Gullfunn i Sølvbyen

Ved Numedalslågen, noen få minutter langs riksveien sørover mot Larvik, har sølvbyen Kongsberg en golfbane av rent gull. Turen dit ble en svært gledelig og hyggelig affære.

gullfunn-i-s-lvbyen


NORSK NATUR PÅ SITT BESTE: Kongsberg-gjengen har hugget hundrvis av trær. Det har åpnet banen mot Numedalslågen, og gitt slike vakre utsyn som her fra greenen på hull 16.

gullfunn-i-s-lvbyen


DU HUSKER HVERT HULL: Kongsberg er en golfbane der det er lett å huske hullene: Hvert har sitt særpreg, og er plassert i en rekkefølge som gir rytme i spillet. Det hele begynner med et åpent og innbydende par-5-hull på 464 meter.

gullfunn-i-s-lvbyen


FLOTTE TRENINGSOMRÅDER: Mellom drivingrangen og klubbhuset skimtes en enorm puttinggreen. Til venstre for rangen ligger et flott nærspillområde med chippinggreen og treningsbunkere.

gullfunn-i-s-lvbyen


KONTINUERLIG PROSESS: Daglig leder Peter Johansson leder en golfbane som går all in når det gjelder vedlikehold og utvikling av anlegget.

— Jeg tok jobben på grunn av layouten til denne banen, sier Kongsbergs daglig leder, sympatiske Peter Johansson, når vi sitter ved klubbhuset etter 18 herlige golfhull.

Med en fortid som spiller på Barsebäcks elitelag, med blant andre Henrik Stenson, bør svensken så absolutt vite hva han snakker om.

Nettopp da kommer vi på hva en av verdens mest anerkjente banearkitekter svarte da vi ba han definere hva som er en god golfbane:

— En god golfbane er en bane der du husker hvert hull etter å ha spilt banen én gang.

Kongsberg er en slik bane. Fra det flotte, åpne par-5-hullet som setter runden i gang, via hull 2, hull 6, hull 7, hull 15, hull 16 (ikke minst!) til hull 18 med klubbhuset bak greenen der oppe på haugen. Jo da, vi husker hvert eneste hull. Og nesten hvert eneste slag.

Alt går til banen

Layouten var den samme da klubben ble etablert på 90-tallet. Men i dag har den modnet og blitt pleiet, litt etter litt.

Hundrevis av trær er fjernet, og har åpnet banen mot Lågen. Det er blitt sådd, og sås fortsatt, nye og bedre typer golfgress. Og det ryddes og plantes og forskjønnes.

— Kongsberg golfbane satser alle pengene i kassen, og går på den måten mot strømmen, forteller Johansson.

— Vi kjøper nye maskiner og investerer i helheten. Det er viktig at alt fungerer på en golfbane, at banen er superfin blir bare en ekstra bonus.

Det finnes dessverre ingen snarveier når det gjelder å utvikle en golfbane, slår Johansson fast:

— Vi må holde samme, høye vedlikeholdsprogram. Uansett om fairwayer og greener ser bra ut så må vi reså alt. Vi klipper golfbanen hver dag, og ordner med detaljene som folk legger merke til.

Resultatene av det Johansson sier er både synlige og merkbare. Greenene var raske da vi var der midt i juni. Og kommer bare til å bli bedre og bedre utover sommeren.

De domineres nå av rødsvingelgress, som gir litt ujevn rull. Men er resådd med hundekvein, som er et krypende gress for golfgreener.

Det er ikke bare når det gjelder satsingen på banekvaliteten at Kongsberg GK går mot strømmen.

Når det gjelder rekruttering har klubben en ordning, som har gitt over 130 nye medlemmer det siste året:

VTG-kurs og fritt spill første år koster 1500 kroner, andre år koster 3250 kroner. Først tredje året betaler det nye medlemmet full årsavgift for fritt spill; 6500 kroner. Og det finnes verken innmeldingsavgift eller andeler.

— Det er ekstremt viktig for oss at alle kjenner seg velkommen når de setter sin fot på Skollenborg. Både medlemmer og gjester skal ønske å komme snart tilbake igjen, avslutter Peter Johansson.

Vi medgir gjerne at vi definitivt kan regnes blant dem som ønsker å komme tilbake …

Se også: Kongsberg Golfbane hjemmeside

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

 •  

 • PGA Tour: World Golf Championships-Dell Technologies Match Play Med Viktor Hovland( 22. -26. mars )

  D P World Tour Jonsson Workwear Open med Kristian Krogh Johannessen og Elias Bertheussen ( 23. -26. mars )

  LPGA; Drive On Championship med Celine Borge ( 33.-26. mars ) •  
 • Golferen.no på YouTube

  Jørgen Hillås Slå sanden ut av bunkeren

  Bestemødrene på Evje

  Order of Merit besøker Gamle Fredrikstad GK

  Lommedalens grønne lunge

  Mange meter å hente med tilpasning av driveren

 • NGF: Norwegian Paragolf Open (Para Norgescup #3) Kongsvingers GK (.- 13.-14. . august)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.