Med amatøren Kristian Krogh Johannessen som beste nordmann på delt 38.-plass ble det historiens dårligste challenge-innsats på hjemmebane. Idrettssjef Øyvind Rojahn ser likevel noen lys i tunellen.
idrettssjefen-stikker-fingeren-i-jorden

SER POSITIVE TEGN: Idrettssjef Øyvind Rojahn ser at flere av de unge spillerne som kommer opp nå har et høyere laveste nivå enn mange i tidligere generasjoner.

idrettssjefen-stikker-fingeren-i-jorden

TOK SIN FJERDE CHALLENGESEIER: 26 år gamle Benjamin Hebert fra Moliets i Frankrike tok sin fjerde challengetriumf i Norwegian Challenge på Miklagard Golf på Kløfta.
idrettssjefen-stikker-fingeren-i-jorden

Turnering: Norwegian Challenge
Dato: 7. – 10. august
Bane: Miklagard Golf, Kløfta, par 72, 6719 meter
Premiepott: 1,5 millioner kroner, hvorav 235.000 til vinneren
Tittelforsvarer: Jens Fahrbring
Norske deltakere: 26, hvorav 6 amatører

— Vi har i dag mange norske spillere med et høyt høyeste nivå, sier idrettssjef Øyvind Rojahn til Golferen.no, som en start på oppsummeringen av historiens svakeste Norwegian Challenge-turnering.

— Men det positive at vi har flere spillere som er unge, og som har et høyere laveste nivå enn mange i generasjonene før dem.

Rojahn mener at prestasjonene på Miklagard er et godt bilde på hvilket mentalt spill golf egentlig er.

— Mange av spillerne sliter med den negative oppmerksomheten det har vært rundt dem den siste tiden.

— Både den oppmerksomheten som har med spillernes prestasjoner å gjøre, og den oppmerksomheten det har vært rundt at vi (NGF, red. anm.) ikke skal arrangere challenge-turnering neste år.

Les også: Runde 3 — Tung norsk dag på Miklagard

Handler om å leve i nuet

— Golf handler om å leve i nuet. Så selv om spillerne allerede i november fikk beskjed hvilken vei det kunne gå med NGFs engasjement i challegentouren, så er det først når det er en realitet at det virkelig går opp for dem, mener Rojahn.

Idrettssjefen er opptatt av at den som vil utvikle seg i golf innser at det tar tid, og at spillerne må utvikle seg gradvis.

— Der har vi lyktes dårlig. Dessuten er problemet at så mange i Norge ser på Nordic League som et mye dårligere nivå. Det er det ikke! Turneringene spilles på bra baner, og er et mye billigere alternativ, påpeker Rojahn.

— Og jeg tror nok vi har dekning for å si at mange som har spilt på challengetouren, har spilt på et nivå som er for høyt for dem!

Dette underbygges blant annet av statistikken, som viser at i år har sju av ti norske challengestarter endt i misset cut. Og én topp-20 som beste norske resultat.

Opp til spilleren selv å bli god

— Det er opp til den enkelte spilleren å bli god, poengterer Øyvind Rojahn.

— Gjennomsnittsalderen for gjennombrudd i internasjonal golf er 32 år. Men det betyr i praksis at spilleren må være på challenge-nivå i 26-årsalderen, kanskje noe senere om man har gått collegeveien.

— Det er selvfølgelig lett å se til spillere som Manassero og McIlroy, og tenke at da kan alle slå gjennom som unge. Men så lett er det ikke, verken Manassero eller McIlroy representerer gjennomsnittet for en golfspillers naturlig utvikling, påpeker Rojahn.

— Det hele handler om hvor mye arbeid du er villig til å legge ned, fortsetter han

— Og du må hele tiden måle deg mot deg selv, ikke mot andre. Blir jeg bedre med driveren? Treffer jeg bedre med jernene? Scrambler jeg flere par? Setter jeg flere putter?

— Denne typen spørsmål må spilleren hele tiden stille seg selv, og måle seg selv på. Og han må være dønn ærlig.

Rojahn mener nøkkelen for at nordmenn skal lykkes som golfspillere er å heve det laveste nivået. Og være klar over at nivået innen internasjonal golf er så mye høyere nå enn for bare noen få år siden.

Til tross for lenge og tøffere baner, er gjennomsnittsscoren i dag rundt ett slag lavere per runde enn for 20 år siden.

Cut-grensen er i snitt blitt tre slag lavere, og vinnerscoren er i snitt blitt seks slag lavere i samme tidsrom, som utgjør en forskjell på rundt 30 plasseringer på resultatlistene.

Bekreftes av europatouren

Det høye nivået på challengetouren bekreftes av europatourens tournament director, Kevin Feeney.

— Nivået på challengetouren er blitt så utrolig mye høyere bare de siste årene, sa han i pressesenteret på Miklagard.

— Men du ser at på en krevende bane som Miklagard, så mestret spillerne den de to første dagene. Men da vinden begynte å blåse lørdag og søndag, ble det for vanskelig for mange av dem.

— Og det er nettopp derfor de er på challengetouren, ikke på europatouren, konkluderte Feeney.

Fransk seier

Franske Benjamin Hebert tok sin fjerde challengeseier på -15, to slag foran tyskeren Florian Fritsch etter at franskmannen satte en sikker birdie på det siste hullet.

Det ble fransk også på tredjeplass ved Cyril Bouniol.

Andreas Hartø fra Danmark ble beste skandinav på delt fjerdeplass med -10.

Norske resultater

Kristian Krogh Johannessen (am), 63-73-71-73, -4, d38
Anders Engell, 72-65-73-77, -1, d53
Ole B. Ramsnes, 70-72-75-70, -1, d53
Stian K. Hansen, 70-72-75-72, +1, d64
Andreas Gjesteby (am), 69-69-73-79, +2, d68
Joakim Mikkelsen, 73-69-73-76, +3, d69
Christian Aronsen, 72-69-76-75, 4, 72

Se også: Resultater fra Miklagard

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.