32 år gamle Benedikte Brynestad Grøtvedt får europatourkategori 9 neste sesong, som gir plass i rundt halvparten av turneringene. Men hvem er hun egentlig?
benedikte--32--aring-r-og-europatour-rookie

EUROPATOUR-SPILLER: 32 år gamle Benedikte Brynestad Grøtvedt sikret seg kaetegori på neste års europatour i Q-School i Marrakech.

De 30 beste og like fikk det gjeveste europatourkortet på Q-School i Marrakech.

Etter par på siste runde endte Benedikte Brynestad Grøtvedt på delt 43.-plass, som også gir en kategori på europatouren 2013.

Men hvem er egentlig denne jenta, som har ligget under radaren for det norske golfpublikumet det meste av karrieren?

Fra Asker, spiller for Drammen

Benedikte vokste opp på Nesøya i Asker, og var en lovende amatør i Drammen GK.

Hun var med å vinne tre lag-NM mellom 2003 og 2008. I 2005 vant hun også to ganger i Norges-cupen.

Deretter gikk turen til USA, der hun blant annet kom til åttendedelsfinalen i U.S. Women’s Mid-Amateur Championship i 2006.

Året etter deltok hun i sin hittil eneste europaturnering med misset cut i SAS Masters på Bogstad.

Som profesjonell har hun seks seire på minitouren Suncoast Series Tour i Florida, der hun også bor og trener i Orlando.

32-åringen har siden 2008 spilt på Symetra Tour, som er nivået under LPGA Tour, og har spilt inn knappe 100.000 kroner totalt. Hennes beste plassering er delt ellevteplass i Eagle Classic i august 2011.

I 2012 deltok Benedikte i 14 Symetra-turneringer, klarte cutten i tre med delt 33.-plass som beste resultat, og spilte inn 1572 dollar (9000 kroner).

Akkurat hvor mange turneringer hun får på neste års euraoptour er uklart. I fjorårets Q-School var Caroline Martens i samme situasjon med 48.-plass i Q-School-finalen. Det ga Caroline innpass i halvparten av årets turneringer.

Amatører til topps

Amatøren Ariya Jutanugarn fra Thailand vant Q-School på -24, seks slag foran Emily Taylor fra England, også hun amatør, og Nikki Campbell fra Australia.

Louise Larsson fra Sverge ble beste skandinav på delt fjerdeplass. Totalt fire svensker, én finne og én danske var blant de topp-30 som får fulle spillerettigheter kommende sesong.

Se også: Resultater fra Marrakech

Runde 4:
Benedikte videre, Caroline misset med ett slag

Benedikte Brynestad Grøtvedt kan se fram til europatourkategori mens Caroline Martens må basere seg på invitasjoner for å få spille europaturneringer i 2013.

Det ble en runde på par, 72, for Benedikte Brynestad Grøtvedt søndag. Dermed ligger hun på delt 38.-plass før siste runde av Q-School i Marrakech.

Uansett hvordan det går på siste runde mandag er den USA-bosatte Drammens-spilleren sikret europatour-kategori kommende sesong.

Klarer hun å bli topp-30, opp dit er det to slag, får hun kategori 8, og plass i de fleste turneringene. Havner Benedikte utenfor de 30 beste og like, kan hun se fram til plass i omtrent halvparten.

For Caroline Martens holdt det akkurat ikke. Etter to birdier og tre bogeyer ble det én over par, 73, for dagen og par totalt. Cutten gikk på -1.

Det betyr i hovedsak LET Access Series i 2013 samt plass i noen europaturneringer i kraft av 107.-plassen på årets pengeliste.

Benedikte starter siste runde klokken 10.50 norsk tid mandag.

Det er fortsatt tre amatører i teten: Ariya Jutanugarn fra Thailand leder på -21, Emily Taylor fra England har -18 og Bonita Bredenhann fra Sør-Afrika -16.

Runde 3:
To under par for begge jentene

Både Benedikte Brynestad Grøtvedt og Caroline Martens avanserte i tredje runde i kvaliken for damenes europatour, og er begge på riktig side av cutstreken.

Det ble to under par, 70, for begge de norske jentene på lørdag i tredje runde av Q-Schools finalesteg.

