Verken Christian Aronsen eller Knut Børsheim klarte tirsdagens cut i Q-School. Årets europatourinnsats redder neste sesong for Børsheim mens Aronsen får noe hardere vilkår.
race-to-dubai-ranking-redder-2013-for-b-oslash-rsheim

FÅR EN DEL TURNERINGER: Med kategori 9 kan Knut Børsheim belage seg på innpass i rundt halvparten av challengeturneringene neste år etter å ha misset cutten i Q-Schools finalesteg på PGA Catalunya Resort.

race-to-dubai-ranking-redder-2013-for-b-oslash-rsheim

race-to-dubai-ranking-redder-2013-for-b-oslash-rsheim

KNUT BØRSHEIM:
Født: 29. april 1987
Sivilstatus: Samboer
Klubb: Fana GK
Ble profesjonell: 2010
Karriere: 2011: Nr. 30 på challengerankingen. Kvalifiserte seg til europatouren ved å bli nr. 7 på Q-School etter blant annet to HIO. 2012: Klarte åtte ET-cutter med delt 11.-plass i ISPS HANDA Perth International som beste resultat. Nr. 167 på Race to Dubai med 82.078 euro.

CHRISTIAN ARONSEN:
Født: 29. november 1976
Sivilstatus: Samboer, to barn
Klubb: Miklagard GK
Ble profesjonell: 1998
Karriere: Er på Q-School for åttende gang, og andre gang i finalesteget. Har fem seire på Nordic League. Nummer 21 på Nordic League-rankingen 2012 (12.051 euro), med én seier i Ecco Spanish Open og tredjeplass i Sydbank Masters.

race-to-dubai-ranking-redder-2013-for-b-oslash-rsheim


Med én under par, 69, tirsdag ble det +7 og misset cut med fem slag på delt 107.-plass for bergenseren Knut Børsheim på PGA Catalunya.

167.-plassen på årets Race to Dubai-ranking gjør imidlertid at Fana-spilleren får en grei challengeranking kommende sesong.

Børsheim havner i challengetourens kategori 9 i 2013-sesongen, mot kategori 7 om han hadde klart cutten. Kategorien vil gi ham innpass i rundt halvparten av challengeturneringene, hvorav de fleste av turneringene på forsesongen.

Under halvparten for Aronsen

For Christian Aronsen ble det fire over par, 74, tirsdag og misset cut med +20 på delt 151.-plass.

Challengetourens program for 2013 er ikke klart ennå, men bruker vi 2012-tallene, får vi en indikasjon på hva Aronsen kan forvente seg.

Uten challengemeritter å snakke om i år havner han i kategori 12 neste sesong.

I år bestod challengetourens program av 26 turneringer. I sju av dem, eller rundt en fjerdedel av turneringene, fikk kategori 12-spillerne innpass.

I tillegg kommer det Øyvind Rojahn & co i golfforbundet klarer å bytte til seg av wild cards.

I år dreide det seg om i underkant av 30 friplasser i forskjellige turneringer, som skal fordeles på spillere NGF mener det er verdt å satse på.

Det nøyaktige antallet spillere avhenger blant annet av hva som skjer i PGAs Q-School denne uken og asiatourens Q-School i januar.

Dersom Joakim Mikkelsen klarer PGA-kortet, blir han i USA. Det samme kan skje om han får en god kategori på Web.com-touren.

Anders Engell skal forsøke seg i asiatourens Q-School i Hua Hun i Thailand i januar. Det samme har Christian Aronsen uttalt at han ville gjøre om han mislyktes i europatour-kvaliken.

Blant andre aktuelle wild card-kandidater finner vi Elias Bertheussen og Anders Kristiansen.

Og kanskje blir det også rom for noen wild cards til Eirik Tage Johansen etter at han nå er skadefri igjen.

Knut Børsheim kan føle seg bomsikker på å være blant dem som ligger høyt i forbundets frikortstokk 2013 dersom de får wild cards til turneringer der kategori 9 ikke gir innpass.

I år fikk Christian Aronsen plass i tre challengeturneringer, to på frikort fra NGF og én som vinner på Ecco Tour. Så Miklagard-spilleren bør belage seg på rundt ti challengestarter i 2013 om det ikke blir asiatouren i stedet.

Knut Børsheim kan føle seg sikker på en del flere turneringer, i alle fall 15. Om han da ikke cruiser fra turnering til turnering ved å bli topp-10. Det gir alltid plass i neste turnering.

72-hullscutten gikk ved +2 på PGA Catalunya. Estanisloa Goya fra Argentina og Andy Sullivan fra England leder med -12. Åtte svensker, tre dansker og to finner får spille alle seks rundene.

Se også: Livescoring fra PGA Catalunya


Runde 2:
Nordmennene listefyll på Q-School

Så langt er det lite å glede seg over fra norsk side i Q-School finalen, der vår bestemann er delt 134 etter to runder.

Med sju over par for Knut Børsheim og åtte over par for Christian Aronsen etter to runder begynner duoens mål om europatourspill 2013 å sakte bli mindre.

Det har imidlertid skjedd større undere før innen golfen, og avstanden opp til cutstreken, som settes etter fire runder, er henholdsvis fem og ti slag.

