Hvor er alle heltene?

Kor e alle helter hen? spør Jan Eggum i sin berømte sangtekst. - De er i alle fall ikke i Korea, svarer Jan E. Espelid.

hvor-er-alle-heltene-

Jan E. Espelid er sjefredaktør i Norsk Golf og Golferen.no

(SUNNINGDALE, LONDON) Kvelden før Women’s British Open startet, på en pub her i den idylliske småbyen Sunningdale, slo jeg av en prat med en av spillerne som er med i turneringen .

Hun hadde cola i glasset, jeg et Farris-lignende, boblende mineralvann. Bare så du forstår at det ikke var alkohol med i spillet.

– Hvem skal du spille med i morgen? spurte jeg.

– Ping og Pong, kom svaret lynkjapt.
Så la hun til:
– To av koreanerne, altså.

Nå vil kanskje du, kjære leser, tro at denne spilleren, en ganske så profilert europeiskfødt spiller, er en usympatisk rasist av verste sort.

Og jeg kan til en viss grad se at det er mulig å tolke uttalelsen slik. Men jeg vet at denne spilleren ikke er alene om å ”ikke se forskjell på koreanerne”.

Og jeg tror, nei vet, at uttalelsen ikke har noe med rasisme å gjøre. Det er nemlig slik at for de aller fleste – publikum, presse og spillerne – har de koreanske spillerne en tendens til å gå litt i ett med hverandre.

Det har ikke bare med fremmedklingende navn og fremmed kultur å gjøre. Det har like mye med at de 31 koreanske spillerne i damenes British Open golfmessig er formet over den samme lesten.

Ute på banen er de mer fokusert enn en fuglehund som værer en rype. De går inn i sitt eget skall og forblir der hele runden. Ikke prater de (særlig) med medkonkurrentene, og ikke fokuserer de på noe annet enn neste slag.

Koreanerne er lært opp til å tenke prestasjon, ikke resultat. De viser sjelden aggresjon over et mislykket slag – like sjelden som de jubler over en birdie som faller midt i hullet.

På treningsfeltet viser de koreanske spillerne den samme metodiske roen der de står og chipper time etter time eller putter til mørket senker seg.

At denne typen spillere ikke er særlig publikumsvennlige, sier seg selv. Det er få av dem som blir omfavnet av golfverdenen; det er få av dem som blir helter … annet enn i hjemlandet.

Men fra et golfmessig synspunkt, der hele ideen er å få ballen fra utslagsstedet og ned i et hull langt borte, er det ingen som helst tvil om at det er en suksess.

Den koreanske måten virker, det ser vi hver eneste uke på LPGA.

Kanskje det er på tide for europeere og amerikanere å forsøke å lære litt av koreanerne?

Ellers kan vi oppleve at hele dametouren ender opp som LPGAsian Tour om noen år.

En tour der de beste spillerne ikke byr på seg selv, skaper ingen helter i golfpublikums hjerter.

Det ville være dårlig nytt for golfinteressen i USA og Europa.

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

   

  PGA Tour: PGA Championship  med Viktor Hovland (19. – 22. mai)

  Korn Ferry Tour: AdventHealth Championship  (19. – 22. mai)

  Challenge Tour: Challenge de España  med Kristoffer Reitan og Kristian Krogh (19. – 22. mai)

  Nordic League: Stora Hotellet Fjällbacka Open  med Axel A. Berner Einan, Mats Heien, , Martin Ulseth,Mikkel Antonsen, Elias Bertheussen, Sebastian Eidsæther Syhr, Jarand Arnøy, Jørgen Winther, Sander Andreassen og Sander Blikom Hagen, og  (18. – 2o. mai)

  Ladies European Tour:Jabra Ladies Open med Marianne Skarpnord, Maiken Bing Paulsen, Karoline Lund, Madelene Stavnar og Michelle Forsland (19. – 21 mai)

  LET Access Series: PGA Championship Trelleborg med  Julie Boysen Hillestad, Stina Resen, Celine Karlung,  , Tina Mazarino og Dorthea Fobrigd  (19. – 21. mai)

  Epson Tour IOA Golf Classic  med Celine Borge (20. – 22. mai)

  Junior Srixon Tour 3 Holtsmark GK   21. – 22. mai)

  Para:  Para Norgescup #1 Nøtterøy Golfklubb  22. mai)

  College:  NCCA Columbus Regional med Markus Wilhelmsen og Mats Ege (16.-18. mai)

  College:  NAIA Men’s Golf Championship med akob Stavang Stbhaug og Alexander Idland (17.-20. mai)

  College:  : NCAA Women’s Championship med Emilie Øverås (20.-25. mai)

   

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

  ×