Bare 300 millimeter nedbør per år høres ut som en våt drøm for soltørste nordboere. Men i den spanske provinsen Murcia er den lave nedbørsmengden ett av flere tørre fakta som gjør golf til en utfordring litt utenom det vanlige.
europas-gr-nnsakhage

ØRKENGOLF: Mosa Trajectum byr på vask-ekte ørkengolf; det er som å spille i Arizona.

europas-gr-nnsakhage

PÅ TERASSEN: Hull 13 på Sensolhar fått navnet La Terraza.

europas-gr-nnsakhage

europas-gr-nnsakhage


For de fleste er golf i ørkenen noe man har opplevd bare på simulator.

Der du har vi smelt ballen inn i lerretet og videre ut i cowboyland; et tørt og ugjestmildt landskap fylt med sand, kaktus og knudrete fjellformasjoner.

Slik er det også denne gangen, men smellet uteblir. For nå er landskapet ekte. Kaktusen også.

Likevel føles det som om vi beveger oss i et filmlandskap, i en scene fra en tegnefilm.

Og vi hadde ikke blitt så veldig forbauset om det var Fred Flintstone som kom mot oss i sin flintmobil der borte.

Økologisk golfbane

I stedet er det daglig leder ved Mosa Trajectum Golf som svinger sin golfmobil innom første tee i det vi slår ut på Stone, en av de tre nihullsslyngene som utgjør Mosa Trajectum Golf.

Han forteller stolt at Mosa Trajectum er Spanias første 100 prosent økologiske golfbane. Dette innebærer blant annet bruk av en type økologisk skum, som blandes inn i jorda og reduserer vannforbruket med opptil 70 prosent.

I tillegg har Mosa investert i et stort anlegg for resirkulering av vann, både fra hotellkomplekset og hundrevis av leiligheter som spretter opp i raskt tempo langs fairwayene og i fjellsidene litt lenger borte.

Jo mer vann gjestene bruker, desto grønnere golf. I lavsesongen, når gjestene forsvinner, sprøstekes fairwaygresset langsomt under Murcias nådeløse sol.

Vi tar oss god tid i dusjen den kvelden, vel vitende om at hver eneste dråpe som forsvinner ned i sluket kommer til nytte et sted der ute.

Gammel finca

Mosa er opprinnelig en gammel bondegård, finca, bygget rundt et brosteinsbelagt gårdsrom som utgjør stedets hjerte. Det er her vi inntar vår frokost: Tostada Catalan, sprøstekt brød med olivenolje, knuste tomater og serranoskinke.

Det er også her vi sammenligner score over en Estrella Levante, det lokale ølet, etter ørkenrunden.

Og det er her vi samles rundt en flerretters middag, som avsluttes med en himmelsk sjokolademoussekake, pyntet med ekte gullstøv, slik den ble servert i lille prinsesse Leonoras dåp.

Hver rett følges av utsøkte lokale viner fra Jumilla og Yecla og til tonene fra en klassisk, spansk gitar.

Rosmarinbanen

Kontrasten til Lo Romero, en halv times kjøring unna, er stor.

Det er forbausende grønt overalt, tatt i betraktning hvor tørt det er ellers.

Som et bredt, grønt bånd bukter Lo Romero seg gjennom det sand- og steinfargede landskapet, og langs fairwayer og veier blomstrer rosmarinen (lo romero), som har gitt banen sitt navn.

Banen er anlagt på en gammel sitrusfarm, og også på denne banen er det lagt mye omtanke i økonomisering av vannforbruket og resirkulering av det vannet de har.

Vann spiller også en viktig rolle på Lo Romers signaturhull, det 18., om enn på en annen måte:

Spillet avsluttes på en liten øy, omgitt av vann på alle kanter, så her er det like ille å være for lang som for kort.

Lo Romero er også ellers en vanskelig bane, med høy slope, så pass på at du får med deg de slagene du blir tildelt. Du kan komme til å trenge dem.

Mer vann

Vår rundreise i Murcia lærer oss at vann er en kilde til stadig frustrasjon.

