Kontingenten trenger ikke svi så hardt

Norske golfklubber bør i større grad tenke nytt når det gjelder å innkreve kontingenten, mener Jan. E. Espelid.

kontingenten-trenger-ikke-svi-s--hardt

Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør av Golferen.no og var sjefredaktør av Norsk Golf i ti år.

I løpet av den nærmeste måneden vil de fleste av oss motta faktura fra golfklubben vår på kontingenten for 2010.

Alt fra noen hundrelapper for de som er medlem av postkasseklubber til mellom 5000 og 10.000 kroner for de av oss som er medlem av klubber i sentrale strøk.

Hvor mange medlemmer ville treningskjeder som Sats og Elixia ha hatt dersom de hadde fulgt samme prinsipp som golfklubber flest?

Altså at årskontingenten på 8000 kroner hadde dumpet ned i èn porsjon i postkassen på en tid av året der medlemmene fortsatt hev pusten etter en økonomisk stressende julefeiring.

Man trenger ikke være rakettforsker for å gjette at en slik manøver ville ført til betydelig lavere medlemsantall og gitt treningskjedene finansiell sprengkulde på ettervinteren.

Derfor har klokelig nok Sats og Elixia, eller aviser som Aftenposten og forsikringsselskaper som If, og mange, mange andre, innført månedlig belastning som standard betalingsbetingelser.

Jeg har ikke spurt, men ville sikkert fått lov å betale hele Elixia-kontingenten min eller hele Aftenposten-abonnementet mitt i én betaling tidlig på året.

Om jeg altså ville. Men det vil jeg selvfølgelig ikke. Å få betalingene spredd utover årets 12 måneder er langt mer attraktivt for de fleste av oss.

At golfkontingenten forfaller i én bolk mistenker jeg mest skyldes tradisjon og (u)vane. Kanskje forsvart med argumenter om klubbens kapitalinntekter og finansielle forhold for øvrig.

Teknisk og praktisk er det ikke noe som tilsier at kontingenten må betales i én, rund sum. Mens klubbenes finansielle behov helt sikkert kan ivaretas på andre måter enn i dag.

Selv er jeg så heldig å være medlem av en klubb som innser at ikke alle er i en finansiell stilling der et utlegg på 15.000 kroner ikke merkes for et ektepar.

”De siste årene har vi noen som har delbetalt fakturaen. Denne muligheten skal vi selvfølgelig opprettholde, og de som ønsker må gjerne begynne å delbetale allerede fra dags dato,” skrev daglig leder Åge Erichsen forleden i sin ukentlige e-post til medlemmene i Moss & Ryggge golfklubb.

Dette er et forbilledlig prinsipp, og noe som både bidrar til at klubben beholder medlemmene og til at inngangsbilletten oppfattes som lavere overfor de vi trenger å rekruttere til golfsporten i årene som kommer.

I horisonten ser jeg at månedlige belastning kommer til å bli standarden, ikke unntaket, for norske golfklubber.

Mens vi venter benytter vi anledningen til å nevne en annen klubb som tenker nytt. Og også det på en måte som sikrer både kontinuitet og rekruttering. Miklagard golfklubb innfører helt nye medlemskategorier fra inneværende år.

I stedet for junior, senior og (til nød) passiv, kan medlemmer i klubben på Kløfta nå velge mellom kategoriene Miklagard Junior, Miklagard Student, Miklagard Basis, Miklagard Total og Miklagard Familie.

Hver kategori har spesifikke plikter og rettigheter, som gjør at langt flere kan tilpasse medlemskapet til sitt eget golfbehov og gjøre 2010 til et Godt Nytt Golfår.

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

 •  

 • PGA Tour: AT&T Pebble Beach Pro-Am Med Viktor Hovland (2. - 5.februar )


  DP World Tour :Hero Ras Al Khaimah Championship med Kristian Krogh Johannessen (d (2. - 5.februar )

  Challenge Tour: aBains Whisky Cape Town Open  med Jarand Arnøy

  Korn Ferry Tour: The Panama Championship med ristoffer Ventura ((2. - 5.februar )
 • Ladies European Tour: Magical Kenya Ladies Open med Renate Grimstad, Marianne Skarpnord, Maiken Bing Paulsen og Madelene stavnar (2. - 5. februar)

 • sunshine Ldies Tour: SuperSport Ladies Challenge med Michelle Forsland, Tina Mazarino, Julie Boysen Hillestad og Dorthea Forbrigd ( 1.- 3. februar)

 •  

 • r • Golferen.no på YouTube

  Jørgen Hillås Slå sanden ut av bunkeren

  Bestemødrene på Evje

  Order of Merit besøker Gamle Fredrikstad GK

  Lommedalens grønne lunge

  Mange meter å hente med tilpasning av driveren

 • NGF: Norwegian Paragolf Open (Para Norgescup #3) Kongsvingers GK (.- 13.-14. . august)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.