Kan bli lyse tider på Mørk

Endring i reglene for tildeling av tippemidler gjør det mer sannsynlig at Mørk Golf blir Norges første interkommunale golfanlegg. Og det kanskje allerede i løpet av høsten.

kan-bli-lyse-tider-p--m-rk


GRØNN BANE I HETEN: Etter uker med temperaturer på 30-tallet, og uten vanningsanlegg på fairwayene, var Mørk Golf like grønn da Golferen.no besøkte anlegget siste halvdel av juli. «Vi liker å tro at vi har bedre jord, og dermed lenger røtter på graset,» forklarer baneneier Peder Mørk.

kan-bli-lyse-tider-p--m-rk


SPENNENDE PILOTPROSJEKT: Mye tyder på at Mørk Golf gjør et betydelig nybrottsarbeid ved å bli Norges første interkomminale golfanlegg. Noe som vil medføre at baneeier og daglig leder Peder Mørk kan belage seg på å jobbe mindre enn 85 timer i uka.

Etter at det for en tid tilbake ble mulig for idretten å få tippemidler til kjøpe eksisterende anlegg, ikke bare til å bygge nye, har Mørk Golfklubb satt i gang et unikt pilotprosjekt i Spydeberg i Østfold.

Prosessen med at Mørk GK kjøper golfanlegget av grunneier Peder Mørk, og gjør det til interkommunalt anlegg, har pågått i et drøyt års tid.

— Nå håper og tror jeg at jeg kan være ute som eier i løpet av høsten, sier Peder Mørk til Golferen.no.

Håper på spleiselag med flere kommuner

Finansieringsmodellen for interkommunale anlegg gir mer tilskudd dersom to eller flere kommuner går sammen om å gi anlegget interkommunal status.

Med bare én kommune blir tilskuddet fra tippemidlene 33 prosent. Det øker til 45 prosent dersom flere kommuner blir med.

— Med to eller flere kommuner vil vi få 45 prosent i spillemidler og 10 prosent fra de deltakende kommunene mens klubben finansierer de siste 45 prosentene, forklarer Peder Mørk.

Kommunene må i tillegg til å bidra med 10 prosent binde seg til å dekke årlige driftsutgifter på 1000 kroner hver i 20 år, og har utover det ingen andre forpliktelser.

Da Mørk GK først fikk tilsagn fra medlemmene om å realisere prosjektet, var tanken å fusjonere Mørk GK og Askim GK.

Dette er ikke lenger en forutsetning, men uten at det bremser fremdriften med å få interkommunal status.

— Det vil også bety at jeg ikke lenger vil ha 85 timers arbeidsuke, med 12 timer arbeisdag på hverdager og 14 timer i helgene, smiler Peder Mørk, som i tillegg til å eie banen også er daglig leder.

Gode grunnforhold

Da Golferen.no besøkte Mørk Golf var det godt ute i juli, der heten var så intens at selv baner med gode vanningsanlegg langs Oslofjorden hadde gule fairwayer.

Overraskelsen over å se grønne fairwayer på Mørk ble imidlertid overgått av overraskelsen over å høre at banen bare har vanning på greenene og teestedene, ikke på fairwayene.

— Nesten hele banen er bygget på tidligere landbruksjord. Og vi fjernet aldri noe av denne jorden da vi bygget, forklarer Peder Mørk.

— Vi liker å tro at vi har bedre jord (enn andre golfbaner), og dermed lenger røtter på graset. Derfor klarer vi oss fint uten vanningsanlegg.

For oss lekfolk høres forklaringen i høyeste grad plausibel ut. Selv om det det nok også regner ørlite mer et par mil inn i landet enn ute ved kysten.

Se også: Mørk GK hjemmeside

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Mest lest

 • Aktuelle turneringer

  PGA Tour: Corales Puntacana Resort & Club Championship med Kristoffer Ventura (24. -27. september)

  PGA Tour LatinoAmerica: Jacksonville  Championship med  Andreas Halvorsen (23. -25. september)

  European Tour: Dubai Duty Free Irish Open med Kristoffer Reitan (24. -27 september)

  Symetra Tour: IOA Classic  med Karoline Stormo (25.-27. september

  Nordic League: Visby Open   med Jarand Arnøy og Sebastian Eidsæther Syr (22.-24. september)

  Garmin Mini-Tour: Garmin Miklagard Open Herrer   (23. september)

  Garmin Mini-Tour: Garmin Miklagard Open Damer   (23. september)

  Amatør: European Amateur Championship  med Herman Wibe Sekne og Michael Mjaaseth (22.-25. september)

  Junior: Srixon Tour 5 Kragerø GK (26.-28. september)

 • Golferen på YouTube

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Sorenso AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

  ×