Espen Kofstad og Kristoffer Reitan delte til slutt 42.-plassen i Alfred Dunhill Championship i Sør-Afrika. For begge ble turneringen en milepæl i deres respektive karrierer.

Det er kanskje ikke så rart at Espen Kofstad  synes det er deilig å være i gang igjen.

Da han satte siste putt i Alfred Dunhill Championship søndag, var det, på én dag nær, 23 måneder siden sist han gjennomførte en turnering med fire runder. Som også var i Sør-Afrika, i SA Open 12. til 15. januar 2017, og som endte i delt 31.-plass for 31-åringen fra Oslo.

— Ja, der var deilig bare å få spille fire dager. Jeg  synes spillet føles ganske ok, og nå skal det bli fint å trene bra fremover, oppsummerer Kofstad turneringen til Golferen.

Han forteller at selv om den ekstreme varmen på Leopard Creek-banen i Malelane øst for Johannesburg var en utfordring, så føles kroppen ganske bra etter påkjenningene den siste uken.

I januar spiller europatouren tre turneringer Midt-Østen. Alle disse er så store at ingen nordmenn har god nok ranking til å få plass.

Første halvdel av februar setter touren kursen mot Australia med VIC Open 7.-10. og ISPS World Super 6 Perth 14.-17. februar. Der er det sannsynlig å finne nordmennene i feltet, forteller han:

— Jeg vet ikke helt ennå, men det ser sånn ut …

deilig

Også klubbkamerat Kristoffer Reitan passerte en merkestein i karrieren i turneringen ved Krugerparken da han klarte sin første cut i sin andre turnering som profesjonell golfspiller.

— Jeg ønsker å prestere ganske mye bedre enn jeg har gjort så langt. Jeg er veldig happy med å klare cutten, men det har ikke vært min uke, uttalte Reitan til Norsk Golf lørdag.

Kofstad og Reitan delte plasseringen broderlig på par, og tok hver med seg en sjekk på 8850 euro, drøyt 86.000 kroner.

Turneringen ble vunnet av amerikaneren David Lipsky, som tok sin andre seier på europatouren med -14, to slag foran David Drysdale fra Skottland.

Se også: Resultater fra Sør-Afrika


Runde 3: En «rævva dag» i Sør-Afrika

Espen Kofstad var ikke nådig i karakteristikken av sin tredje runde i Alfred Dunhill Championship. Lørdagen ble glohet temperaturmessig, men under pari spillemessig med hans 73-runde.

Rundt 35 grader i skyggen og ingen vind bidro sterkt til det Espen Kofstad omtaler som en «rævva dag» på Leopard Creek-banen på den sørafrikanske høysletten, 40 mil øst for Johannesburg.

Han følte seg aldri helt i slag underveis i én over par 73-runden, avslører  han til Golferen:

— Det var sykt varmt. Det var egentlig en rævva dag i dag. Jeg følte meg ikke i 100, men starten ble bra. Men det er sånn det er noen ganger. Det gikk bare ikke min vei.

 Kofstad kan ikke peke på noen årsak til at det svakeste partiet kom midt i runden. Han lå på det tidspunktet på delt femteplass, men gikk så hullene 8 til 11 på fire slag over par.

— Nei, det skjedde ikke noe spesielt akkurat da, det gjorde ikke det.

 

Pluss én for dagen førte Oslo-spilleren til to under par for turneringen. Som gir delt 29.-plass før søndagens finale, fire slag bak Topp 10 og ni slag bak lederen, Scott Jamieson fra Skottland.

Espen Kofstad starter sin finalerunde klokken 8.07 norsk tid søndag, i gruppe med franskmannen Victor Perez.

Kristoffer Reitan, også han fra Oslo GK, hadde en god Moving day, som førte ham 13 plasseringer oppover til delt 48.-plass. Runden endte i to under par, 70 etter sju birdier. Hvorav fem kom på de seks siste hullene. I tillegg inneholdt kortet tre bogeyer og én dobbelbogey,.

