East Lake Golf Club, hvor Viktor Hovland vant Tour Championship i 2023

I et historisk vendepunkt for golfen har PGA Tour kunngjort en ny investeringsavtale med Strategic Sports Group (SSG) verdt opptil 3 milliarder dollar. Avtalen innebærer at SSG får en eierandel i det nyopprettede selskapet PGA Tour Enterprises, som inkluderer PGA Tour inntektskilder som turneringer og medierettigheter

PGA Tour har inntil nå vært et spillerdrevet, spiller-eid foretak. Denne avtalen markerer første gang utenforstående investorer trer inn i PGA Tour, noe som endrer virksomhetens form og potensielt påvirker sportens fremtid.

Avtalen lar også de drøyt 200 PGA Tour-spillere direkte motta eierandeler i PGA Tour Enterprises.

Fenway Sports Group

SSG-konsortiet ledes av Fenway Sports Group, som eier både Boston Red Sox, Liverpool FC og Pittsburgh Penguins. Andre deltakende investorer inkluderer milliardærer fra forskjellige sektorer, som Arthur Blank, Steve Cohen, Mark Attanasio, Wyc Grousbeck og Mark Lasry. Golf.com viderebringer at SSGs konsortium av proffidrettsinvestorer har milliarder av disponible inntekter og sterke røtter i privat egenkapitalverden.

Nærmere stabilitet

Avtalen gir PGA Tour en økonomisk trygghet i en tid der de står i en kostbar kamp med Saudi-backede PIF (Public Investment Fund). Det er fortsatt uklart hvordan avtalen vil påvirke PGA Tours fusjon med Saudi PIF, men alt tyder på at dette er et betydelig skritt nærmere stabilitet i en periode preget av kaos i golfen.

Positive reaksjoner

Flere spillere er begeistret over muligheten til å få egenandel og være mer involvert i touren.

Tiger Woods uttrykte takknemlighet for avtalen og uttalte at det er spennende å være en del av PGA-turens vekst, skriver Golf.com.

Jordan Spieth tror ikke en avtale med PIF lenger er nødvendig og at PGA Tour kan fortsette å operere som før nå som de har inngått en avtale med SSG, skriver New York Post.