Selv om avslutningen av Nelson Mandela Championship kanskje ikke ble helt som han hadde håpet, er Espen Kofstad rimelig fornøyd og ser fram til kommende uke.
forn-oslash-yd-kofstad-gleder-seg-til-fortsettelsen

SER FRAMOVER: Til tross for at resultatet ikke ble helt som forventet, er Espen Kofstad og trener Mark Davies fornøyd med svært mye etter den første turneringen som fullverdig europatour-spiller, og gleder seg til fortsettelsen.

forn-oslash-yd-kofstad-gleder-seg-til-fortsettelsen

OFFISELL ÅPNING AV 2013-SESONGEN: Espen Kofstad fikk æren av å stå for den offisielle åpningnen av Nelson Mandela Championship på Royal Durban GC, og dermed 2013-utgaven av Race to Dubai, lørdag morgen.
forn-oslash-yd-kofstad-gleder-seg-til-fortsettelsen

Turnering: Nelson Mandela Championship
Dato: 6. — 9. desember
Bane: Royal Durban Golf Club, Durban, Sør-Afrika, (forkortet til) par 64, 5115 meter
Premiepott: 7,4 millioner kroner, hvorav 1,2 millioner til vinneren
Tittelforsvarer: Ny turnering
Norsk deltaker: Espen Kofstad

forn-oslash-yd-kofstad-gleder-seg-til-fortsettelsen


Det ble en avslutningsrunde på én over par, 66, og par totalt for Espen Kofstad i den amputerte åpningsturneringen av europatourens 2013-sesong.

Dermed endte det i en kanskje noe skuffende delt 54.-plass. Men Kofstad selv er ganske godt fornøyd, forteller han til Golferen.no.

— Det var moro å komme i gang. Jeg spiller bra, og gleder meg til kommende uke.

Da står Alfred Dunhill Championship på Leopards Creek, på grensen til Krugerparken, på programmet. Det er en bane der spillerne så absolutt får oppleve Afrikas dyreliv på nært hold.

— Helt King Kong, flirer Kofstad.

Uheldig i roughen

Kofstad startet dagen på hull 10, og rundet de første ni på to under par etter tre birdier og én bogey.

— Men jeg klarte ikke helt å fullføre det. Et par uheldige leier i den våte roughen gjorde det vanskelig, skriver han på sitt nettsted EspenKofstad.com.

— Men det er slik det er. Jeg lærte masse denne uken, jeg spiller nydelig og trenger bare å holde det gående.

Dramatikk og omspill

Fordi det bare ble to tellende runder, uten cut, var det et fullt felt som spilte søndagens runde. Og der starttidene var de opprinnelige for runde to.

I formiddagsøkten hadde trioen Scott Jamieson fra Skottland, Steve Webster fra England og spanjolen Eduardo de la Riva alle kommet inn på -7.

De færreste trodde det ville bli seiersscoren. Ikke minst siden hjemmespiller Tim Clark skulle ut i ettermiddagsøkten med -5 i bagasjen.

Clark klarte imidlertid ikke å gripe muligheten, som forsvant endelig med dobbelbogey på hull 17.

Etter seks timers venting måtte derfor ledertrioen ut i omspill i et tiltagende mørke under det tykke skylaget.

Spanjolen forsvant med bogey på første omspillshull mens drive i tjukkroughen av Webster på det andre åpnet døren for Jamieson, som triumferte med sin første europatour-seier.

Den danske rookien Morten Ørum Madsen imponerte som beste skandinav på delt fjerdeplass, ett slag bak omspillstrioen.

Se også: Resultater fra Nelson Mandela Championship


Lørdag:
Stor ære for Espen Kofstad

Espen Kofstad fikk æren av å slå slaget som satte europatourens 2013-sesong i gang i Durban. Og den ferske europatour-spilleren bestod prøven med glans.

Da Nelson Mandela Championship ble slått i gang like over klokken 5.30 norsk tid lørdag, to døgn forsinket, var det med en noe nervøs Espen Kofstad ved roret.

— Ikke akkurat feil å mose en perfekt draw ned midten av fairwayen i dag for å starte Race to Dubai, kommenterer Losby-spilleren på Facebook.

25-åringen fikk det ærefulle vervet i kraft av sin posisjon som vinner av challengetouren 2012, og det historiske øyeblikket ble behørig presentert på tv-bildene fra Durban.

— Vi snakket om det (åpningsslaget) i går kveld, og med treet til venstre kunne jeg ikke slå en fade, men det endte perfekt, sier Espen Kofstad til EuropeanTour.com.

— Det var utrolig morsomt. Jeg var litt nervøs, men det er herlig å føle at man lever i blant, forsetter han.

Sterk åpning

Kofstad utnyttet den gode åpningsdriven til å sette opp for en birdie på hull 1, og han rundet de første ni i delt ledelse på -3.