Før cutten settes etter søndagens runde er Benedikte Brynestad Grøtvedt best av våre på delt 36.-plass med -3 etter fire birdier og to bogeyer lørdag.

Caroline Martens hadde fem birdier og tre bogeyer på sin 70-runde, og avanserte til delt 53.-plass, som er akkurat på cutstreken, med -1.

For begge gjelder det å holde seg der de er. Alle som klarer cutten får europatour-kategori neste sesong, og er sikret drøyt ti starter på europatouren 2013.

Caroline starter klokken 10.00 norsk tid søndag på Amelkis-banen, Benedikte ti minutter senere på Al Maaden.

Det er for øvrig tre amatører i teten: Ariya Jutanugarn fra Thailand leder på -13, ett slag foran Emily Taylor fra England. Bonita Bredenhann fra Sør-Afrika er på delt tredjeplass ett slag bak der igjen.

Runde 2:
Benedikte holder stand, Caroline avanserer

Etter to runder av finalesteget av Q-School for damenes europatour er Benedikte Brynestad Grøtvedt fortsatt på riktig side av cutstreken. Caroline Martens nærmer seg.

Benedikte Brynestad Grøtvedt måtte opp i én over par, 73, på den vanskeligere Al Maaden-banen i Marrakech fredag.

Med to bogeyer og én birdie for dagen falt Benedikte til +1 og delt 52.-plass etter to av de fem rundene.

Caroline Martens spilte den enklere Amelkis-banen, og gjorde det på to under par, 70, etter tre birdier og én bogey. Dermed avanserte hun til delt 72.-plass med +1.

Lørdag spiller Caroline Al Maaden-banen klokken 9.40 norsk tid. Benedikte slår ut på Amelkis en halvtime senere.

Teten innehas av spanske Virginia Espejo med -10. Det er ett slag foran svenske Camilla Lennarth og den engelske amatøren Emily Taylor.

Runde 1:
Blandet norsk start i Marokko

Åpningen av finalesteget av Q-School for damenes europatour bød på godt spill av Benedikte Brynestad Grøtvedt mens Caroline Martens måtte finne seg i å slite mer.

En runde på to under par, 70, etter fem birdier og tre bogeyer gir Nesøy-jenta delt 25.-plass etter første runde på Amelkis-banen i Marrakech.

Fredag spiller hun Al Maaden-banen, som etter resultattavlen å dømme er en anelse vanskeligere. Benedikte har utslag klokken 9.30 norsk tid.

Caroline Martens førsterunde ble gjort unna nettopp på Al Maaden. Den endte i skuffende tre over par, 75, etter en sur trippel på hull 5 og ellers to hver av birdie og bogey.

Det gir delt 105.-plass, som er fire slag bak topp-60. Cutgrensen settes ved de 60 beste og like før siste runde mandag.

Før turneringen:
Martens og Grøtvedt går for topp-30

Torsdag til mandag går finalesteget av Q-School for damenes europatour. Caroline Martens og Benedikte Brynestad Grøtvedt er Norges håp.

Hele 241 spillere stilte opp i forkvaliken til damenes euroaptour i Marrakech i Marokko forrige uke.

Begge de norske kom seg til finalesteget på Al Maaden Golf og Amelkis Golf Club 13. til 17 desember.

For jentene er det to mål å sikte seg inn mot. Det første er å klare cutten etter fire runder, som gir plass i kategori 9 på europatouren neste sesong.

Det er den kategorien Caroline Martens hadde i år, og som ga henne plass i 13 europaturneringer i 2012.

Topp-30 og like

Hovedmålet er imidlertid å ende blant de 30 beste. Topp-30 og like får kategori 8, som gir innpass i de aller fleste turneringene.

Akkurat hvor mange turneringer det blir i 2013 er ikke klart i skrivende stund. I 2012 bestod programmet av 26 turneringer.

Klarer Caroline og Benedikte å komme gjennom nåløyet, betyr det at fem norske jenter har europatour-kategori for 2013: Martens, Grøtvedt, Suzann Pettersen, Marianne Skarpnord og Cecilie Lundgreen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.