Foto: Jan E. Espelid

Daniel Øverås fra Ålesund GK trodde han hadde vunnet NM i matchspill på Drammen GK helt til han skulle motta NM-medaljen mandag ettermiddag.

Da kom sjokkbeskjeden som gjorde at NM i match 2017 endte i skandale: Tre av spillerne som skulle vært med blant de 16 spillerne i A-flighten var blitt plassert i B-flighten, og fikk følgelig ikke være med å kjempe om NM-medalajene.

Mens tre som spillere egentlig skulle vært plassert i B-flighten etter det innledende puljespillet fikk være med i A-flightens finalespill om de gjeveste plasseringene.

NM-skandale også i 2016

Dermed har NGF i to år på rad klart å kåle det til i et NM. I fjor var det siste dag av norgesmesterskapet på Skjeberg GK som ble ødelagt da Jason Kelly ble uriktig diskvalifisert fra å få være med i kampen om NM-medaljene.

Etter noen viderverdigheter endte fjorårets norgesmesterskap med at diskvalifikasjonen ble trukket tilbake, og at Jason Kelly og Ole B. Ramsnes delte seieren i NM 2016.

Nytt format i NM

Som da det gikk galt i fjorårets ordinære norgesmesterskap, var det nytt format også i årets NM Match.

NM i match ble spilt med et innledende puljespill, og deretter sluttspill med nihullsmatcher. Sluttspillet ble gjennomført, men like før premieutdelingen ble det klart at i sluttspillet var seks spillere plassert i feil puljer, det som i golfterminologien heter flighter.

Der tre spillere som egentlig var kvalifisert til A-flighten, altså ble satt opp i B-flighten, og vice versa.

Sluttspillet ble fullført, men uten at golfforbundet eller arrangør kom på banen og klargjorde veien videre. Det var ikke før vinneren var i ferd med å klatre opp på seierspallen at meldingen kom: «NGF finner det ikke riktig å kåre en Norgesmester i match basert på et sluttspill med feil utøvere», forteller Norsk Golf.

Daniel Øverås, som hadde vunnet finalematchen, er naturlig nok skuffet over ikke å ha blitt norgemsmestger, forteller han til forbundsorganet:

— Jeg er veldig skuffa over at jeg ikke får tittelen så klart, spesielt siden jeg fikk beskjeden etter finalen og rett før premieutdelingen, det var vanskelig å fatte beskjeden som vi fikk. Samtidig har jeg fått veldig stor støtte blant mange i golfmilljøet, og det betyr mye for meg, sier Øverås.

Når får Øverås en ny sjanse til å vinne NM Match-tittlene. De 16 utøverne som skulle vært i A-flighten inviteres tilbake til Drammen GK mandag 24.juli til nytt sluttspill om norgesmestertittelen. Resultatene i mandagens turnering blir likevel tellende i Garmin Norgescup, opplyser NGF.

Hva i all verden er simulering?

I en pressemelding forsøker NGF å forklare hva som gikk galt. Problemene oppstod etter at det ble delte plasseringer i flere av de innledende puljene, forklares det i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under bildet

skandale
IKKE NORMGESMESTER: Daniel Øverås, som vant finalematchen, flankert av Fredrik Bjørk Ingul (t.v.) og Andreas Gjesteby. Foto: Norgescup/Facebook

«Til tross for simulering av ulike resultater ser NGF at enkelte utøvere dessverre ble rangert feil, noe som medførte at tre utøvere i herreklassen feilaktig ble satt inn i A-sluttspillet på bekostning av tre utøvere som måtte spille B-sluttspill. NGF finner det ikke riktig å kåre en Norgesmester i match basert på et sluttspill med feil utøvere, og vil derfor invitere de 16 utøverne som skulle vært i A-sluttspillet tilbake til Drammen GK mandag 24.juli til nytt sluttspill om norgesmestertittelen.»

Men hva er egentlig simulering? Verken i pressemeldingen eller i Norsk Golfs dekning av mesterskapet framgår det hva simulering går ut på.

Golferen forsøker å ringe Kay Roger Harlem, som var turneringsleder for NM Match. Men vi får ikke tak i ham på telefonen. Det gjør vi heller ikke når vi forsøker å ringe NGFs turneringsleder, Øystein Tamburstuen, eller informasjonssjef Tom Rosenvinge. Sistnevnte sendte imidlertid en SMS om at han satt i et møte, og at Golferen ville bli kontaktet om saken etter møtet

Forbundets meget erfarne dommer, Jan Erik Lauré, svarer på vår telefonoppringning.

