during the final round of the 2018 Masters Tournament at Augusta National Golf Club on April 8, 2018 in Augusta, Georgia.

På norsk kan den amerikanske reglen oversettes med «juksemaker pipelort». Den er en regle hvis sannhet med årene også er blitt et av de mindre flatterende kjennetegnene ved den amerikanske Masters-vinneren fra 2018, Patrick Reed.

I det internasjonale golfmiljøet har det i årevis vært en nærmest allmen oppfatning at Patrick Reed er en «cheater». Altså en som bevisst jukser når han får muligheten til det, og tror at han kan slippe unna med det.

Det trodde han nok også han ville gjøre på tiende hull av tredje runde i Farmers Insurance Open lørdag da han plukket opp ballen sin fra roughen før han hadde konferert med en dommer,

Tv-bildene fra golfsendingen viser tydelig at ballen spratt opp 25 centimeter i roughen etter utslaget på hull 10. Deretter la den seg til ro en meter lenger fram i roughen (du ser den første spretten i videoen under).

Hendelsen etterlot sportsverden i måpende undring. Hvordan kan en golfball lage et nedslagsmerke, som gir rett til fritak for plugget ball, på den andre spretten i rougen da den ikke plugget på det lange slaget, som landet mye hardere i den samme roughen?

Undringen gikk over i massiv fordømmelse da Reed ikke ble ilagt noen straff for hendelsen, og ligger i delt ledelse i turneringen etter tre runder.

Det hører med til historien at Patrick Reed er blitt tatt for juks flere ganger tidligere.

En artikkel på Norsk Golf forteller om vedvarende juksing og et omdømme i oppløsning etter at 30-åringen en rekke ganger skal være tatt i juks det siste tiåret. I artikkelen nevnes noen eksempler:

  • På college ble han tatt på fersken da han latet som han fant ballen sin etter et skjevt utslag for å komme med på laget til en collegeturnering
  • Tendensen med å plukke en ball opp av lomma dersom utslaget havnet i skogen skal han ha fortsatt med gjennom hele college-karrieren, først for Georgia State University og deretter for Augusta State University, som han skiftet til etter alle kontroversene ved Georgia-universitetet
  • I Hero World Challenge i desember 2019ble Reed ble tatt på fersk gjerning, med tv-kameraer tilstede, for å grunne køllen i bunkeren og for to ganger å skrape vekk sand som lå foran ballen

Hva mener du? Del din mening med oss i kommentarfeltet under, eller på Golferens Facebookside.

Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør og utgiver av Golferen.no, og medlem av Moss & Rygge GK

Se mer om Patrick Reed-hendelsen på denne lenken