Juksemaker pipelort!

Golf-Norge rystes i disse dager av beskyldninger om systematisk handicapjuks. Det finnes løsninger, forteller Jan E. Espelid.

juksemaker-pipelort-

Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør av Golferen.no, og har vært en sentral golfskribent i 25 år.

Golf er en av de få idrettene, kanskje den eneste, der utøverne er sine egne dommere.

På høyt nivå forekommer nesten ikke juks, og historiene om spillere som har straffet seg selv for forseelser ingen andre enn de selv har sett, er flere enn historiene om juks.

Men av og til skjer det at noen forsøker å jukse. Og slipper unna med det. Men det går bare en stund fordi, for å sitere koranen, «ingenting som forsøkes skjult forblir skjult.»

I disse dager har det kommet fram opplysninger, på blant annet diskusjonsforaene golfsnakk.no og golfsiden.no, om noe som muligens er et systematisk handicapjuks som kan spores minst seks år tilbake i tid.

Det dreier seg om to godt voksne herrer henholdsvis rett over 40 og rett over 35 år, som i årevis har stilt opp som makkere i bedriftsturneringer med flotte premier.

Seier på seier har gitt de to herrene turer til golfbaner og reisemål de fleste bare kan drømme om. De to har, til tross for spill på et jevnt høyt nivå, også maktet å holde sine handicap høye.

Vi skal ikke gå inn på hvorvidt de to herrene er uskyldige. Men nøyer oss med å konstatere at mye kan tyde på at de ikke er det. De har muligens fulgt reglene isolert sett, men har tøyet reglenes intensjon om riktig spillehandicap.

Det ligger i golfens og handicapsystemets natur at det er umulig å gardere seg 100 prosent mot at noen kan jukse ved å delta i turneringer med et for høyt handicap.

Som de fleste er kjent med, finnes det ikke ett sett med handicapregler i verden. Amerikanerne har ett system, britene et annet og europeerne et tredje.

Selv er jeg medlem av en klubb i Sør-Afrika, der de har et fjerde handicapsystem. Og som faktisk har en løsning på at noen kan vinne golfturneringer i årevis uten å justere handicapet sitt.

I Norge er lagspill, som fourball, ikke handicapregulerende. I Sør-Afrika er fourball dominerende i klubbturerneringer, og det sørafrikanske handicapsystemet krever justering også etter slike turneringer.

Dessuten krever det sørafrikanske systemet at en hver golfrunde skal være handicaptellene. Og runden må registreres i klubbhuset sammen med markør umiddelbart etterpå.

Dersom spilleren ikke registrerer runden, vil systemet automatisk legge inn en score som er 20 prosent lavere enn handicapet. Har du handicap 10 registrerer systemet altså en runde som tilsvarer 8 i handicap.

På den måten blir det vanskeligere, men selvfølgelig ikke umulig, å både spille mye golf og holde handicappet (kunstig) høyt.

I kjølvannet av den aktuelle saken om det eventuelle handicapjukset, dukker det for øvrig opp en annen problemstilling: Dobbeltroller.

Tv-anker, golfjournalist, golfblogger og golfkommentator Fredrik Kracht er nemlig involvert som arrangør av den ene turneringen, P4 Golfen.

Normalt er Fredrik Kracht en frittalende mann med meninger. Men hittil har det vært stille fra den kanten. Utfordringen blir hvordan journalisten Kracht skal takle å møte promotoren Kracht i døren.

Taushet er antageligvis ikke den riktige metoden. Men det blir en helt annen diskusjon …

Har du forslag eller synspunkter? Si din mening i kommentarfeltet under eller på facebooksiden til Golferen.no.

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

 •  

 • PGA Tour: World Golf Championships-Dell Technologies Match Play Med Viktor Hovland( 22. -26. mars )

  D P World Tour Jonsson Workwear Open med Kristian Krogh Johannessen ( 23. -26. mars )

  Korn Ferry Tour:
  Club Car Championship at The Landings Golf & Athletic Club med Kristoffer Ventura ( 23. -26. mars )

  LPGA; Drive On Championship med Celine Borge ( 33.-26. mars ) •  
 • Golferen.no på YouTube

  Jørgen Hillås Slå sanden ut av bunkeren

  Bestemødrene på Evje

  Order of Merit besøker Gamle Fredrikstad GK

  Lommedalens grønne lunge

  Mange meter å hente med tilpasning av driveren

 • NGF: Norwegian Paragolf Open (Para Norgescup #3) Kongsvingers GK (.- 13.-14. . august)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.