 


Runde 2: Kofstad og Reitan videre

Espen Kofstad spiler sin tredje europaturnering etter sitt ett år lange skadeopphold, og klarte cutten i Alfred Dunhill Championship med god margin. Også Kristoffer Reitan gikk videre.

Med Espen Kofstad og Kristoffer Reitan videre i Alfred Dunhill Championship ble det en norsk merkedag på Leopard Creek-banen ved Crocodile River, grenseelven til Krugerparken nordøst i landet.

For Espen Kofstad blir det den første hele turneringen siden skade satte ham ut for et år siden, for Kristoffer Reitan blir det hans første hele turnering siden han ble profesjonell i november.

For Espen Kofstad ble det litt Stang ut på fredagens runde, forteller han til Golferen:

— Jeg spilte ganske greit, hadde bare ikke helt marginene på min side. Banen spiltes mye lettere i dag synes jeg.

Parrunden betyr at Kofstad blir stående med tre under par etter to runder, som plasserer ham på delt 20.-plass halvveis. Selv om det er et fall på 16 plasseringer siden første runde er det likevel strålende med tanke på året som har gått bort til skader.

 

Klubbkamerat Kristoffer Reitan i Oslo Golfklubb kom seg også til helgespillet med sin andre 73-runde på rad med tre birdier og fire bogeyer på kortet. To over par var akkurat på cutgrensen  på 61.-plass. Også det en strålende prestasjon.

Kristian Krogh fra Drammen GK sliter med å finne det gode spillet. Med to birdier samt én hver av bogey og dobbelbogey fredag ble det +6 totalt, og misset cut med fire slag.

Amerikaneren David Lipsky leder på -8, ett slag foran de sto skottene Marc Warren og Scott Jamieson. Det er også dobbel skotsk på fjerdeplass ved David Drysdale og Doug McGuigan.

Kristoffer Reitan går ut i andre gruppe, klokken 5.29 norsk tid, lørdag sammen med grekeren Peter Karmis. Espen Kofstad starter sin runde nummer tre klokken 9.38 sammen med Kim Koivu fra Finland.

 


Runde 1: Kofstad først og fremst sterkere mentalt

Espen Kofstad  på delt fjerdeplass etter tre under par, 69, første dag av Alfred Dunhill Championship.

— Synes jeg mentalt er best, svarer Espen Kofstad da Golferen spør ham hvilken del av spillet han har utviklet mest i Dunhill-turneringen i forhold til de to foregående, første europa-turneringene siden comebacket.

Begge de siste ukene i Mauritius Open og South African Open endte med misset cut med henholdsvis 15 slag og fem slag.

I Alfred Dunhill Championship, på grensen til Krugerparken nordøst i Sør-Afrika, tror vi mye skal gå galt dersom også den turneringen ender med exit etter to runder.

Førsterunden på tre under par, 69, var såpass solid at vi tror Oslo-spilleren har funnet tilbake til det som i sin tid brakte ham inn i europa-eliten.

Kofstad kjenner Leopard Creek-banen meget godt, og ligger på delt fjerdeplass før andre dag, tre slag bak ledende Oliver Bekker fra vertsnasjonen Sør-Afrika.

— I dag spilte jeg fint, satte mange putter og traff mange fairwayer. Det var ikke lett i dag, det blåste mye, forteller 31-åringen til Golferen.

Fredag er det håp om at den tidlige starten, klokken 5.20 norsk tid, 6.20 lokal tid, gir mindre vind enn torsdag. I følge Yr.no skal det bare blåse 1 meter per sekund fram til Kofstad er i mål midt på dagen tirsdag.

 

Også Kristoffer Reitan kan være bekjent av åpningsdagen på den sørafrikanske høysletten. 73-runden på én over par, som gir ham delt 48.-plass, inneholdt fire birdier og fem bogeyer.

Kristian Krogh får litt mer å bryne seg på etter sin fem over par 77-åpning, der det stod tre birdier, seks bogeyer og én dobbelbogey på kortet.