Toppspiller og NIH-student Andreas Hagan er golferen.nos nye treningsekspert. I flere artikler vil han sette søkelys på viktigheten av fysisk trening samt gi deg gode treningstips.
styrketrening-for-golfspillere

ANDREAS HAGAN.

Født: 18. juli 1983.
Meritter:

 • Juniornorgesmester 2001.
 • Landslagsspiller (2001 og 2002).
  Beste turnering:

 • International Trophy (Bogstad 2003): 77, 71, 69 og 70.
 • Beste runder i turnering: Norsjø (69), Larvik (68), Meland (70).
 • Ble proff sesongen 2005.
 • styrketrening-for-golfspillere

  TRENER: Morten Hagen er blant de toppspillerne som prioriterer styrektrening. FOTO: PÅL A. NÆSS

  Andreas Hagan representerer Oppegård GK, er tidligere juniornorgesmester og landslagsspiller i 2001 og 2002. Han ble proff i 2005.

  Han studerer nå på Norges Idrettshøgskole, der han er inne i sitt tredje år av sitt bachelor-studie innen idrettsvitenskap med hovedvekt på trenerrollen (golf).

  Her er hans første artkkel:


  Stadig flere golfspillere på høyt nivå gjør styrketrening til en del av sitt treningsprogram.
  De to mest sannsynlige målsetningene er skadeforebygging og økt slaglengde.

  Skader i golf
  Selv om mange oppfatter golf som en rolig og trygg idrett er ikke det nødvendigvis alltid tilfellet. Gode golfspillere akselererer køllehodet fra 0 til over 200 km/t på rundt et kvart sekund. Denne akselerasjonen involverer størsteparten av kroppens muskler der noen muskler er med direkte i kraftutviklingen, mens andre stabiliserer bevegelsen.

  Hos både profesjonelle og amatører er det enorme krefter som virker på lumbalvirvlene (korsryggen) i golfsvingen, spesielt rundt balltreffet. Forskere har funnet at denne kraften ofte er hele åtte ganger egen kroppsvekt. Denne enorme kraften i kombinasjon med lumbalvirvlenes posisjon i balltreffet gjør dette området til det klart hyppigste skadestedet hos både profesjonelle og amatører. Etter korsryggen kommer hånd/håndledd og skulder som de neste vanlige skadestedene.

  Styrketrening er et vanlig virkemiddel for å motvirke idrettskader. Styrketrening har positiv effekt på styrken og funksjonene til muskler, bein og bindevev. Riktig stryketrening kan også redusere muskulære ubalanser og bedre både holdning og kroppsbruk.

  Slaglengde
  Gutta på touren slår langt og stadig lengre. Slaglengden til vinneren av ”driving distance”-statistikken på PGA-touren har gjennomsnittlig økt med 1,7 yards årlig de siste 26 årene. Det hørtes kanskje ikke så mye ut, men det tilsvarer nærmere 40 meter.

  Jeg målte nylig køllehodehastighet blant 42 mannlige og 16 kvinnelige golfspillere med mellom -2 og 36 i hcp. Hos begge kjønn fant jeg at det var stor sammenheng mellom de to variablene.


  Jo lavere handicap, desto høyere svinghastighet!

  En amerikansk forsker målte i 1998 maksimal køllehodehastighet og muskelstyrke i en del ulike øvelser hos 40 mannlige golfspillere med lavere enn tre i hcp. Den styrkemålingen som viste klart best sammenheng var styrke i mage- og ryggmuskler. Målinger jeg har gjort har funnet lignende sammenhenger, og vi kan konkludere med følgende:

 • Jo sterkere du er i mage- og ryggmuskler, desto lengre slår du!

  Hele elleve forsøk er blitt gjort på effekten av styrketrening på slaglengde i golf. Samtlige forsøk fant at slaglengden økte (i større eller mindre grad) etter en periode med ren styrketrening eller styrketrening kombinert med bevegelighetstrening.

  Husk skadeforebyggende
  MEN, man må være litt lur for å få i både pose og sekk. Økt slaglengde som følge av styrketrening vil øke kreftene som virker på golferen og dermed øker skaderisikoen.

  For å unngå skader bør man derfor starte med skadeforebyggende trening før man går løs på hard styrketrening som vil øke slaglengden.

  Hvis du vil lese mer eller har spørsmål klikk deg inn på www.hagangolf.com

 • Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.