God dag, mann, økseskaft

Det er bra at LPGA stiller krav til kunnskaper i engelsk, skriver Jan E. Espelid.

god-dag--mann---kseskaft

Jan E. Espelid er sjefredaktør av Norsk Golf og Golferen.no

Det har vært forbausende få reaksjoner på at LPGA stiller krav til sine utenlandske medlemmer om at de må beherske engelsk.

Det er forbausende, og bra, at reaksjonene har vært få fordi en bestemmelse om mulig eksklusjon på grunn av manglende språkkunnskaper lett kunne blitt oppfattet som diskriminering.

Det er det selvfølgelig ikke.

Regelen innføres ikke for å holde utlendinger (les: asiater) bort fra touren for på den måten å sikre flere amerikanske (les: hvite) seire.

Avgjørelsen er, i beste amerikanske ånd, fullt og helt kommersiell.

Jeg har selv ved en rekke anledninger, og med egne ører, hørt hvor begrenset engelskkunnskapene til brorparten av de asiatiske spillerne er.

Hvorfor det er slik, fatter jeg ikke. Jeg mener; om en ung pike har viljestyrke nok til å stå på samme treningsgreen og chippe i ni timer, så må hun da også ha viljestyrke nok til å lære seg den engelsken som behøves for å funksjonere og integreres i et 100 prosent engelskspråklig miljø.

Når det nå settes fokus på språkproblemene og klare krav til standarden på den muntlige fremstillingsevnen, er det derfor bare et tidsspørsmål før samtlige av koreanerne snakker like godt engelsk som Tutta eller Annika.

Når LPGA truer med riset bak speilet og fra 1. januar krever testing av spillernes engelskkunnskaper er det fordi det er dårlig reklame for damegolf generelt, og LPGA spesielt, å høre vinnertaler på et engelsk så ufullstendig at verken publikum eller presse (og sikkert ikke spilleren selv) forstår ett eneste ord av det som blir sagt.

Når så viktige sponsorer, som er de som betaler gildet, blir satt i ball i et Pro-Am med en spiller de overhodet ikke kan kommunisere med, blir det klager.

Klager LPGA tar alvorlig; det virker å være en slags sammenheng med hvor fornøyd en sponsor er og vedkommendes vilje til å åpne sjekkheftet.

Jeg tror verken det blir færre asiater eller færre asiatiske seire på LPGA etter nyttår.

Men jeg tror det blir mulig å forstå hva som sies i vinnerens tale etter turneringene …

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

   

  PGA Tour: Charles Schwab Challenge  med Viktor Hovland (26. – 29. mai)

  Korn Ferry Tour: NV5 Invitational presented by Old National Bank  med Kristoffer Ventura  (26. – 29. mai)

  PGA Tour Latinamerica:  Jalisco Open GDL  med Andreas Halvorsen  (26. – 29. mai)

  DP World Tour: Dutch Open  med Espen Kofstad (26. – 29. mai)

  Nordic League: Moss & Rygge Open  med mange nrodmenn og  (26. – 28. mai)

  Ladies European Tour:Belgium Ladies Open med Marianne Skarpnord,  Karoline Lund, Madelene Stavnar og Michelle Forsland  (27.- – 29 mai)

  Epson Tour Innova Mission Inn Resort And Club Championship med Celine Borge ( 27. – 29. mai)

   

   

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

  ×