Svaret på spørsmålet i overskriften avhenger så definitivt av hvem vi spør. Vi tok en telefonrunde til en del klubber som endrer greenfee i sommer. Og til noen som ikke gjør det. Det går høye bølger om sommergreenfee i Golf-Norge.
sommergreenfee-uting-eller-velsignelse--

JEVNERE TRAFIKK: Losby forklarer pristilbudet i juli med jevnere fordeling av medlemmenes spill gjennom dagen. Det gir flere tligjengelige tider for greenfee-spillere. Ved å sette ned prisen håper Losby at gjestene skal få en så god opplevelse at de ønsker å komme igjen også til vanlige gjestebetingelser.

sommergreenfee-uting-eller-velsignelse--

80 PROSENT AV MEDLEMMENE UTENBYS: Oslo GK var først med sommergreenfee i Norge for 20 år siden. Det kom som et resultat av at banen stort sett lå brakk når 80 prosent av medlemmene er utenbys i juli.

sommergreenfee-uting-eller-velsignelse--

HAR ALLTID SATT OPP PRISEN I HØYSESONG: Daglig leder Ola Kristian Dille i Kragerø GK forteller at klubben helt siden åpningen for et tiår siden har økt prisen om sommeren ved å ha helgegreenfee også på hverdager.

Tradisjonen med endrede greenfee i juli kommer fra, og er fortsatt først og fremst et fenomen på, Østlandet.

Jo nærmere klubben ligger de tettest befolkede områdene rundt Oslo, jo større er sannsynligheten for at den tilbyr rimelig spill i feriemåneden.

Blant annet kan du spille prestisjebaner som Oslo, Miklagard eller Losby til rundt halv pris i hele juli måned.

Er du junior under 18 år, kan du faktisk spille årets NM-bane, Tyrifjord, gratis et ubegrenset antall ganger i juli.

Og tilsvarende: Jo kortere avstanden er fra golfklubben til de mest populære ferieparadisene langs kysten, jo mer sannsynlig er det med en høyere sommergreenfee.

Det begynte i Oslo GK

— 80 prosent av våre medlemmer reiser utenbys om sommeren, og når vi da har så mye ledig kapasitet synes vi det er hyggelig å kunne la flere få prøve banen vår, sier daglig leder Niels Vik i Oslo GK til Golferen.no.

Vik forteller at Oslo Golfklubb har hatt greenfee-tilbud i juli i nesten 20 år, og at klubben bare har positive erfaringer med ordningen.

Losby i Lørenskog og Miklagard på Kløfta har fulgt Oslos eksempel, der du kan spille disse toppbanene for henholdsvis 400 og 450 kroner i juli.

Jevnere booking i juli

Daglig leder Per Kristoffersen forklarer at Losbys reduserte sommergreenfee ikke har samme årsak som i Oslo Golfklubb:

— I juli er det ikke så mange færre medlemsrunder, men de fordeler seg mer over hele dagen.

— Folk har ferie, og kan spille på andre tider, og ikke bare om ettermiddagene, som de gjør i juni, forteller Kristoffersen.

— Når spillet fordeler seg jevnere utover hele dagen, betyr det at vi har flere tilgjengelige tider for greenfeespillere.

— Målet med å tilby lavere greenfee er at de som benytter seg av tilbudet liker oss så godt at de kommer tilbake i august. Enten for å spille mer på greenfee, eller kanskje melde seg inn, avslutter Per Kristoffersen.

Skepsis hos flere

Moss og Rygge Golfklubb ligger under en time fra Oslo, og definerer seg mer som en klubb i Oslo-området enn som en klubb for feriegjester.

Men likevel har klubben aldri hatt planer om å endre greenfee i sommerferien, verken den ene eller den andre veien.

— Nei, vi holder de samme greenfee-prisene gjennom hele sesongen, bedyrer daglig leder Åge Erichsen.

— Vi tenker som så at om vi skal sette ned prisen til det halve, så må vi ha dobbelt så mange greenfee-gjester.

— Og dessuten forteller erfaring oss at det slett ikke er prisen som betyr noe for om folk ønsker å spille hos oss eller ikke, mener Erichsen.

Støttes av Ski Golfklubb

Leder av Ski GK, Owe Stangeland er blant dem som er enig med Erichsen i at det ikke kan være riktig å sette ned prisen på greenfee når banene er som best.