Enten fordi det er for lite vann, som når kalenderen viser oktober og det ikke har regnet siden mars, eller fordi det er for mye, som når de verdifulle dråpene er plassert i en diger dam mellom deg og en god score.

Men vann kan også være helt perfekt. Som på spahotellet Sensol, som ligger 12 kilometer inn i landet fra den lille kystbyen Mazarrón.

Iført gummisokker og badehette går vi fra varmt til kaldt, fra fossende til boblende og fra dampende til dypfryst. Helsebringende og velgjørende, skal vi tro reklamen.

Det er en fin måte å vaske bort ømme golfmuskler og ergrelsen over puttene som ikke satt er det i hvert fall. Og en god start på neste dags utfordringer.

Bygget i to omganger

Sensols 18-hullsbane ble bygget i to omganger; de første ni åpnet i 2002, mens de siste, som også regnes som de mest krevende, sto ferdig i 2006.

På grunn av tørken manglet det litt på vedlikeholdet da Golferen.no tok utfordringen, men det var neppe noen god unnskyldning for at det gikk som det gikk på det korte hull 13, La Terrazza.

Og det forklarer heller ikke hvorfor det i dag ligger et ikke ubetydelig antall logoballer merket Golferen.no i den ballspisende ravinen på hull 17.

Roda Golf & Beach Club

Etter å ha erfart hva tre lokale banearkitekter har fått ut av det murcianske landskapet på Mosa, Lo Romero og Sensol, ser vi med spenning frem til de neste to dagene og hva den anerkjente banearkitekten Dave Thomas har klart å få til.

Han er kjent for å designe baner alle liker, og vi nøler ikke med å kåre den nyeste av de to Dave Thomas-banene på vår reiserute, Roda Golf, til en av de beste resortbanene vi har spilt i Spania.

Parkbanen er bra bunkret, har gode greenområder med mange flaggplasseringer og er vennlig satt opp. Og det er ingen problemer med å finne igjen baller som ellers ville være tapt.

I tillegg til den flotte banen, eget golfakademi med store treningsområder og en velutstyrt proshop, har Roda dessuten noen kvaliteter som også ikke-golfere vil sette pris på.

Ikke minst sin egen Beach Club med en arkitektonisk perle av et klubbhus, beliggende i vannkanten på La Manga, til eksklusiv bruk for Rodas gjester. Alene verdt et opphold, spør du oss.

Skråning med sjarm

Dave Thomas har også tegnet den siste golfbanen på vår rundreise i Murcia. Altorreal ble bygget i 1993 og er hovedstaden Murcias bane.

Klubben har 800 medlemmer og det spilles årlig mer enn 50.000 runder på Altorreal. Derfor kan det være vanskelig å få starttider, særlig i helgene.

Både banen og stemningen bærer preg av at det er et stort innslag av lokale spillere her, og ikke så mange turister som det vi er vant med fra de fleste banene vi har spilt i Spania.

Altorreal har også noe av dette udefinerbare over seg som preger veletablerte og godt besøkte hovedstadsbaner over hele verden; litt slitt, men med en egen sjarm og verdighet.

Sammenlignet med Roda minner Altorreal mer om en tradisjonell engelsk parkbane, med små greener og teesteder.

Kupert

Banen er dessuten svært kupert der den snor seg frem og tilbake i åssiden.

Her har Dave Thomas utnyttet hver eneste naturlige fold og utspring i det ujevne landskapet. Det er dessuten plantet mer enn 20 .00 trær på Altorreal.

Så selv om det ligger mange hus langs fairwayene og det er kort vei til neste tee, føles det som om du har hvert hull for deg selv

På bare fem dager har Murcia vist seg fra minst like mange sider. Både baner og bomuligheter spenner fra tradisjonsrikt og koselig til moderne og storslagent.

Et sted å lengte tilbake til i vinterkulda her hjemme, tenker vi, og fisker en rosmarinkvist ut av golfskoen før den pakkes bort for vinteren.

Se også: Golfbanenes hjemmesider
Mosa Trajectum
Lo Romero Golf
Sensol Golf
Roda Golf and Beach Resort
Altorreal Golf

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.