Ved 330-skvadronens område, bak gjerdene til den militære delen av Rygge Flyplass, ligger nihullsbanen til Rygge Flystasjon Golf Club. Vi takket ja til en invitasjon dit, og fikk en uforglemmelig opplevelse.
norges-mest-hemmelige-golfbane

TAKE-OFF 100 METER UNNA: Fra greenen til hull 3 og 7 på Rygge Flystasjon Golf Club er det bare 100 meter til rullebanen. Det gir mengder av gode fotomuligheter på runden. TRYKK PÅ BILDENE FOR Å SE STØRRE VERSJONER.

norges-mest-hemmelige-golfbane

HELIKOPTERBASE: I tillegg til 330-skavdronens Sea King redningshelikoptere er Rygge også base for hærens helikoptere. På bildet skimtes green 4 (bakerst) og 5 (til venstre). Spillerne i forgrunnen er på vei ned sjette fairway.
norges-mest-hemmelige-golfbane

ANDERLEDES SHOT-GUN: Det ble spilt shot-gun da Golferen.no besøkte Rygge Flystasjon Golf Club. Det tradisjonelle startskuddet med hagle ble erstattet av et signal som var en anelse mer potent.

norges-mest-hemmelige-golfbane

BRIEFING: Før start fikk de 28 Moss og Rygge-medlemmene en briefing om hva man kunne og ikke kunne gjøre ved spill på banen av dedikert golfer og major, snart oberstløyntnant, Erik Warberg.

28 golfere fra Moss og Rygge GK står pent oppmarsjert i vakten til Rygge Flystasjon. Samtlige med legitimasjon i hånden, og invitert av flystasjonens golfklubb til å spille Norges meste hemmelige golfbane.

Den vernepliktige MP-en krysser av navnene på sin liste, og sjekker at fødselsnummeret stemmer med det vi oppga for sikkerhetsklarering noen uker tidligere.

Når alt er bekreftet og funnet i orden får vi hvert vårt adgangskort. Legitimasjonen blir værende igjen i vaktbua, der den skal hentes på vei ut fra området etter runden.

Det at gjengen fra Moss og Rygge GK får slippe til på den militære golfbanen er i seg selv ikke uvanlig. I prinsippet er banen tilgjengelig for de fleste.

Men det er ikke bare å svinge opp foran porten til militærleiren og høre om det finnes ledig starttid. Spillerne må sende inn personalia i god tid, og godkjennes før det gis tillatelse til spill.

Dessuten er det et ufravikelig krav at det kun er adgang for norske statsborgere.

Men; når alle formaliteter er avklart, venter en golfopplevelse helt utenom det vanlige!

Ni hull på sju greener

Golfbanen på Rygge Flyplass er en nihullsbane med sju greener, der hullene 2 og 6 samt hullene 3 og 7 deler green.

Det er kort å gå fra green til tee, hullene er ikke overvettes lange, men banen er ikke lett av den grunn: Greenene er virkelig tricky med sine små og store onduleringer.

Dessuten gjør, harde linksaktige greener det vanskelig å få stopp i innspillene. Men milde himmel, hvor vi koser oss i det nydelige sommerværet!

Hullene varierer i lengde fra 109 til 430 meter, og består av fem par-3-hull, tre par-4 og ett par-5.

Over 18 hull gir det en par på 62 og total lengde på 3730 meter fra gul og 3328 meter fra rød. Det gjør at de aller fleste spillere taper slag på banen, og i vår gruppe på 28 spillere var beste stableford-score 32 poeng.

Imponerende kvalitet

Tatt i betraktning at Rygge Flystasjon-banen er designet på dugnad, anlagt på dugnad og vedlikeholdes på dugnad, er forholdene fantastiske.

Fairwayene er tette og jevne, greenene har flotte overflater, og det er lett å trives på en bane der medlemmer og gjester stort sett får utfolde golfferdighetene mer eller mindre for seg selv.

Her er det morsomt å spille og korte avstander. At det er trangt mellom noen hull gjør ingen ting. Heller ikke at de lokale reglene er uvanlige, og sjarmerende.

Blant annet skal alt spill stoppes når det er flyaktivitet, mens hull 9 utgår dersom et Sea King-helikopter står parkert nær banen.

Og det er en utrolig opplevelse å stå så nær rullebanen når så mange fly tar av og letter. RyanAir alene har seks fly stasjonert på Rygge, som gjør tre turer hver per dag.

I tillegg til disse 18 flybevegelsene gjør ruteflygningene til Norwegian samt charter- og helikoptertrafikk Rygge-banen til et ganske så livlig sted.

Rygge Flystasjon Golf Club er med i Golfforbundet, og har rundt 120 medlemmer. Hvorav en god del sivile; klubben er åpen for alle. Det vil si; så lenge du gjennomgår det obligatoriske sikkerhetskurset og er norsk statsborger.

Se også: Rygge Flystasjon Golf Club hjemmeside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.