Finnes det noe slikt som en typisk norsk golfbane? Om det gjør, og man skal velge én, kunne det være Herdla golfklubb i Askøy kommune utenfor Bergen.
typisk-norsk-p--herdla

TO AV ILDSJELENE: Atle Færevåg (t.v.) og daglig leder Arnjlot Kjærgård lette etter et sted å bygge drivingrange, men fant et område velegnet for bane.

typisk-norsk-p--herdla

GUD HAR FORRANG: «Vis hensyn under begravelse og stopp spillet når gravfølget er ved graven,» oppfordrer skiltet som viser vei til hull 2.
typisk-norsk-p--herdla

SIGNATURHULLET: Fra utslaget på hull 4 har spillerne en storslått utsikt sørover Hjeltefjorden.

typisk-norsk-p--herdla

NOEN PASSER PÅ: På greenen til hull 4 føler du deg trygg.

Norge har knappe 200 golfbaner. Noen av dem har det kostet 30, 40 eller 50 millioner kroner å bygge. Og én av dem har det kostet enda mer å bygge om.

Men om vi et øyeblikk skal forsøke å finne Golf-Norges sjel, eller den typiske norske golfbane, er det ikke sikkert det blir en av prestisjebanene vi retter øynene mot.

Den typisk norske
Herdla golfklubb på den bittelille øya Herdla, med 80 innbyggere helt nord i Askøy kommune, kunne vært en representant for den typisk norske golfklubb.

Bygget opp av ildsjeler, ikke av forretningsmenn, over en ti års tid. Et uprentensiøst, men likevel funksjonelt, klubbhus for et halvt tusen medlemmer.

Og med alle basistjenster på plass: Kafeteria, golfshop, en trener noen ganger i uken, drivingrange og golfhull, i dette tilfellet ni, å spille på. Og som oftest hele året.

Dessuten har Herdla et rikt dyreliv. De 450 medlemmene kan, om de ikke er for opptatt av eget spill, observere hele 236 forskjellige fuglearter i det nærliggende naturreservatet.

Tiårsjubileum
Ti år er kanskje ingen alder i en idrett med aner tilbake til middelalderen. Men i norsk bygdegolfsammenheng er ti år verdt å markere.

Herdla-eventyret begynte med at tre kamerater fra Askøy spilte golf i Bergen golfklubb på Åstveit i Åsane. Den som kjenner topografien i Bergens-området vil vite at det er et ganske så langt stykke fra Askøy.

Dessuten har Bergen GK ingen drivingrange. De tre kameratene var derfor i første omgang på utkikk etter et område i nærheten som egnet seg for en range.

Blant de som svarte på annonsen i lokalavisen var en bonde på Herdla. Denne flate øya er som skapt for å anlegge golfbane med sin gode morenesanddrenering og lumske vinder fra havet.

Atle Færevåg, en av de tre kameratene, minnes 2001:
— Å gjøre om landbruksland til golfformål var det ikke tradisjon for på disse kanter, forteller han, og legger til med et flir:

— Derfor var konsekvensutredningen større enn for Askøybroen (som forbinder kommunen med fastlandet, red. anm.).

Ni hull kan bli tolv
Banen på Herdla går rundt vakre Herdla kirke, og hullene er lagt slik at man aldri spiller direkte mot kirkebygget, forteller daglig leder Arnljot Kjærgård før vi skal ut og ta i bruk herligheten.

De første seks hullene, som var midlertidige og som klubben fikk lov å bruke mens konsekvensutredningen pågikk, er nå blitt erstattet av ni voksne hull; seks par-3, to par-4 og ett par-5.

Den nye banen åpnet for to år siden, og bærer skotten Graeme Websters signatur. Noe man særlig merker på de velformede greenene. De er passe vanskelig ondulerte, og med god avrenning. Det siste ikke minst viktig i et fuktig vestlandsklima.

Herdla Golf AS eies av Færevåg og Kjærgård samt den tredje kameraten, Harald Bratlie, pluss grunneier Leif Bjørnstad. Atle Færevåg og Arnljot Kjærgård avslører at eierselskapet skuler mot den kjente 12-hullsbanen Shiskine i Skottland.

— Jack Nicklaus sier at golf burde reduseres til 12 hull, og vi har plass til tre fantastiske hull på klippene bak kirken, peker Færevåg fra tredje green. Men legger til at foreløpig er det hele ikke mer enn en fremtidsdrøm.

Fremtidsdrømmer representer det også å se Britt Eli Kristiansen gi barnebarnet Martine Kristiansen en innføring i golfsvingens hemmeligheter på Herdlas drivingrange.

— Hun hadde så lyst til å forsøke golf, og jeg var ikke spesielt vanskelig å overtale til å ta henne med ut en tur, avslører en smilende og stolt bestemor.

Kanskje typisk norsk, det også …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.