Foto: Mark Runnacles/LET

Hvilken fantastisk avslutning det ble av Solheim Cup 2019 på PGA Centenary Course på skotske Gleneagles! Vår egen Suzann Pettersen fikk æren og gleden av å sette den avgjørende putten for seier 1 opp mot Marina Alex. Og dermed seier med ett poeng i kampen om krystall-trofeet.

For 38-åringen fra Holmendammen i Oslo bød søndag 15. september på et karrierepunktum det ikke ville være mulig å regissere på en mer spennende og mer dramatisk måte.

Og det, på fem dager nær, 17 år etter hun slo sitt første slag i Solheim Cup på Interlachen Country Club i Minneapolis fredag 20. september 2002.

I 2002 innledet Tutta sin Solheim Cup-karriere med seier 4&2 i foursome med Helen Alfredsson mot amerikanerne Pat Hurst og Kelly Robbins. Mens søndagens seier altså blir hennes siste, avslørte hun søndag kveld:

— Det var det! Jeg er ferdig. Jeg stenger ned (karrieren) i morgen. Jeg tenker det er der perfekte avslutningen, det finnes ingen bedre måte å ende min profesjonelle karriere. Jeg trodde aldri jeg skulle være her for fire måneder siden før jeg møtte Beany (Catriona Matthew). Så det å ende det på denne måten er veldig spesielt.

Hvilken spenning!

Europa gjorde søndag en av de største prestasjonene i golfhistorien da de på dramatisk vis snappet til seg seieren med 14 ½ – 13 ½ på PGA Centenary-banen på Gleneagles i den 16. utgaven av  Solheim Cup.

De siste 45 minuttene av en utrolig spennende finaledag så det ut som om gjestene fra den andre siden av dammen ville stå igjen som vinnere. Men det var før Anna Nordqvist, Bronte Law og Suzann Pettersen hentet fram sitt beste og nærmest ranet til seg de tre siste poengene.

Amerikanerne behøvde bare et halvt poeng fra de tre gjenværende matchene for å ta med seg trofeet tilbake igjen. Men så nedkjempet Anna Nordqvist Morgan Pressel. Så kom Bronte Law bakfra og sikret seg en usannsynlig seier over Ally McDonald før Suzann Pettersen fullførte et av de største comebackene i golfens historie med å sette den vinnende birdieputten mot Marina Alex på hull 18.

Med et slikt oppspill er det ingen bombe at den europeiske feiringen var nærmest hemingsløs. Og heller ingen bombe at amerikanerne virret rundt uten å helt forstå hva som traff dem på en dag der de slett ikke fortjente å tape.  

De avsluttende singlene var faktisk så jevne at halvparten av de tolv matchene gikk helt til hull 18. Og gjorde at Europa vant med knappest mulig margin etter å ha seiret i tre av dem og delt den ene.

Karrierepunktum etter en utrolig karriere

Tutta trekker seg tilbake etter to majortriumfer, 15 seiere på LPGA Tour, syv seiere på Ladies European Tour og ni Solheim Cup-deltakelser. Der har hun vunnet 18 matcher, som er tredje flest for Europa gjennom tidene, delt med kaptein Matthew, og bare bak Laura Davies og Annika Sörenstam.

2013 ble Tuttas mest fremgangsrike år med fem seiere, totalt 16 Topp 10-plasseringer og posisjonen som nummer to på verdensrankingen, såvidt bak sørkoreanske Inbee Park.

Suzann kom med på Gleneagles som en av kapteinens valg etter å bare ha spilt to turneringer etter at sønnen Herman ble født i september i fjor. Før det vinnende poenget mot Marina Alex i søndagens singler hadde hun og Anne Van Dam fra Nederland nedkjempet Danielle Kang og Lizette Salas 4&2. i fredagens fourball.

At det ble Tutta som satte det vinnende poenget var ingen bombe for USA-kaptein Juli Inkster:

— Det overrasket meg ikke da Suzann satte den putten. Det var stort gjort. Jeg mener; jeg vet at hun visste det stod om pokalen. Og da gå ut og rulle i den putten, det er imponerende. Det er derfor hun er Suzann.

Tutta fikk også svært rosende omtale fra lagkamerat Anna Nordqvist:

— Jeg tror jeg snakker på vegne av hele laget. Suzann har vært en rollemodell for alle oss de siste årene. Hun kommer til å bli savnet. Hun er en rockestjerne. Hun er en stor personlighet og et stort forbilde for oss alle.

Resultater søndagens singlematcher

12:40 Carlota Ciganda (Europa) slo Danielle Kang 1opp

12:52 Nelly Korda (USA) slo Caroline Hedwall 2 opp

13:04 Georgia Hall (Europa) slo Lexi Thompson 2&1

13:16 Celine Boutier (Europa) slo Annie Park 2&1  

13:28 Angel Yin (USA) slo Azahara Munoz 2&1 

13:40 Megan Khang (USA) delte med Charley Hull 

13:52 Lizette Salas (USA) slo Anne Van Dam 1 opp  

14:04 Jessica Korda (USA) slo Caroline Masson 2&1 

14:16 Brittany Altomare(USA) slo Jodi Ewart Shadoff 5&4

14:28 Suzann Pettersen (Europa) slo defeated Marina Alex 1 up  

14:40 Bronte Law (Europa) slo Ally McDonald 2&1 

14:52 Anna Nordqvist (Europa) slo Morgan Pressel 4&3

EUROPA 6 ½  USA 5 ½

SAMMENLAGT: EUROPA 14 1/2  USA 13 ½

Solheim Cup pokal 1st tee
Foto: LET