PGA Tour-spilleren Erik Compton (34) har både norsk og amerikansk statsborgerskap. Søndag gir TV2 et portrett av ham i sesongpremieren av Eventyrlige nordmenn. Men hvem er han egentlig?
norges-st-rste-mannlige-golfstjerne

NORSKAMERIKANSK: Erik Compton har både norsk og amerikansk statsborgerskap. Han har deltatt i NM som amatør, og har tilbragt mye tid i Norge. Søndag klokken 20 gir TV2 et portrett av ham i sesongpremieren av Eventyrlige nordmenn.

norges-st-rste-mannlige-golfstjerne

FÅR MYE OPPMERKSOMHET: Erik Compton får mye oppmerksomhet i USA. Her får han en utmerkelse fra PGA Touren, overlevert av Joey Snyder III.

I USA er Norges eneste representant på PGA-touren en stor stjerne som den eneste, profesjonelle idrettsmannen som har gjennomgått to hjertetransplantasjoner.

Golferen.no tok kontakt med ham for en tid tilbake med spørsmål om han har vurdert å representere Norge i stedet for USA.

— Ja, han har vurdert det, og ble kontaktet av Øyvind (Rojahn, idrettssjef i NGF), som er en venn av familien, svarte mor Eli Compton på Golferens henvendelse.

Til tross for at NGF har forsøkt å overtale ham flere ganger, har Compton valgt å fortsatt representere USA.

— Amerikansk presse har selvfølgelig slått stort opp hans historie, og han får mye medieomtale, forklarer Eli Compton.

To måneder hver sommer

Erik Comtpon har fortsatt nær kontakt med sin norske familie i Haugesund, og har tilbragt nesten alle sommerferier på familiens hytte i Sørvågen i Førresfjorden.

— Erik har tilbrakt to måneder hver sommer der siden han var seks måneder gammel, fortsetter mor Eli.

— Kusinene Hilde og Solveig samt fetteren Bård står fortsatt så nær at han føler det som brødre og søstre. De følger ham tett, og ringer eller sender tekstmeldinger ved hver eneste turnering, forteller hun.

Spilte NM på Borre

I sommerferiene brukte Erik Førresfjorden som drivingrange, forteller Eli videre.

— Han slo baller ut over fjorden, og de andre barna brukte båt og plukket opp igjen de flytende golfballene.

Erik Compton har aldri spilt profesjonelle turneringer i Norge. Men han deltok som meget ung amatør i NM på Borre i 1990.

Det var for øvrig det NM-et der Vibeke Stensrud fra Oslo GK vant sin første (av fire), og Bjørn Hage fra Bergen GK sin eneste, kongepokal.

— Han representerte Karmøy Golfklubb, men ingen hadde noen som helst anelse om hvem han var, minnes mor Eli.

To hjertetransplantasjoner

Erik var 9 år da foreldrene fikk beskjed om at hjertet hans var for svakt, og at han trengte et nytt.

Tre år senere gjennomførte han en vellykket hjerteoperasjon, og tiden etterpå ble krevende med store bivirkninger.

Erik fikk beskjed om å holde seg i ro, og golf var den eneste sporten han fikk bedrive. Han tilbragte hver dag golfbanen, og ble sakte men sikkert bedre, skriver TV2 i en presseomtale før søndagens program.

Etter en stund gikk all fritid med til å spille golf, og 17 år gammel ble han amerikansk juniormester, og ble i midten av 20-årene regnet som en av de mest lovende spillerne i USA.

Da fikk han et alvorlig hjerteinfarkt. Legene ga ham få sjanser, og han kunne bare håpe på flaks, tilfeldigheter og sin egen vinnervilje.

I 2008 gjennomførte han sin andre hjertetransplantasjon, og ble under The Masters i 2009 tildelt Ben Hogan Award for å ha klart å komme tilbake til golfen.

Siden 2012 har Erik Compton hatt fulle spillerettigheter på PGA Tour, der han i skrivende stund er delt 57 etter en åpningsrunde på par i Honda Classic.

På FedEx Cup-rankingen er PGA Tourens eneste nordmann på 118. plass med en knapp million kroner innspilt, og han er nummer 328 på verdensrankingen.

— Jeg tror hans tidlige år i Norge har formet ham, og har dannet grunnlaget både for idrettskarrieren og for hans store hobby utenom golfen, nemlig sportsfiske, avslutter Eli Compton.

Også Eriks eldre bror, Christian, har tette bånd til Norge. Han er skipsingeniør fra NTNU i Trondheim, og bor sammen med norsk kone i Miami, der han sitter i toppledelsen i Carnival Cruise Lines.

Se også: Leaderboard Honda Classic

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.