Marit Wiig vil redde folkehelsen med golf

JOBBER FOR BEDRET FOLKEHELSE: Marit Wiig mener golfen må på helsepolitikernes agenda framover. Her fra tiltredelsestalen som president på Golftinget på Gardermoen i november. Foto: Jan E. Espelid

Etter et halvt år i presidentstolen toner Marit Wiig flagg, og lanserer sine ambisiøse planer. «Jeg vil at golf skal redde folkehelsen», sier hun til Aftenposten.

Den nye golfpresidenten vil ha flere norske spillere opp i verdenstoppen, og hun vil at helse- og omsorgsminister Bent Høie skal se potensialet i den grønne sporten, proklamerer Marit Wiig i et intervju med Aftenposten.

Hun innrømmer også at hun spiller cirka 80 runder i året, uten å se hverken stolt eller flau ut, som riksmediet konstaterer.

Golf gir spenning og mestringsfølelse

Golfen gir Marit Wiig spenning, mestringsfølelse, mosjon og naturopplevelser, og hun har som visjon at golf skal løftes opp som et helsetiltak. Samtidig vil Wiig, som de fleste i golfen her til lands, ha norske golfspillere som hevder seg i toppsammenheng.

— Jeg skal ha møte med helseministeren. Skal det bli noe fart på sakene, må du inn på ministernivå, sier damen som kjenner politikkens irrganger. Hun har vært ekspedisjonssjef i kulturdepartementets idrettsavdeling og innehatt en rekke andre verv. I 1994 var hun nær ved å bli idrettspresident, men tapte mot Arne Myhrvold med så knapp margin at det var som å se en halvmetersputt gå i hullkanten og ut.

Økonomi øverst på kjøreplanen

Da Marit Wiig gikk til valg på Golftinget i november, uten motkandidat, var det med økonomi og kvinner øverst på prioriteringslisten.

– Jeg er glad styret har fullt fokus på kvinnene – i motsetning til NIF som la ned kvinnesatsingen. Det var dumt. Flere kvinnelige medlemmer gir god klubbøkonomi. Men det ligger en utfordring i å leggene banene til rette for kvinner. Mange kvinner finner det vanskelig å komme over kneika, få mestringsfølelsen. «Er jeg god nok?», er det vanlige jentespørsmålet, mens gutta sier «dette var gøy!» Jenter synes golf er sosialt hyggelig, men vi må få til hele kulturen, påpeker historiens første kvinnelige, skandinaviske golfsjef, til Aftenposten. 

– For å styrke økonomien er det viktig at vi også får en dialog klubbene imellom. Da kan det spares mye på driftsutgifter. I Sverige har de kommet godt i gang med dette, fortsetter hun.

Marit Wiig roser Finn H.

Marit Wiig roser sin forgjenger gjennom åtte år i presidentstolen, Finn H. Andreassen, for å ha brakt helseaspektet på banen i diskusjonen om golfens samfunnsansvar.

— Vi har lansert begrepet Grønn glede, og med det utvider vi helseaspektet. Folk med problemer kan komme seg på fote igjen med golfen, det gjelder både de med fysiske og psykiske plager, sier Wiig, og fortsetter:

— Det siste er ikke noe vi påstår, men det er gjort forskning som viser at golf kan ha en positiv innvirkning på den psykiske helsen. Bare det å komme seg ut i frisk luft betyr mye, og så har man gleden av golfen i seg selv. Jeg tipper at Helsedirektoratet snart kommer inn i bildet.

OL kan bety mye

For første gang siden 1904 står golf på OL-programmet. Perspektivglade Wiig gleder seg til mer enn å se den lille, hvite ballen på TV.

– Det er ikke mer enn åtte-ti år siden vi i Golfforum måtte diskutere om golf var idrett. Nå er vi i OL. At vi er OL-gren gir selvfølgelig mer oppmerksomhet, og det vil være inspirerende for de yngre. Selv om de færreste kanskje vil ha det som mål, er det moro å drive en OL-idrett. Nå håper jeg bare IOC og Det internasjonale golfforbundet utvider deltagelsen til også å gjelde matchspill og nasjonskamper. Se bare på hvilket grep Ryder Cup og Solheim Cup har på folk. Kanskje kunne vi få inn mixed også? Mann og kvinne på samme lag. Akkurat slik som golfen er. Den passer for begge kjønn i alle aldre.

Det er liten tvil om at Marit Wiig har et poeng om at det behøves nytenking for at golf skal bli attraktiv som OL-gren. Det er flere som uttrykker bekymring for at golf skal forsvinne fra programmet igjen etter Tokyo 2020.

Les også: Rory McIlroy frykter golf kjapt vil forsvinne fra OL

Les også: Vil redde folkehelsen med golf

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

   

  PGA Tour:  Travelers Championship   (23. -26. juni)

  Korn Ferry Tour:  Live and Work in Maine Open  med Kristoffer Ventura (23. -26. juni)

  PGA Tour LatinoAmerica:  Bupa Tour Championship  med Andreas Halvorsen (23. -26. juni)

   DP World Tour: BMW International Open med Espen Kofstad  (23. -26. juni)

  Challenge Tour:  Blot Open de Bretagne  med Elias Bertheussen og Jarand Arnøy (23. -26. juni)

  Euro Pro Tour:  The Bendac Championship  med ;ikkel Antonsen (22. -24. juni)

  Ladies European Tour: : Czech Ladies Open  med Maiken Bing Paulsen, Madelene Stavnar og Michelle Forslan ((24. -26. juni)

  LET Acess Seris: Golfvlandern Letas Trophy med Tina Mazaarino, Dorthea Forbrigd Julie Boysen Hillestad,   , Stina Resen og Celine Karlung  (23. -25. juni)

  Nordic League: UNICEF Championship  med tre nordmenn ( 22. -24. juni)

  LPGA:KPMG Women’s PGAChampionship   (23. -26 juni)

  Epson Tour: Iskabd Resort ChampionshipLPGA  med Celine Borge (24. -26 juni)

  Amatør: Jr NM Match Oppegård  19. -21. juni)

  Amatør: European Amateur Championship  med Bård Bjørnevik Skogen, Carl Didrik Meen Fosaas, Rune Bøkeid, Michael Alexander Mjaaseth og Mats Ege 22. -25. juni)

  Amatør: The Women’s Amateur Championship  med Vilde Marie Nystrøm, Anna Cathrine Krekling, Celine Brovold Sanne, Silje Torvund Ohma og Emilie Øverås 20. -25. juni)

  Junior: Icelandic Junior Midnight Challenge  med Johannes Sebastian Forsenius Larsen 26. -29. juni)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

  ×