Golftilbudet i Belek i Tyrkia utropes ofte til Middelhavets beste. Og for hver ny bane som åpnes, heves standarden ytterligere.
middelhavets-beste-blir-bare-bedre

DER EVENTYRET BEGYNTE: Beleks golfeventyr begynte med åpningen av National Golf Club i 1996. Det er en forholdsvis trang bane der det hander om å kunne spille target-golf.

middelhavets-beste-blir-bare-bedre

FALDOS BESTE? Det finnes de som mener Cornelia er den aller beste banen Nick Faldo noen gang har designet. Uansett om man ler enig eller ei, er utsikten til fjellene vakker.

middelhavets-beste-blir-bare-bedre

HOTELLER PÅ STRANDEN: Hotellene i Belek er ofte bygget langs, og på, stranden. Dette er stranden rett nedenfor Kempinski-hotellet.

Egentlig føles det en smule unaturlig å sammenligne Belek i Tyrkia med Puerto Banus på Costa del Sol eller Vilamoura på Algarve (som strengt tatt ikke er Middelhavet, men likevel).

For der Puerto Banus kan by på en Carlos Primero på uteserveringen til Sinatra Bar etter middag litt lenger borte på strandpromenaden, byr Belek på en drink i baren på hotellet etter middagen i en av hotellets restauranter.

Der Vilamoura kan by på kald øl mens du nyter synet og hører bruset av et yrende folkeliv i marinaen, kan Belek by på en kald øl ved hotellets svømmebasseng mens du hører dovne middelhavsbølger daske mot stranden bak det lave tregjerdet.

Men når Algarve eller Costa del Sol kan byr på ofte overpriset golf på enda oftere overbefolkede baner, byr Belek på en samling nybygde golfbaner med en kvalitet som overgår det du finner i de populære spanske og portugisiske golfområdene.

Alt inkludert

Så kan man jo spørre seg hvorfor tyrkerne ikke har satset mer på infrastrukturen rundt de overdådige hotellene og de velpleide golfbanene.

Riktignok er Belek en slags by med et par kvartaler turistfeller ment å friste ganen, tørsten eller merkevarebehovet. Men pulserende folkeliv kan man knapt kalle det.

Én av forklaringene kan være at Tyrkia tross alt er et muslimsk land. En annen kan være at Belek er så nytt som turistområde at det meste av investeringene hittil har gått til det som koster mest: Veier, hoteller og golfbaner.

Eller kan forklaringen være at hotelleierne har satset på all inclusive? Dette er et prinsipp velkjent fra cruiseskip og fra en rekke reisemål i Karibia: Alt du kan konsumere av mat og drikke er inkludert i prisen.

Eller som en engelskmann vi traff på National Golf Club smilende sa det:
– På hotellet er alt gratis så lenge du betaler for det.

Før han la til med en smule mer oppgitthet:
– Men nå, etter en uke, føler jeg meg litt fanget i all inclusive-fengselet.

Og siden briter, tyskere, dansker, svensker og hollendere flest har den samme betalt-skal-ned-innstillingen som oss nordmenn, gjør hotellene markedet for frittstående restauranter og barer en smule mindre.

Det begynte i 1996

Det tyrkiske golfeventyret er slett ikke gammelt. Den første banen kom for 12 år siden, da National Golf Club åpnet i Belek.

Banen, som er designet av 90-tallets nordirske golfkjempe David Feherty, er designmessig fortsatt en av de beste banene i området.

Den er tøff fra utslagsstedene med trær, vann og andre hindringer i spill, og er typisk en bane som vokser på deg; du liker den bedre og bedre etter hvert som du blir kjent med den.

Så har da National også vært vertskap for seniortouren og damenes europatour.

Faldos 27-hullsbane Cornelia høster mye anerkjennelse blant golfekspertise og turister. Her er det moderne, romslige greener under pinjekronene, og de store waste-områdene rammer enten inn hullene eller brukes som hindringer tvers over fairwayene.

Også Montgomerie Maxx Royal-banen samt fem ganger Open-vinner Peter Thomsons første tyrkiske eventyr, Carya Golf, er med på å dra opp standarden.

Med høflig og vennlig betjening, flotte klubbhus og suveren tilbringertjeneste med shuttle fra hotellene, er tyrkerne i særklasse best som golfreisemål rundt Middelhavet.

Det vil si: Om det er golfen som er det viktigste. Den som ønsker natteliv har litt mindre å hente her enn i Puerto Banus.

Uten at alle nødvendigvis synes det er negativt …

Se også: Golf i Belek

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.