Kelly-saken viser at rutinene ved diskvalifikasjon må kvalitetssikres, mener redaktør Jan E. Espelid.

Den kjedelige situasjonen som oppstod rundt Jason Kelly i NM viser at det kan være behov for å kvalitetssikre rutinene for turneringskomiteens arbeid.

At saken fikk en riktig og viktig avgjørelse, fortjener Norges Golfforbund all mulig heder for. Men saken er også et eksempel på man aldri kan kvalitetssikre for mye.

I sin pressemelding torsdag forklarer Norges Golfforbund hele saken med administrativ feil. Som førte til at Jason Kelly urettmessig ble diskvalifisert fra NM, og dermed gikk glipp av muligheten til omspill om kongepokalen.

Vedtaket der forbundet opphever diskvalfikasjonen innebærer at Ole B. Ramsnes, Stavanger GK, og Jason Kelly, Wentworth GC, deler tittelen som norgesmester for herrer i 2016. Det blir ikke omspill, Ramsnes beholder kongepokalen, Kelly får gullmedalje og et pengebeløp.

Det er en klok og riktig beslutning gitt den lange tiden det har gått siden NM ble avsluttet 20. august.

Et ukjent tillegg

I pressemeldingen sier NGF at turneringsbestemmelsene for NM har fått et tillegg uten at endringen var blitt godkjent i de rette instanser eller påpekt overfor turneringsledelsen.

Det førte til at verken turneringsledelsen i NM eller NGF var oppmerksomme på endringen, som lå tilgjengelig på nett da Norgesmesterskapet ble avholdt. Og som følgelig var de offisielle turneringsbestemmelsene.

Turneringskomiteens møte før Kelly ble disket skal ha tatt i overkant av en halvtime. Uten at vi behøver å gå inn på hvem og hvor mange som deltok, er det én ting vi synes det er underlig at ingen av de tilstedeværende spurte til sine møtekollegaer om:

— Hør her, dere: Hva står det helt nøyaktig i turneringsbestemmelsene når det gjelder regelen for klubbtilhørighet? 

Vi regner det som meget sannsynlig at det spørsmålet aldri kom på bordet. Vi håper nemlig at ingen av medlemmene i NMs turneringsledelse er høye og mørke nok til å stole så mye på seg selv at de tør ta sjansen på å ikke sjekke reglene dersom det foreslås.

Turneringsbestemmelsene var lett tilgjengelig, fra smarttelefon, PC eller i papirutskrift. Hadde denne enkle sjekken blitt foretatt før det ble fattet vedtak, ville ledelsen kunnet lese at norske utøvere kan bli norgesmester under forutsetning at de er «..norsk statsborger, med gyldig medlemskap i golfklubb tilsluttet NGF eller annet nasjonalt golfforbund».

JASON KELLY OPPFYLLER KRITERIENE som norsk statsborger og medlem av Wentworth GC i London, som igjen er medlem av det engelske, nasjonale golfforbundet.

Vi mener turerningskomiteens instruks bør få en formulering som vil kvalitetssikre rutinene for diskvalifikasjon: Nemlig at de offisielle turneringsbestemmelsene alltid skal sjekkes før et vedtak fattes.

Leste du saken? Kelly får NM-tittel og gullmedalje