A-sluttspillplass. De var ikke så engasjert i de stakkars spillerne som feilaktig var satt i B-sluttspillet og aldri fikk muligheten til å kjempe om NM-pokalen. Men for en gangs skyld burde vi ha lagt individualismen i idretten vår til side, og tenke på golfens fremtid, nok må være nok! All ære til disse spillerne, som vel vitende om at de ved en feil satt i feil gruppe, spilte sin match søndag ettermiddag med ett tappert smil.

Allerede på søndag ettermiddag visste vi at feilen forelå. Så at det endte som det endte, når de valgte å fortsette spillet mandag, burde ikke komme som en overraskende for noen. Alle visste at dette ville få konsekvenser, og at en Norgesmester match herre kunne bli vanskelig å kåre.

Omfanget av skandalen ble bare større og større. Jeg vet at det søndag kveld forelå i hvert fall to offisielle protester. Med andre ord kunne forbundet eller turneringsledelsen ha stoppet spillet på mandag. Og eventuelt omrokkert da slik at det ble korrekt. Og så begynt sluttspillet på nytt. Forbundet valgte å ignorere og ikke behandle protestene. Det kan virke som de lukket øyene, og håpet det ville ordne seg.

En skandale som åpent og ærlig burde og kunne vært unngått

Protesten ble opprettholdt. Skandalen var et faktum, og NGF ble tvunget til å ikke utnevne en norgesmester, selv om turneringen var ferdig spilt. En mesterskaps-skandale, som burde og kunne vært unngått, rammet igjen våre elitespillere.

Jeg mener dette er en følge av de lukkede dørene, ukulturen, arrogansen, og mangel på kompetanse og interesse fra NGF.

Dessverre gjentok historien seg nok engang: NGF skaper tapere og ingen vinnere.

Det er så trist og vondt for dem som ble rammet.

Jeg håper vi sammen kan klare å endre på historien, og at vi i fremtiden kan skape vinnere og ikke tapere. Men da må vi tørre å ta kampen.