For begge de norske var det ett hull som ødela søndagen. Knut Børsheim hadde en bra runde på gang, og med to hull igjen å spille var han tre under par for dagen.

Hull 17 endte imidlertid i dobbeltbogey, og satte rundescoren til én under par, 71, og dermed totalen til +7.

Mens Børsheim hadde sin 80-runde i åpningen, tok Aronsen den på dag to. Her endte hull 12 i trippelbogey, og for øvrig inneholdt scorekortet sju bogyer, to birdier og resten par.

Med +4 i bagasjen er Miklagard-spilleren +12 på delt 153.-plass.

Også mandag spiller nordmennene Stadium Course, og begge fra hull 1. Knut Børsheim slår ut klokken 10.15 og Christian Aronsen klokken 10.55.

Med -7 leder Estanisloa Goya fra Argentina leder fortsatt. Svenske Mikael Lundberg og finske Mikko Korhonen befinnser seg begge i en kvartett på delt andreplass, ett slag etter.


Runde 1.
Norsk slit på PGA Catalunya

På en åpningsdag med mye vind var det skikkelig tungt å være norsk i Q-School finalen. «Det var starten en ikke vil ha,» sier Christian Aronsen.

Etter fire over par, 74, for Christian Aronsen og åtte over par, 78, for Knut Børsheim, fløy ikke akkurat de norske flaggene høyest i vindkulene nord for Barcelona lørdag.

Det plasserer Aronsen på delt 97.-plass og Børsheim på delt 141.-plass i det 156 mann store feltet.

— Ja, det var jo starten en ikke vil ha, men, men … Det blåste mye, og jeg måtte bare konsentrere meg om å jobbe meg gjennom, oppsummerer Christian Aronsen åpningsrunden til Golferen.no.

— Det er heldigvis mange dager igjen, legger han til.

Utgangspunktet for å klare det første hinderet, som er cutten etter fire runder, er ikke så ille for Aronsen – han ligger to slag bak.

De 70 beste og like etter fire runder er nemlig sikret en god challengekategori neste sesong.

Galgenhumor

Knut Børsheim har en noe lenger vei etter sin åpning. Men selvironi tillater han seg der han på sin Facebook-profil mener at han såvidt besto oppspillstesten til grøntkort.

— Uff! Det var en lang dag på jobb. Bestod såvidt GK-oppspill. Men heldigvis fem runder igjen. Så er bare å bite tennene sammen, sier han.

Søndag spiller nordmennene den vanskeligste banen, Stadium Course, som i år er blitt noe forlenget.

Knut Børsheim starter på hull 1 klokken 9.25 og Christian Aronsen klokken 10.45, også han på hull 1.

Estanisloa Goya fra Argentina leder på -6. Svenske Mikael Lundberg er beste skandinav på delt andreplass, to slag etter.


Før turneringen:
Nå gjelder det Knut og Christian!

Lørdag starter alvoret for Knut Børsheim og Christian Aronsen. «Jeg er klar!» forsikrer sistnevnte.

Lørdag går startskuddet for seks knallthard kvalikrunder på europatourens Q-School på PGA Catalunya Resort

Klokken 9.40 starter Christian Aronsen som den første de norske. Miklagard-spilleren kom seg inn i finalesteget etter å ha endt som sjettereserve etter steg to.

Les også: Aronsen fikk plass i finalesteget

— Jeg er akkurat like godt forberedt som jeg har vært for de to andre stegene, forsikrer Aronsen overfor Golferen.no.

Lettere enn i fjor

Finalesteget spilles på to baner ved PGA Catalunya Resort cirka ti mil nord for Barcelona. Det er tøffe baner, særlig Stadium Course, men i år er banene muligens litt enklere fordi det har regnet mindre.

På sin Facebook-profil forteller Knut Børsheim at det er tørrere, og dermed spilles kortere, enn i fjor.

— PGA Catalonia er i super stand! Spilte 18 hull på Tour Course idag. Greenene rullet fantastisk bra, sier Børsheim videre på Facebook.

Begge nordmennene på den enkleste banen

Knut Børsheim og Christian Aronsen spiller begge sine førsterunder på Tour Course, som er den enkleste av de to PGA Catalunya-banene.

Det blir imidlertid hipp som happ om første runde spilles på Tour Course eller Stadium Course, mener Aronsen.

— Begge er bra baner, og krevende, forteller han til Golferen.no.

— Stadium er lang og smal med høy rough. Tour-banen er noe lettere, både bredere og kortere.

Knut Børsheim starter på Tour Course på hull 10 klokken 10.40 med engelskmannen Scott Fallon og Jersper Lerchedal fra Danmark.

Christian Aronsen har da allerede vært ute én time, også det fra hull 10. Han er i gruppe med engelskmannen David Dixon og Joakim Bäckström fra Sverge. Akkurat det synes Aronsen er hyggelig:

— Jocke kjenner jeg veldig godt, og jeg vet hvem Dixon er, men kjenner han ikke. Og det er alltid hyggelig å spille med noen man kjenner..

Vi krysser fingrene for at begge nordmennene forsatt skal synes det er hyggelig utover den neste uken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.