Regelendringene for 2012 er ikke så voldsomme som man har opplevd noen ganger tidligere, mener Nils Jørgensen.
-em-gjestebloggeren---em--br---nils-j-rgensen

Nils Jørgensen står bak Golfregler.com. Han er en av landets mest regelkyndige og var i mange år en av våre fremste golfdommere.

Jeg har alltid hevdet at det å kunne definisjonene er viktig for å vite hvordan man skal oppføre seg på banen.

I år er det kommet en viktig endring på en definisjon i de nye reglene vi skal følge de neste fire årene fra årsskiftet. Nemlig den som omhandler adressering. Tidligere het det at man hadde adressert ballen når man hadde satt føttene der man vill ha dem under utførelsen av slaget, og hadde grunnet køllen.

Det siste gjaldt ikke i et hinder, der holdt det at du hadde satt føttene på riktig sted. Den nye teksten er mye kortere, og jeg må ta den på engelsk siden det foreløpig ikke eksisterer noen oversettelse:

«A player has “addressed the ball” when he has grounded his club immediately in front of or immediately behind the ball, whether or not he has taken his stance.»

I det øyeblikk spilleren har satt køllen i bakken (grunnet den), har han fullført adresseringen, og har ansvar for hva som skjer med ballen. Hvor ble det av det med føttene? Vi skal forsøke å komme tilbake til det når vi kommer til hindre.

Andre endringer
Regel 1-2 har en mindre forandring. Den gjør det klarere enn tidligere at en spiller fortjener straff hvis han påvirker i en eller annen retning forholdene til en av sine medkonkurrenter eller motspillere. Om han gjør noe med sin ball er dette fortsatt ivaretatt i regel 13-2.

Alle som har deltatt i NGF-turneringer har opplevd den lokale regel at man blir ilagt to straffeslag ved å komme for sent til start, så sant forsinkelsen er innenfor 5 minutter. Nå er denne «5-minutter’n» blitt en permanent del av regel 6-3 om startider.

Det er gjort på den måten at det fortsatt er et krav at spilleren plikter å være klar til sin oppsatte tid. Men kommer han inntil 5 minutter for sent, står det i regelen at straffen er tap av hull i matchspill eller to straffeslag i slagspill. tidligere var det ubønnhørlig diskvalifikasjon om ikke den lokale regel var i kraft.

Regel 12-1 omhandler leting etter og identifisering av ball, Og her blir det helt sikkert mye diskusjon og uenighet om straffeslag.

Regel 21-1 åpner med følgende: «A player is not necessarily entitled to see his ball when making a stroke.»

Og deretter skiller regelen tydelig på leting i en bunker og leting andre steder. Hvis du må lete etter ballen fordi den er begravet i sand i en bunker, kan du gjøre nærmest hva du vil. Om du flytter på ballen under leting, er det ingen straff så sant du legger den tilbake.

Men leter du etter ballen din i et hinder (bunker er også i et hinder) og ballen er dekket av løv (eller som det heter i regelboken: løse naturgjenstander), skal du være forsiktig. Hvis du skulle flytte på ballen din under leting når den er dekket av løv, pådrar du deg straff. Egentlig nøyaktig det samme som hvis du kommer borti ballen din under leting i roughen. Men forskjellen på ball i sand og ball under løv er det nok viktig å være klar over.

Jeg har vært med på å gi spillere straffeslag for å dra riven etter seg gjennom en bunker på vei til ballen. De har gjort dette for å stelle med bunkeren, men en slik handling har vært betraktet som testing av forholdene.

Nå er det slutt på det. Note nr 2 i regel 13-4 sier kort og godt følgende: «At any time, the player may smooth sand or soil in a hazard provided this is for the sole purpose of caring for the course and nothing is done to breach Rule 13-2 with respect to his next stroke. If a ball played from a hazard is outside the hazard after the stroke, the player may smooth sand or soil in the hazard without restriction.»

I klartekst: Hvis en spiller drar riven etter seg på vei bort til ballen, er det ingen straff. Heller ikke hvis han samtidig rydder bort litt løv og lignende, under forutsetning at det var som en del av banepleien.

På www.golfregler.no har jeg tidligere skrevet om spillere som ufortjent har fått straff fordi en ball som etter adressering hadde flyttet seg, ikke ble lagt tilbake. Dette har tidligere rammet Padraig Harrington, Jimènez og andre. De har selv ikke kunne bedømme om ballen flyttet seg, men TV-kameraet har i ettertid vist at jo da, ballen flyttet seg en millimeter eller to …

Nå er det slutt! I regel 18-2b (om spillerens ball i ro) er det kommer følgende unntak: «If it is known or virtually certain that the player did not cause his ball to move, Rule 18-2b does not apply.» Det er på tide!

Regel 20-7c – dommernes mareritt
Vi skal ikke gå mye inn på denne regelen. Den har med en spiller å gjøre som spiller fra feil sted. I gitte situasjoner kunne spilleren ha brutt flere regler, og – teknisk sett – ha pådratt seg mange straffeslag. Nå skjærer R&A igjennom og fastslår at i slike forvirrende situasjoner skal man begrense seg til to straffeslag.

Så kan det trekkes frem at spillere og dommere har fått ytterligere hjelp til å bedømme situasjoner i og rundt vannhindere. Det heter i regelen at det skal være kjent eller så godt som sikkert at en ball er mistet i et vannhinder før spilleren kan ta med seg distansen på slaget og droppe ved vannhinderet istedenfor å gå tilbake og spille om. Ved årsskiftet kommer det noen decisions som hjelper til med hvordan man skal handle i slike tilfeller.

Hva skal vi si til slutt? Regelendringene er ikke så voldsomme som man har opplevd noen ganger tidligere. Totalt sett synes jeg det er blitt en grei opprydding. Men jeg frykter at enkelte regelfantaster vil hive ufortjente straffeslag etter noen spillere også i de neste årene. Det viktigste er å forholde seg til det som står aller først i boken «Play the ball as it lies, and play the course as you find it. And if you cannot do either, be fair!»

Og i tillegg må vi trekke frem at regelboken inneholder noen verdifulle sider med hjelp om hvordan man skal forholde seg i ulike situasjoner. Lykke til!

1 thought on “Gjestebloggeren:Nils Jørgensen

  1. Mener å ha lest at medspiller/markør som ser at du pegger opp på på feil teested eller utafor utslagssted og ikke gir beskjed før etter ditt utslag, som medfører 2 straffeslag, også skal ha 1 straffeslag (slagspill).
    Riktig?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.