Han var svært fornøyd med åpningen med totalt fire fine birdier samt en bogey.

— En uheldig dobbel på det tolvte hullet ble et lite tilbakeslag, men alt i alt en meget bra dag, oppsummerer han én under par 64-runden på sitt nettsted EspenKofstad.com.

— Jeg hadde det utrolig gøy, og tar alt det positive med meg til i morgen.

Med én under par deler Kofstad 31.-plassen på Royal Durban Golf Club, som på grunn av alt regnet er forkortet til par-64 på 5115 meter.

Det er ikke bare lengden som har blitt forkortet, antall runder er redusert. Nelson Mandela Championship blir dermed en 36-hullsturnering, uten cut og som spilles ferdig på søndag.

Forkortelsen gjør at banen spilles med åtte par-3 hull, hvorav fire på rad. Kofstad starter andre runde klokken 10.20 norsk tid, fire slag bak dansken Morten Ørum Madsen og Durbans egen Tim Clark i teten.

Vi minner om at sist en europaturnering ble redusert til 36 hull var i Cannes Open i 1995. Da endte det med norsk andreplass til nåværende landslagstrener Øyvind Rojahn …


Fredag:
Kofstads debut utsatt enda en dag

Torsdag skulle Espen Kofstad fått sin sin debut som fast inventar på europatouren. Nå blir det i beste fall lørdag etter enda mer nedbør.

— Kjedelig da! Opp klokken 4.00 i dag igjen, og så trenger man dykkermaske og svømmeføtter for å spille golf, konstaterer Espen Kofstad på Facebook.

På sitt nettsted EspenKofstad.com utdyper han nærmere:
— Tordenvær i går kveld med 25 millimeter regn. Banen er forvandlet til et svømmebasseng.

Varm luft fra innlandet

Europatourens nettside forteller at Durban-området de to siste månedene har fått like mye regn som de normalt gjør på ett år.

Europatourens TD (Tournament Director), svenske Mikael Eriksson, forteller at hver eneste fairway står under vann, og at det finnes ingen mulighet til å spille fredag.

Planen er å starte første runde klokken 6.30, som er klokken 5.30 norsk tid, lørdag morgen.

— Vi leier inn flere pumper, og banemannskapene forsøker å få vannet unna så fort som mulig, sier Eriksson.

Fredag er det ventet for det meste klart vær. Men skyer over innlandet kan føre til mer regn dersom de trekker ut mot kysten.


Torsdag:
Regn utsetter Kofstad-debut

Det har så langt vært en trøblete start på Espen Kofstads debut som fulllverdig europatour-medlem.

Mer regn natt til torsdag har utsatt starten, der Kofstad som challenge-vinner skulle få æren av å slå det aller første slaget i europatourens 2013-sesong klokken 5.30 norsk tid.

Les også: Europatourens hjemmside – Espen Kofstad slår 2013-sesongen i gang

— Ikke fett å stå opp 04.00 for å starte kjøret og så er banen under vann, kommenterer Kofstad på sin Facebook-side.

Etter ny inspeksjon av banen torsdag formiddag ble det besluttet å utsette starter med 24 timer. Det betyr at Espen Kofstad starter, som førstemann, klokken 5.30 norsk tid fredag.

Se også: Livescoring fra Nelson Mandela Championship


Før turneringen
Etter at Royal Durban Golf Club har vært stengt på grunn av store nedbørsmengder sist helg, var banen endelig åpen igjen tirsdag.

På sin nettside EspenKofstad.com forteller vår europatourspiller at han slo noen baller på rangen før lunsj.

Deretter spilte han ni hull med engelskmennene Matthew Southgate, James Busby og Daniel Brooks.

— Deilig å endelig få spilt litt i dag. Skal ut klokken 8.30 i morgen (onsdag) for å spille back-nine, sier han på sitt nettsted.

Prøver å ta det rolig

Til Golferen.no forteller Espen Kofstad at det egentlig ikke føles noe spesielt annerledes å (endelig) være fullt inkludert som europatourspiller.

Som challengespiller har Kofstad tidligere spilt sju europaturneringer, så opplevelsen er ikke helt ny.

— Blir moro dette, og jeg prøver å ta det hele med stor ro, jeg, sier han.

Selv om han synes pluss-minus ett døgn på reisefot fra Oslo til Durban er lenge, har turen så langt gått greit.

Og når banen nå er åpen igjen og det ser ut til at feltet kommer seg fint avgårde torsdag, er det bare å se om ikke roen også gir seg utslag i stødig spill.

Det får vi svaret på fra klokken 5.30 norsk tid torsdag. Da går Kofstad ut på hull 1 sammen med sørafrikanerne Charl Coetzee og Thabo Maseko.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.