Portugals sørkyst har en god klang i norske golfører. Likevel er det forholdsvis få som setter Algarve øverst på listen over aktuelle golfreisemål. Grunnen vet vi ikke. Men det vi vet, er at Algarve generelt, og Vilamoura spesielt, fortjener å bli besøkt av langt flere norske golfere.
algarves-pulserende-golfsentrum

FEM BANER: Laguna er den mest åpne av banene på Vilamoura, men her er det mye vann. I bakgrunnen skimtes Vilamoura «skyline».

algarves-pulserende-golfsentrum

HEFTIG OG PULSERENDE: Golfbanene ligger bare noen minutter fra den store yachthavnen, der du også finner hotellene og utestedene.
algarves-pulserende-golfsentrum

NOE SØTT OG GODT: Hvis du får muligheten, prøv desserten Creme Queimado som serveres i klubbhuset til Millenium og Laguna. En himmelsk nytelse.

algarves-pulserende-golfsentrum

27-HULLS PRAKTANLEGG: Synes du at du ikke får nok golf i Vilamoura, tar det bare noen få minutter å kjøre bort til praktfulle Vila Sol rett øst for Vilamoura.

Det er nærliggende å trekke paralleller mellom Algarve og Spanias Costa del Sol. Begge ligger omtrent like langt sør, har et ganske likt klima og har omtrent like lang historie som vinterlige golfreisemål for nordeuropeere.

Selv om det er mange likheter, er det imidlertid enda mer som skiller de to golfkystene. Mat, språk og kultur er annerledes. Dessuten er det større forskjell på spansk og portugisisk mentalitet og lynne enn de fleste er klar over.

For oss golfspillere er selvfølgelig golfbanene det viktigste. På det området ligger Algarve slett ikke tilbake for verken Costa del Sol eller noen andre søreuropeiske golfreisemål.

Flynotater

Etter en uke i Vilamoura, som med fem 18-hullsbaner er Algarves ubestridte golfsentrum, er det godt å samle tankene, fordøye inntrykkene og bla i notatene på flyturen nordover gjennom Europa på vei mot Norge igjen.

Notatene fyller 20 sider, og er tettskrevne med kortere og lengre stikkord: Om hoteller, restauranter, shopping, strandliv, byer, landsbygd – og om golftilbudet, som passer alle typer spillere.

VTG-spillere kan regne med å få slippe til på en tredjedel av banene. Siden VTG ikke finnes i Portugal, oppgir disse banene at det kreves «kjennskap til golfetikette».

Den midterste tredjedelen av baner krever at gjestespillere har etablert handicap, mens den øverste tredjedelen krever handicap 24 til 28 for herrer, 28 til 36 for damer.

Notatene forteller oss også at golfbanene på Algarve gjennomgående holder en høyere kvalitet enn på andre golfreisemål. De beste banene er minst like bra som, eller bedre enn, andre steder.

Bland så dette med god mat, høy miljøbevissthet og lav kriminalitet, og du nærmer deg kjernen i det som gjør Algarve til et svært så anbefalelsesverdig golfreisemål.

Siden 1969

Offisielt begynner historien om Vilamoura i 1974, det samme året som landets militærdiktatur ble styrtet og Portugal begynte sin klatring fra posisjonen som Vest-Europas fattigste land til moderne EU-stat.

I dag har Vilamoura vokst til å bli en av Europas største marinaer med mengder av restauranter, barer, butikker, leiligheter og hoteller. To av dem har fem stjerner, de øvrige har fire.

Men allerede fem år før de første spadestikkene ble tatt i 1974 hadde den første golfbanen åpnet i åsen like bak havnen. Opprinnelig het banen, som er designet av Frank Pennink, ganske enkelt Vilamoura. Men etter hvert som flere baner kom til, ble den døpt Old Course.

Selv om Old Course ikke er ubehagelig lang, er den like fullt en bane i toppklassen. Den som kan oppvise kløkt og har bagen full av forskjellige typer slag, har en sjanse til å gå herfra med løftet hode og lett til sinns.

Da har du blant annet klart å velge kølle på det 163 meter lange fjerde hullet, hvor du både må slå over et vann og en ruvende pinje rett foran greenen. Også det 265 meter lange niende hullet kommer til å sitte spikret i hukommelsen i lang tid etterpå: Bare et mellomlangt jern på utslaget gir deg realistisk mulighet til å få ballen trygt på greenen på andreslaget.

I pakt med naturen

Det er også stor bevissthet knyttet til bruken av vann, som er en ressurs det ikke finnes ubegrensede mengder av. På Vilamouras baner er det montert sensorer som kontinuerlig måler fuktigheten i jordsmonnet.

Opplysningene fra sensorene behandles av en PC, som så styrer vanningen ned til minste dråpe og sørger for at banene får akkurat den vannmengden de behøver.

De fem golfbanene i Vilamoura er forskjellig karakter, og byr på forskjellige utfordringer. Old Course og Pinhal er de to eldste, og begge går i pinjeskog, med Old Course en anelse mer kupert enn Pinhal. Trærne har en tendens til alltid å stå i veien for der du har tenkt å slå, og du bør hele tiden planlegge minst ett slag fremover.

Laguna er for det meste ganske åpen med en del vann i spill, mens Millennium er en kombinasjon av skogs- og parkbane.

Den femte banen, Victoria, er designet av Arnold Palmer, og også den passer inn i konseptet om at hver bane skal være forskjellig. Samtidig er Victoria også Vilamouras mesterskapsbane, der europaturneringen Portugal Masters er et fast innslag.

Kort vei til naboen

Skulle du likevel synes Vilamoura ikke har nok golf å by på, ligger den flotte Donald Steel-banen Vila Sol med 27 hull bare noen få minutter øst for Vilamoura.

Vila Sol har to ganger arrangert europaturneringen Portuguese Open , og åpningshullet regnes som et av de aller beste i Portugal.

Det er heller ikke mer enn cirka et kvarter å kjøre til Val de Lobo og Qinta do Lago, også de europatour-baner, eller San Lorenzo, rangert som en av Fastlands-beste baner.

Mett og god

Du spiser godt i Portugal, og Vilamoura er intet unntak. Riktignok finnes det nok av turistfeller i selve marinaen, men til gjengjeld er utsikten og folkelivet ubetalelig. Den beste maten finner du i smågatene litt vekk fra havnen, for eksempel i Patios de Marina.

Også golfbanene tilbyr utsøkt mat, og restauranten i det felles klubbhuset for Millenium og Laguna har et kjøkken i den absolutte toppklassen.

Enten du velger en full lunsj eller nøyer deg med den rimelige dagens suppe, så kommer smaksløkene dine til å gå berserk av henrykkelse.

Vi anbefaler sterkt at du avslutter måltidet med Creme Queimado, som er den portugisiske varianten av Creme Brulée: Den er himmelsk!

Og ikke tenk på at du behøver å kjøre tilbake til hotellet igjen: Det går gratis buss mellom hotellene og de fire golfbanene. Bussene går ved behov, fra kl 7.00 til mørket senker seg om kvelden, så nyt din lunsj med verdens beste samvittighet.

Nettsider om Vilamoura

Golf
Vilamoura

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.