Lagturnering i neste OL vil være enda bedre, mener golfstjerne

OL-GOLF HAR KOMMET FOR Å BLI: Open-vinneren fra 1991, Ian Baker-Finch, var lagleder for Australia i Rio, og mener OL-golf har kommet for å bli. Fotomontasje: YouTube/Twitter

— Golf var en stor suksess i Rio, men blir enda bedre med små endringer i 2020, sier mannen som er kjent for å ha slått tidenes dårligste utslag i The Open i St Andrews. SE VIDEO

I Norge er Ian Baker-Finch mest kjent som en golfstjerne som vant The Open i 1991. For så å miste spillet fullstendig, og legge opp kort tid etter.

Som tidligere vinner deltok han i The Open noen ganger til etter å ha lagt opp. Og der hans utslag på hull 1 i The Open på Old Course St Andrews i 1995 er kåret til tidenes dårligste. Du ser slaget i videoen nederst i saken.

Etter den aktive karrieren har Baker-Finch blitt en anerkjent golfleder og -kommentator , og i Rio var han leder for det australske golflaget. Nå går han ut med en apell til IOC og  International Golf Federation (IGF) om å gjøre golf til lagturnering i Tokyo 2020.

Han mener også det er helt klart at golf har vist sin berettigelse som OL-idrett, og at allerede neste år bør de ansvarlige vedta å ha golf på OL-programmet også i 2024 og videre utover.

Lest denne? OL-skeptikernes fire ankepunkter som vi alle tok feil om

Ni ganger høyere i Sverige

Ikke minst lar Baker-Finch seg imponere over at både tilskuerantallet og TV-tallene i Europa og USA var langt over forventningen.

Han nevner spesielt de svenske tv-tallene fra Stensons kamp om OL-gullet mot Justin Rose, som var ni ganger høyere enn da Stenson vant The Open i juli.

— Det hele ble en positiv opplevelse i begge ukene, og de (IOC og IGF) bør ha lært en hel del fra det, sier Baker-Finch til Golf Australia.

— Neste gang i Tokyo, med Japan som en mye større golfnasjon, vil det bli enda bedre selv om de skulle beholde samme format (med 72 hull individuelt slagspill). Om de kan klare å få til mixed double som Su Oh (australsk goldspiller, red.anm.) har foreslått, vet jeg ikke. Men jeg vil veldig gjerne se ay det på en eller annen måte spilles om en lagmedalje, håper Baker-Finch. Som fortsetter:

— Jeg forstår at det var vanskelig å gjøre noe helt nytt første år, og at de ikke ville trå for mye utenfor boksen. Men jeg håpet hele tiden i prosessen at vi ville bevege oss mot et World Cup-format med single og double. Og jeg tror absolutt det ville blitt et sterkere felt blant herrene dersom det hadde vært en tomannslag-turnering, som ville bidratt til lagånd. Men alt i alt var det hele mye bedre enn de aller fleste forventet. Det ble virkelig, virkelig bra!

 

Ønsket om lagspill deles av flere. Før OL sa toppidrettssjef Jon Karlsen i en samtale med Golferen at han hadde håpet på lagspill i OL. Det samme fortalte golfpresident Marit Wiig, som også gjerne ville det skulle være mixed lagspill.

IGF-president Peter Dawson sier han er «henrykt» over golfs første OL-turnering på 112 år.

— Vi følte oss hele tiden sikre på at vi ville levere en høykvalitets-turnering både for kvinner og menn, og det har vi fått de siste to ukene, sier Dawson.

Baker-Finch gir all den negative forhåndsomtalen skylden for at så mange toppspillere på herresiden droppet OL. Og tror at alle de beste kommer til å være på plass i Tokyo 2020.

— Alt i alt var det en meget positiv opplevelse, og jeg så vel omtrent tre mygg i løpet av de tre ukene jeg var der, kommenterer Baker-Finch om det påståtte zikavirus-problemet, som toppspillere brukte som unnskyldning for å utebli.

 

I VIDEOEN UNDER

Tidenes dårligste utslag på hull 1 i The Open på St Andrews, Ian Baker-Finch, 1995

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

 • PGA Tour: RBC Canadian Open  ( 8. -11.juni)

  Korn Ferry Tour: BMW Charity Pro-Am med Ktistoffer Ventura   ( 8. -11.juni)

  DP World Tour og LET: Volvo Car Scandinavian Mixed med Maiken Bing Paulsen, Madelene Stavnar, Marianne Skarpnord, Renate Grimstad , Michelle Forsland, Tina Mazarino og Julie Bpysen Hillestad ( 8. -11.juni)

  LPGA: LShoprite Classic (9. - 11.juni)

  lNordic League : Thomas Bjørn Samsø Classic  ( 7. -9.juni)


 • Golferen.no på YouTube

  Jørgen Hillås Slå sanden ut av bunkeren

  Bestemødrene på Evje

  Order of Merit besøker Gamle Fredrikstad GK

  Lommedalens grønne lunge

  Mange meter å hente med tilpasning av driveren

 • NGF: Norwegian Paragolf Open (Para Norgescup #3) Kongsvingers GK (.- 13.-14. . august)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.