Foto: Mark Runnacles/LET

Suzann Pettersen mottok tidenes kanskje mest velfortjente pris under åets idrettsgalla på Hamar.

Å hevde at en pris er den mest fortjente i ideettshisforien kan lett oppfattes som en floskel. Og er det kanskje også …

Likevel; for oss som gjennom flere tiår har jobbet for og med golfens utbredelse er Tuttas gjeve hederspris under Idrettsgallaen på Hamar et stort gjennombrudd for golfidretten.

Det i en folkesjel preget av brennende lidenskap for idretter der blå Swix, skarpslipte skøyte-egger eller stålkanter er hovedingredienser. For oss føles prisen til Tutta som en utrolig utløsing. Og som tidenes klimaks og stimulans av de idrettsinteressertes g-punkt. Eller golf-punktet, om du heller vil. 

Lengre enn Sverige

Det har alltid vært hevdet at golf i Norge ligger 20 år bak Sverige. På de aller fleste områder gjør den nok det. Men i anseelse og anerkjennelse i media og publikum kan vi med noenlunde autoritet hevde at vi med hedersprisen til Suzann Pettersen ikke har noe å skjemmes med overfor svenskene.

Da Gabriel Hjertstedt i 1997 ble den første svenske vinneren på PGA Tour i BC Open kom det ikke en gang i avisen. Da Daniel Chopra ble den andre t i år senere ved å vinne Ginn sur Mer Classic markerte storavisen Aftonbladet det med en tilinjers notis på  sportssidene.

I 1995 fikk tidenes mestvinnende kvinnelige golfspiller, Annika Söørenstam, den svenske varianten av Hedersprisen, Bragdguldet. Da ble det ramaskrik. Der omkvedet var at«golfmaffian har duperat juryn».

I 2008 ble Robert Karlsson den første svenske til å vinne europatouren sammenlagt. Da beholdt det svenske folkhemmet tøflene på, for å uttrykke det billedlig. 

I Idretts-Norge er manglende entusiasme over norske fremganger heldigvis utenkelig. Bare se på medieomtalen Hovland og Ventura har fått det siste året. Og følg med på hvor positive reaksjonene kommer til å bli over hedersprisen idrettsgallaen jury delte ut den første lørdagen i 2020.

Svenskene har de facto hatt, og har, flere fremganger og flere gode golfspillere enn Norge. Men i entusiasme har vi ingenting å skjemmes over. Gratulerer Tutta! Gratulerer Idretts-Norge! Gratulerer Golf-Norge!

Tutta la opp etter triumfen i Solheim Cup. Og var overveldet over å få herdersprisen, forteller hun til VG:

— Denne trodde jeg aldri at jeg skulle få! Det er en tid for alt, det var et deilig punktum å sette i høst. Det er en avgjørelse som jeg ikke har sett tilbake på som en dårlig avgjørelse, men heller en god en.

Se Suzann Pettersens vinnerputt, og karrierepunktum, i Solheim Cup på Gleneagles i september i videoen under

Se også: Alle prisvinnerne på Idrettsgalla 2020


Hva mener du? Del din mening med oss i kommentarfeltet under, eller på Golferens Facebookside.

Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør og utgiver av Golferen.no, og medlem av Moss & Rygge GK.