Det er bra at LPGA stiller krav til kunnskaper i engelsk, skriver Jan E. Espelid.
god-dag--mann---kseskaft

Jan E. Espelid er sjefredaktør av Norsk Golf og Golferen.no

Det har vært forbausende få reaksjoner på at LPGA stiller krav til sine utenlandske medlemmer om at de må beherske engelsk.

Det er forbausende, og bra, at reaksjonene har vært få fordi en bestemmelse om mulig eksklusjon på grunn av manglende språkkunnskaper lett kunne blitt oppfattet som diskriminering.

Det er det selvfølgelig ikke.

Regelen innføres ikke for å holde utlendinger (les: asiater) bort fra touren for på den måten å sikre flere amerikanske (les: hvite) seire.

Avgjørelsen er, i beste amerikanske ånd, fullt og helt kommersiell.

Jeg har selv ved en rekke anledninger, og med egne ører, hørt hvor begrenset engelskkunnskapene til brorparten av de asiatiske spillerne er.

Hvorfor det er slik, fatter jeg ikke. Jeg mener; om en ung pike har viljestyrke nok til å stå på samme treningsgreen og chippe i ni timer, så må hun da også ha viljestyrke nok til å lære seg den engelsken som behøves for å funksjonere og integreres i et 100 prosent engelskspråklig miljø.

Når det nå settes fokus på språkproblemene og klare krav til standarden på den muntlige fremstillingsevnen, er det derfor bare et tidsspørsmål før samtlige av koreanerne snakker like godt engelsk som Tutta eller Annika.

Når LPGA truer med riset bak speilet og fra 1. januar krever testing av spillernes engelskkunnskaper er det fordi det er dårlig reklame for damegolf generelt, og LPGA spesielt, å høre vinnertaler på et engelsk så ufullstendig at verken publikum eller presse (og sikkert ikke spilleren selv) forstår ett eneste ord av det som blir sagt.

Når så viktige sponsorer, som er de som betaler gildet, blir satt i ball i et Pro-Am med en spiller de overhodet ikke kan kommunisere med, blir det klager.

Klager LPGA tar alvorlig; det virker å være en slags sammenheng med hvor fornøyd en sponsor er og vedkommendes vilje til å åpne sjekkheftet.

Jeg tror verken det blir færre asiater eller færre asiatiske seire på LPGA etter nyttår.

Men jeg tror det blir mulig å forstå hva som sies i vinnerens tale etter turneringene …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.