— Her jobber vi som klubb og bane gjennom våren for å levere et så godt produkt som mulig, og det til vanlig greenfee.

— Så kommer sommeren. Produktet har aldri vært bedre, greenene er topp, fairwayene som et tjukt gulvteppe, rett og slett fantastisk. Så, hva gjør man da på norske baner. Jo, man setter prisen på greenfee ned, skriver han i en epost til redaksjonen.

— Når høsten kommer, skrur man prisen opp igjen. Men den fantastiske banen man hadde i juni-juli, den er bare verdt 50 prosent i betaling!

Utenfor Stor-Oslo er redusert sommergreenfee stort sett ikke en sak som står særlig høyt på agendaen.

I Rogaland, som nest etter Oslo/Akershus er Norges største golfregion, har bare Sola Golfklubb så vidt forsøkt seg med lavere sommergreenfee.

— Vi har gjort det i fire år, men nedtoner det veldig nå. Det eneste vi gjør i år er at vi kjører med hverdagsgreenfee også i helgene i juli, forteller daglig leder André Mortensen.

Headpro Fredrik Mohall i Byneset Golfklubb har ikke engang hørt at det der i klubben noen gang har vært vurdert å redusere greenfee om sommeren.

— Det er overhodet ikke et spørsmål her hos oss, og jeg kjenner ikke til at noen andre klubber i Trøndelag vurderer det.

De som setter opp prisen

En del klubber i de mest populære ferieområdene setter opp prisen på greenfee om sommeren. Men selv økt greenfee er ofte rimelig i forhold til prisen for en runde hos mer sentrale baner.

Hos noen klubber, som hos naboene Tjøme GK og Nøtterøy GK, er prisforskjellen gjerne en hundrelapp mellom høysesong og lavsesong.

Det bør så absolutt være til å leve med for de aller fleste feriegolfere.

Og det bør nok juliprisøkningen på 33 prosent i Larvik og 52 prosent i Kragerø også sies å være.

— Ja, for husk at vi har en veldig lav hverdagsgreenfee på 300 kroner som utgangspunkt, sier daglig leder Ola Kristian Dille i Kragerø GK.

— Så det vi gjør om sommeren er å ta helgegreenfee på 580 kroner alle dager, hvor vi har fullt fra morgen til kveld.

— Det er et system vi har fulgt helt siden banen åpnet, og som er greit for de fleste, som spiller to eller tre runder her. De som spiller mye, kan kjøpe ukesgreenfee for sju påfølgende dager, som da gir en pris på 430 kroner per runde, avslutter daglig leder Ola Kristian Dille.

I Larvik forteller daglig leder Jonas Löthmanat om du kjøper en sommergreenfee til 600 kroner får du en ekstra greenfeebillett for 300 kroner, som kan brukes når som helst i løpet av 2014 .

Sommergreenfee også hos naboene

Sommergreenfee er ikke noe særnorsk fenomen. Også hos våre skandinaviske naboer er fenomenet utbredt.

I Danmark lokker mange golfklubber med store rabatter om sommeren, og det er mye penger å spare, forteller Golf.dk.

Les også: Artikkel på Golf.dk

— Ja, sommergreenfee er en veldig tydelig trend som bare vokser, svarer sjefredaktør Tobias Bergman i Svensk Golf når vi spør om hvordan sitasjonen er hos broderfolket på den andre siden av Kjølen.

— I Stockholm er det mulig å gjøre skikkelige kupp sommerstid på høyt profilerte baner som Bro Hof og Ullna, men også på mindre anlegg. Særlig i juli.

— Likevel er det ganske lite folk, så jeg vil si at det er virkelig utmerket å spille golf her da, fortsetter Bergman.

Bergman legger til at det, akkurat som i Norge, er vanlig med høysesong-greenfee i feriebyene, ikke minst på Vestkysten.

— Men det er åpenbart marked for dette ettersom det er ganske så fullbooket, konstaterer sjefredaktør Tobias Bergman.

Enig eller uenig i sommergreenfee? Bruk kommentarfeltet under eller si din mening på Golferen.no sin Facebook-side.

Se også: Oversikt over, og linker til, norske golfbaner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.