Foto: Mercedes Benz

2012 ble et overraskelsens år for europatouren, der en sørafrikaner kom direkte fra Q-School til fire seiere. Her er imidlertid fem europeere å holde øye med i 2013. Blant dem en nordmann.
5-europeere---se-opp-for-i-2013

ÅRETS NYKOMMER 2012: Branden Grace fra Sør-Afrika markerte seg med fire europatourseiere i 2012. I 2013 holder vi øye med fem europeere.

5-europeere---se-opp-for-i-2013

CHALLENGE-VINNEREN: Espen Kofstad ble den første nordmannen med to challengeseire i samme sesong og den første til å vinne tourens sammenlagtliste.
5-europeere---se-opp-for-i-2013

CHALLENGE-KOMETEN: Kristoffer Broberg hadde fire challengeseiere i sin første sesong. Her med pokalen han mottok på Byneset GK.
5-europeere---se-opp-for-i-2013

DEN SISTE AV SØLVGUTTENE: Morten Ørum Madsen er den av de danske sølvguttene fra 2010-VM som har markert seg mest med fjerdeplass i 2013-sesongens første turnering,

5-europeere---se-opp-for-i-2013


For 2013 finnes en rekke opp og fremadstormende spillere, både rookies og spillere som har vært læregutter på touren noen år.

Derfor blir det selvfølgelig umulig å fange opp alle i en oversikt som denne. I mangel av krystallkule har vi valgt litt etter hjertet, men har også gjort et forsøk på å bruke forstanden etter fattig evne.

Listen består av fem navn: Tre skandinaviske rookies, og to flamske spillere som allerede har etablert seg, og som begge kan få det virkelig store gjennombruddet i 2013.

#1: Espen Kofstad

Norge har hatt europatourspillere de siste par tiårene. Vi må imidlertid tilbake til Henrik Bjørnstads glansdager for å kunne peke ut en vi kan stille like store forventninger til som Espen Kofstad.

25-åringen fra Losby GK ble proff i 2011, og var på Q-School i november det året bare ett slag fra å sikre seg europatourkortet for 2012.

2012-sesongen begynte beskjedent på challengetouren. Men etter den første seieren i Italia i juli, begynte ballen å rulle Kofstads vei med enda en Italia-seier og topplassering på Order of Merit i tourfinalen i oktober.

Kofstad har en uvanlig kombinasjon av godt slagrepertoar og gode taktiske egenskaper, og mangler svært lite annet enn erfaring. Det vil han få i 2013-sesongen.

#2: Kristoffer Broberg

26 år gamle Kristoffer Broberg fra Haninge i Stockholm har holdt seg under den svenske golfradaren helt fram til i sommer. Da gikk han til topps i sin andre challengeturnering etter å ha blitt nummer ni i den første.

Også den tredje turneringen, den på Byneset, vant han. I den fjerde ble han nummer tre, før han etter fem turneringer var klar for direkte opprykk til europatouren etter tre challengeseire.

Broberg ville imidlertid heller fullføre sesongen på europatouren for å forsøke å ta sammenlagtseieren. Det ble en fjerde turneringsseier i årets nest siste turnering, men Espen Kofstad snøt ham for totalseieren med noen få tusen euros margin.

Svensken har et ry på seg for å være den som trener aller mest, gjerne ti timer om dagen, betrodde han Golferen.no for et par måneder siden.

#3: Morten Ørum Madsen

Da Danmark ble nummer to i VM for amatører i 2010, mente de fleste forståsegpåere at det var Lucas Bjerregaard som raskest ville stige på golfstjernehimmelen.

Som så ofte før, tok ekspertene feil. Joachim B. Hansen steg opp i stedet for Bjerregaard. Men nå er Hansen blitt forbigått av tredjemann på laget: Morten Ørum Madsen.

24-åringen med samme hjemmeklubb som Thomas Bjørn, Silkeborg GK, har hatt en pen utvikling de siste årene. Han imponerte under eccoturneringen Mørk Masters i Østfold i 2011, der han knivet om seieren med Kristoffer Broberg.

Det ble noen challengeturneringer i fjor, blant annet Norwegian Challenge på Hauger, mens han i år har hatt god challengekategori, og sikret seg europatour-kortet ved å bli nummer 19 på pengelisten. Den posisjonen ville han gjerne forbedre ved å ta Q-School, der han også ble nummer 19.

19.-plass på Q-School gir en bedre kategori enn 19.-plass på challengetouren, og han debuterte som europatourspiller med en knallsterk delt fjerdeplass i Nelson Mandela Championship.

Madsen utmerker seg med et godt spill fra tee og gode taktiske egenskaper.

#4: Joost Luiten

Vi forlater rookiene nå. Men fortsetter med en som liksom Madsen slo gjennom i VM: Nederlenderen Joost Luiten.

I 2006 utgjorde den da 20 år gamle Luiten Nederlands gullag i VM sammen med to andre som også har markert seg i ettertid: Wil Besseling, som også vant individuelt, og Tim Sluiter.

Det ble stilt store forventninger da Luiten ble proff i 2007, en karriere som hittil har gitt fire seire. Skader har satt ham tilbake, men nå er han på vei framover igjen med en bemerkelsesverdig lengde fra tee til å være en såpass spinkel mann.

Luiten har tidvis hatt problemer på greenene, som er en viktig årsak til at han ikke har kommet lenger enn han har. Mye tyder imidlertid på at arbeidet med å forbedre greenspillet har gitt resultater. Varer det, får 26-åringen sitt definitive gjennombrudd i 2013.

#5: Nicolas Colsaerts

Det høres muligens merkelig ut å nevnte en spiller som allerede har debutert i Ryder Cup som en spiller å holde øye med kommende sesong.

Men det er mye som er merkelig med Nicolas Colsaerts, den mest langtslående i golf i øyeblikket, og på 35.-plass på den offisielle World Golf Rankings.

I år fikk belgieren en spesiell dispensasjon for spill på PGA-touren etter solid spill på European Tour.

Det kanskje mest bemerkelsesverdige med 30-åringen er at det først var i 2009 at han begynte å ta golf virkelig alvorlig.

Colsaerts fløt på sine lange slag og talentet i en heistilværelse mellom challenge- og europatouren etter tusenårsskiftet. Etter en mislykket 2007-sesong tok han turneringspause og et langt treningsopphold i Brisbane. Han kom tilbake i 2010, og har nå senket snittscoren med 2,5 slag.

Hvem står på din hotlist for spillere å følge spesielt godt med i 2013? Bruk kommentarfeltet under, gå inn på Golferens Facebook-side eller ta diskusjonen hos vår samarbeidspartner Golfsnakk.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.