— Ja, jeg leste det (simulering, red.anm.). Men hva som ble gjort, vet jeg ikke. Jeg har ikke vært borti dette spilleformatet tidligere, og har ikke hørt om slik simulering, svarer Lauré.

Lauré anbefaler oss å ringe en annen erfaren turneringsleder; Lars Otto Bjørnland. Men heller ikke Bjørnland er kjent med uttrykket. Han sier til Golferen at han ikke kjenner saken, og derfor ikke ønsker å uttale seg.

Heller ikke for tidligere toppdommer, nå pensjonert dommer, Nils Jørgensen er simulering av resultater et uttrykk han er kjent med.

— Det eneste jeg tør si her, er at det er så trist at forbundet to år på rad klarer å rote til et NM., sier Jørgensen.

På Facebook beskriver Frode Johansson, far til elitespiller Kenneth Johansson, situasjonen som oppstod på Drammen Golfklubbs bane i Skoger:

— Alt lå til rette for bra spill i nydelig vær. Så blir mye ødelagt av shoot-out og hvordan man skiller spillere som havner likt på poeng. Lister ble satt opp med feil resultater og noen ble stoppet rett før de skulle slå ut i A-sluttspill,  med ny beskjed om at de egentlig var i B-sluttspillet. Noen måtte hentes med bil etter å ha slått ut, ettersom spilleoppsettet var feil.

Generalsekretæren forklarer simulering

skandale
Generalsekretær Tor-Anders Hanssen. Foto: Jan E. Espelid

Tirsdag ettermiddag ringte generalsekretær Tor-Anders Hanssen til Golferen-redaksjonen. Han var da nettopp ferdig med et oppsummeringsmøte i NGFs lokaler på Ullevål med Tom Rosenvinge og idrettssjef Øyvind Rojahn .

— Det som skjedde i Drammen var veldig, veldig leit. Spesielt fordi dette var noe alle i utgangspunktet, inkludert spillere og arrangørklubb syntes var veldig, veldig kult, Ikke minst fordi flere turneringer med matchspill er noe som ligger i tiden,  sier Hanssen. Og fortsetter:

— Derfor blir det så veldig dumt når det oppstår feil på NM-nivå. Jeg føler vi hadde gjort en veldig grundig jobb på forhånd, der vi hadde kvalitetssikret alt som vi mente kunne gå galt. Vi hadde tatt for oss alle eventualiteter for hvordan avansement skulle forgå. Først var det innbyrdes oppgjør mellom to spillere. Stod det fortsatt likt var det flest seiere som skulle avgjøre. Deretter fulgte det tre-fire nivåer til å skille på, helt ned til shoot-out. Og det er det vi mener med simulering; alle tenkelige utfall var prøvd ut på forhånd, alle mulige resultater var simulert, alt var testet ut.

Men da det gikk galt, og feil personer ble sendt videre fra puljespillet, beskriver generalsekretæren det som en «menneskelig feil i kampens hete».

— Vi har ikke lyst til å legge skyld på noen enkelt person. I kampens hete oppstod en situasjon vi ikke kunne forutse. Det er noe jeg bare kan beklage så sterkt som det er mulig, sier Tor-Anders Hanssen.

Og avslutter med en forsikring om at golfforbundet vil dekke kostnadene for de 16 spillerne som kommer tilbake til Drammen for å gjøre opp om NM-tittelen mandag 24. juli.

Problemfritt i kvinneklassen

På spinnesiden gikk det hele uten problemer, og 16 år gamle Tina Mazarino fra Kjekstad GK vant finalen mot Renate Grimstad fra Stavanger GK.

– Det var veldig gøy å møte Renate i match. Jeg fikk en god start med mange birdier. Renate svarte med to birdier på rad. Så var det min tur å få birdie på hull 16 og da var jeg to oppmed to hull igjen å spille. Jeg fikk en bogey på nest siste hull, som gjorde matchen enda mer spennende. Men med en birdie-deling på siste, så holdt det, og jeg vant, oppsummerer Mazarino til Norsk Golf.

 

Har du synspunkter? Bruk kommentarfeltet under, eller logg deg inn og si din mening på Golferens Facebook-side.